5 Nov 2013

Gambar & VIdeo Terkini Dr.Mursi, Beliau Dibawa Ke Mahkamah Semalam


Perdana Menteri Mesir yang dipilih secara demokrasi, Mohamed Mursi dilaporkan media tempatan sudah tiba di mahkamah di Kaherah di mana perbicaraannya dijadualkan, hari ini.

Mursi dan 14 anggota Ikhwanul Muslimin berdepan pertuduhan menghasut penunjuk perasaan sehingga mengakibatkan pembunuhan dalam pertempuran di luar istana Presiden.

Kawalan keselamatan dikatakan berada di tahap tertinggi selepas penyokongnya mengadakan protes terbesar.

Mursi diguling pihak tentera pada Julai lalu.

Menurut stesen TV tempatan, Mursi tiba di bilik mahkamah, di dalam Police Academy di Kaherah.

Selain itu, pemimpin Ikhwanul Muslimin, Essam el-Erian, Mohammed al-Beltagi dan Ahmed Abdel Aati juga di sana.

Mursi dilihat dari jauh memakai pakai seperti rakyat tempatan, lapor radio tempatan.

Dr Morsi bercakap pada Essam Erian :

"Sampaikan salam dariku pada saudara perjuangan yang lain. Katakan pada mereka, aku adalah saudara mereka, Morsi, akan terus teguh berdiri."


Morsi Dibawa Ke Mahkamah Untuk Pengadilan


Presiden Mesir digulingkan, Mohamed Morsi, telah dibawa dari lokasi rahsia penahanan empat bulan untuk menghadapi perbicaraan atas tuduhan menghasut keganasan dan pembunuhan.

Penampilan Morsi pada hari ini (Isnin) di Akademi Polis di daerah Kaherah timur adalah penampilan awam pertama sejak penggulingan tentera dirancang beliau pada 3 Julai.

Jika sabit kesalahan, Morsi - presiden pertama yang dipilih secara bebas Mesir - boleh menghadapi hukuman mati.

Sejak kejatuhan beliau, Morsi telah diletakkan di lokasi rahsia tentera. Beliau telah diterbangkan pada hari Isnin ke tempat perbicaraan dengan helikopter.

Morsi akan menghadapi tuduhan bersama-sama dengan 14 tokoh Ikhwan dan sekutunya - termasuk Mohamed el- Beltagy dan Essam el- Erian - berhubung kepada pertempuran Disember lepas di luar istana presiden yang menyebabkan sekurang-kurangnya 10 terbunuh.

Beliau bersama- defendan telah dibawa ke tempat dari penjara mereka di pinggir bandar selatan Kaherah dengan kereta perisai polis.

Perbicaraan adalah penuh dengan risiko dan datang di tengah-tengah suasana yang sangat tegang dengan negara yang mengalami polarisasi yang pahit, dengan perpecahan mendalam diantara penyokong Morsi yang Islamis di satu pihak dan pasukan keselamatan Mesir dan umat Islam yang dikatakan sederhana, golongan sekular, Kristian dan wanita di satu pihak yang lain.

Dalam perubahan saat-saat akhir, pihak berkuasa sejak pada hari Ahad telah mengawal ketat lokasi perbicaraan, satu langkah yang nampaknya bertujuan untuk menggagalkan perhimpunan besar-besaran yang dirancang oleh Ikhwan Muslimin, kumpulan yang Morsi mewakilinya.

Keselamatan yang ketat

Keselamatan adalah ketat di sekitar tempat perbicaraan pada hari Isnin, dengan beratus-ratus polis rusuhan berpakaian hitam yang dibantu oleh kereta perisai dikerahkan di sekitar kompleks tersebut. Beberapa kenderaan berperisai milik tentera telah dikerahkan juga.

Jalanraya yang membawa kepada lokasi perbicaraan di Akademi Polis telah ditutup, dengan hanya kakitangan dan wartawan yang dibenarkan memasuki perkarangan tersebut.

Akademi ini juga digunakan untuk perbicaraan semula lagi bekas presiden - Hosni Mubarak - digulingkan dalam pemberontakan 2011. Beliau dituduh gagal menghentikan pembunuhan penunjuk perasaan.

  Sejak menggulingkan beliau, Morsi telah diletakkan di lokasi tentera rahsia dengan komunikasi yang terhad dengan dunia luar.

Dia mungkin terpaksa mewakili dirinya sendiri dalam perbicaraan, peguam Ikhwan telah berkata.

Dalam tempoh empat bulan tahanan, Morsi telah banyak disoal dan telah dinafikan untuk bertemu dengan peguam beliau. Beliau telah bercakap sekurang-kurangnya dua kali melalui telefon kepada keluarga beliau dan menerima dua delegasi asing.

Penyokong Ikhwan telah menggelar tahanan Morsi sebagai suatu penculikan secara terang-terangan, dan Morsi tetap enggan untuk bekerjasama di penyiasatan beliau.

"Tujuh yang lain, yang merupakan ahli dan penyokong Ikhwanul Muslimin, telah dikecualikan oleh pendakwa daripada kes itu ... ini juga akan dibawa sehingga dalam perbicaraan itu," kata Mohamed al- Damati, ahli pasukan pertahanan, memberitahu Al Jazeera pada hari Ahad.

Al- Damati berkata Morsi mengelakkan dari menjawab soalan-soalan dalam soal siasat, kerana menganggapnya sebagai "tidak sah".

Beliau berkata pasukan peguambelanya, yang tidak mempunyai akses kepada Morsi, menerima dokumen kes mahkamah hanya pada malam Sabtu, walaupun permintaan telah difailkan lebih 20 hari lalu.

Tidak seperti perbicaraan Mubarak, prosiding terhadapnya Morsi tidak mungkin akan disiarkan secara langsung dan Morsi mungkin akan dibawa balik ke tempat dia telah diadakan bukannya dipindahkan ke penjara biasa selepas sesi pertama, kerana khuatir para penyokong beliau akan berpaling menjadikan penjara sebagai "titik tumpuan bantahan tidak berkesudahan ."

Ledakan keganasan

Selepas penyingkiran Morsi, Mesir telah menyaksikan salah satu ledakan terburuk keganasan dalam beberapa dekad.

Pada 14 Ogos, pihak keselamatan memaksa kem yang ditubuhkan oleh penyokong Morsi dirobohkan, yang membawa kepada zaman pergolakan yang menyebabkan lebih 1,000 orang terbunuh.

Sejak itu, insiden keganasan berganda : kereta pengebom berani mati cuba membunuh Mohammed Ibrahim, Menteri Dalam Negeri, pada bulan September, dan berpuluh-puluh anggota pasukan keselamatan telah terbunuh dalam rentetan memandu-oleh tembakan, letupan dan bom kereta.

Gereja telah dibakar dan dalam serangan di Kaherah pada bulan lepas, lima anggota kesalamatan dan seorang Muslim terbunuh dalam oleh penembak yang tidak dikenali berhampiran sebuah gereja.

Kumpulan Ikhwan telah memanggil perhimpunan besar-besaran pada hari Isnin, manakala Menteri Dalam Negeri telah mengarahkan penggunaan sejumlah besar pasukan keselamatan untuk mengawal tempat perbicaraan.

Sementara itu, akhbar yang terkenal dengan hubungan rapat dengan tentera yang disiarkan pada hari Ahad apa yang kelihatan seperti gambar-gambar yang pertama Morsi daripada tahanan itu.

Harian El- Watan menerbitkan transkrip kenyataan yang dikatakan telah dibuat oleh Morsi dan diambil daripada video, menerangkan beliau sebagai "ternafi secara total" dan berkata "Saya adalah presiden yang sah republik ini, mengikut perlembagaan ".

Kemudian pada hari itu, ia mencatatkan video yang menunjukkan Morsi memakai pakaian trek biru, duduk di atas kerusi dan bercakap dengan tenang.

Kertas ini memetik beliau sebagai berkata : "Saya akan mewakili diri saya di hadapan mana-mana mahkamah ... saya tidak terlibat dalam pembunuhan penunjuk perasaan ... saya akan memberitahu hakim itu."

Seorang pegawai tentera berkata video itu telah dibocorkan kepada akhbar itu untuk memberi penyokongnya pandangan pertama bekas presiden untuk mengurangkan kesan kejutan penampilan awam pertama.
-aljazeera/terjemahan bebas oleh GBAnehnya perbicaraan Dr Mursi


Awal November ini tentunya menggembirakan penjawat-penjawat awam kerana banyak cuti umum antaranya Hari Deepavali, Awal Muharram dan Kelantan/ Pahang cuti peristiwa selain cuti Hari Keputeraan KDYMM Sultan Kelantan.

Tetapi hari ini 4 November juga mencatatkan sejarah di Mesir apabila seorang Presiden yang dipilih secara sah oleh rakyat, Dr.Muhammad Mursi akan dihadapkan ke mahkamah sekira-kira 4 jam dari sekarang. Lokasi awal yang dijangka dibicarakan iaitu di Kolej Pegawai di Penjara Turrah, utara Kaherah tetapi ditukarkan ke Akademi Polis, Tajammuk Khomis, lokasi yang menjadi saksi mahkamah rejim Mubarak sebelum ini.

Lokasi perbicaraan diketatkan kawalan keselamatan yang dianggarkan dikawal oleh lebih 20,000 anggota polis dan tentera dari pelbagai unit. Namun, tiada sebarang siaran langsung "live" akan dibuat oleh televisyen negara seperti Mubarak sebelum ini. Ini kerana kudeta amat maklum bahawa perbicaraan Mursi hanya bermotifkan politik dan dendam. Tambahan Mursi mempunyai penyokong yang ramai berbanding Mubarak. Sebarang siaran langsung di kaca-kaca TV akan mampu untuk menarik puluhan ribu penyokong Mursi untuk mengepung bangunan mahkamah tersebut dan ia sudah pasti akan melebihi angka pasukan keselamatan yang bertugas.

"Begitulah dunia ini. Di tangan Allah segala kekuasaan. Dia mahukan siapa memimpin, Dia juga mahukan siapa yang jatuh. Dulu Dia mahukan Mursi, hari ini Dia hinakan Mursi menggantikan tempat Mubarak," ulas seorang penyokong tegar Abdul Fattah Sisi kepada saya melalui Facebook.

Akhir-akhir ini, Facebook saya sering jadi sasaran penyokong-penyokong tegar As-Sisi. Terdapat dikalangan mereka ahli tariqat sufi di Mesir tetapi oleh kerana masyayeikh mereka menyokong Sisi bahkan melabelkan Ikhwan sebagai "Khawarij" dan menghalalkan darah penyokong Ikhwan, maka mereka juga menyokong masyayeikh mereka membuta tuli.

Bila saya tanya kenapa benci Ikhwan, jawab mereka "kerana Ikhwan menjual agama untuk politik sempit mereka." Jawapan sama yang diberikan oleh JKKK kampung di Malaysia. Nanti saya akan ulas golongan pentaksub ini, terdapat segelintir mereka ini yang bersama-sama saya ke Aswan bagi menghadiri Maulid Syeikh Soleh Jaafari dan merupakan Abna' Jaafariyah.

Orang bertanya, apa kes yang Mursi dibicarakan? Berapa billion harta negara dilesapkan? Berapa juta nilai cincin atau rantai yang dimiliki oleh isteri Mursi, Puan Najla' Mahmud yang dirompak dari duit rakyat? Berapa banyak kes rasuah dan penyelewengan yang akan dihadapkan kepada Mursi hari ini?

Menurut sumber berita, hanya satu tuduhan iaitu pembunuhan penunjuk perasaan di hadapan Istana Ittihadiyah, istana yang dijadikan pejabat rasmi oleh Mursi. Mursi dituduh terlibat merancang dan membunuh rakyat dalam himpunan yang diadakan di hadapan istana ini.

Turut disenaraikan sebagai tertuduh ialah 14 orang yang lain iaitu Naib Presiden FJP, Dr. 'Esom 'Eryan, As'ad Syaikhah (Timbalan Ketua Turus Jabatan Presiden), Ahmed Abdul 'Athi (Ketua Kakitangan Pejabat Presiden), Aiman Abdur Raouf (Penasihat Presiden), Dr.Mohammed Beltaji (Bekas MP Ikhwan) dan beberapa aktivis pemuda yang lain.

Peristiwa berdarah Ittihadiyah berlaku selepas himpunan ganas yang dicetuskan oleh pemuda-pemuda sekular anti-Mursi tahun lalu. Antara yang terlibat ialah pemuda "Gerakan Kebangsaan" yang diketuai oleh Hamdeen Sobahi yang kemudian bergabung dalam "Barisan Penyelamat Mesir" dengan Amru Musa dan Dr.Mohammed El-Baradei (yang telah cabut lari ke luar negara sekarang).

Mereka berkumpul di hadapan pejabat Mursi ini tetapi Mursi tidak pernah mengarahkan himpunan ini dileraikan dengan kejam seperti yang dilakukan kepada penyokong beliau 14 Ogos tahun ini di Raba'ah. Bahkan mereka dibiarkan untuk berdemonstrasi dan berkampung di hadapan istana tersebut semahu mereka tetapi dengan syarat dilakukan secara aman tanpa sebarang provokasi.

Tetapi, malangnya sikap toleransi Mursi itu telah menjadikan mereka 'besar kepala'. Mereka meminta bantuan kumpulan militia samseng upahan untuk memanjat tembok istana, membakar halaman Masjid Umar bin Abdul Aziz, masjid yang terdapat dalam kawasan istana, membakar pintu istana dan cuba menyerang konvoi kenderaan rasmi Mursi. Lalu kita saksikan bagaimana para pemuda Ikhwan terpaksa dikerahkan untuk mengawal istana tersebut sebagai "Unit Amal" selepas pasukan polis teramat lemah dan pengecut untuk mempertahankannya.

Ia semuanya atas arahan Menteri Dalam negeri ketika itu, Ahmed Gamaluddin yang dikenali pro-Mubarak. Akhirnya, unit-unit Amal ini diserang dan 11 orang pemuda Ikhwan syahid dibunuh oleh militia samseng.

Peguam Negara yang dilantik oleh Mursi, Tala'at Abdullah sebelum ini telah membuka fail siasatan bagi mengheret dalang-dalang yang terlibat termasuk antara yang disenaraikan untuk disiasat Hamdeen Sobahi serta pengacara-pengacara TV swasta yang mengeluarkan kenyataan berbau hasutan.

Namun, kesemuanya tiada penghujung apabila Tala'at sendiri disingkirkan. Tiba-tiba hari ini, yang dituduh ialah Mursi dan pimpinan Ikhwan. Yang kena serang pejabat beliau, yang diceroboh ialah bangunan beliau tetapi apabila mereka pertahankan, mereka yang dituduh bersalah. Undang-undang apakah ini kalau bukan dendam kesumat yang ada dalam hati pejabat pendakwaraya serta hakim-hakim lantikan Mubarak?

Seperti juga dakwaan yang sedang dihadapkan kepada Mursyidul 'Am Ikhwan, Dr.Mohammed Bad'ie, dua orang Naib beliau serta beberapa anggota Maktab Irsyad. Dakwaan kononnya mencetuskan huru-hara di hadapan Pejabat Ikhwan di Muqattam. Yang menyerang dan membuat huru-hara itu golongan pemuda 6 April serta puak anti- Mursi. Pejabat Ikhwan dirosakkan, dicuri kelengkapan pejabat sebelum dibakar. Tiba-tiba yang dihadapkan ke mahkamah ialah Mursyidul Am, sepatutnya yang membakar, merosak dan mencuri itu yang sepatutnya dibicarakan.

Para penentang perbicaraan kini berada di hadapan Mahkamah Perundangan.

Tapi, lihatlah hari ini, rakyat sama sekali tidak akan membiarkan Mursi keseorangan. Jutaan lagi mereka akan keluar secara aman di seluruh negara. Semoga Allah kuatkan hati Mursi.


-fb alhukumTrial of Mohamed Morsi at Police Academy begins, suspended


The judge presiding over the trial of deposed president Mohamed Morsi on inciting murder charges temporarily suspended the first session of the trial on Monday morning as defendants chanted in cage asserting the trial is illegitimate, reported Egypt state TV.

Morsi, who was ousted by the army on 3 July amid mass protests against him, has reportedly announced that he would not recognise the authority of any courts claiming he remains the country's legal president.

The trial proceedings are not being aired.

Morsi and 14 other senior Islamists and Muslim Brotherhood figures are standing trial on charges of inciting violence and murder at the Ittihadiya presidential palace clashes in December 2012.

At least ten died in the clashes, which broke out after pro-Morsi protesters attacked a sit-in held by opponents of a presidential decree which had granted the Islamist leader expanded powers.

Morsi arrived at court earlier than expected on Monday, amid security concerns over possible violence by his supporters.

The deposed president had been transported by helicopter to court at the Police Academy in New Cairo earlier in the morning.His co-defendants were transferred to court via armoured vehicles from south Cairo's Tora prison.

Seven of the defendants are still at large and will be tried in absentia, including Islamist activist Ahmed El-Mogheer and preacher Wagdi Ghoneim.

Ayman Nihad, lawyer for 14 of the defendants, told Ahram Online he would request incorporating reports into the case that accuse then interior minister Ahmed Gamaleddin of "responsiblity for the killings."

The attorney said he would also request access to all documents in the case after the court had denied lawyers permission to examine evidence prior to Monday's opening session.

Lawyers and journalists who have the appropriate permits have begun entered the court shortly after 10am. Security arrangements by both police and military surounding the court have been intensified.

The pro-Morsi National Alliance to Support Legitimacy on Sunday reiterated its call for supporters to rally at the court on Monday.

According to Ahram Online reporter outside the academy, several dozen Morsi protesters have gathered near army barricades surrounding street entrances to the trial venue chanting "down with military rule," and "With our lives and blood we defend Islam."

Morsi supporters also chanted against general commander of the armed forces Abdel-Fattah El-Sisi.

Many pro-Morsi protesters are reluctant to speak to the media unless its Qatari-owned Al-Jazeera channel.

However, Gamal Azzab, one pro-Morsi demonstrator told Ahram Online: "I'm not a protester. I’m a sympathiser with president Morsi after the coup has sabotaged his legitimacy. The 2012 constitution that all Egyptians had voted for states that a president stays for four years."

Meanwhile, a few anti-Morsi protesters chanted "down with the traitor, down with the terrorist."

Defence attorneys for the deposed president include prominent lawyer and Islamist thinker Mohamed Selim El-Awa who reportedly recieved a warm welcome by Morsi loyalists who chanted: "Where is the press, the honourable man is here."

El-Awa, a former presidential candidate, complained that many of Morsi's lawyers are not being allowed into court.

According to the Brotherhood's Freedom and Justice Party website, only 4 out of 28 of Morsi's lawyers were allowed in court.

"This did not happen during Mubarak's trial," El-Awa told reporters outside the court.
-al-ahram (sorry, tak sempat nak terjemah -GB)Tiada ulasan: