5 Nov 2013

Anak Morsi Dilarang Masuk Ke Malaysia

Pihak berkuasa Mesir melarang anak bekas Presiden Mesir , Osama Morsi untuk datang ke Malaysia lapor agensi berita Mesir, Mena.

Menurut agensi berita tersebut, arahan menyekat Osama itu datang daripada pemerintah negara berkenaan.

Ia merupakan sekatan kali kedua dalam tempoh 24 jam yang dikenakan ke atas Osama.

Osama dikatakan mahu menaiki pesawat Egypt Air ke Malaysia semalam gagal melepasi pemeriksaan imigresen apabila namanya tersenarai antara individu yang tidak boleh keluar dari Mesir.

Sekatan serupa dikenakan pada Ahad lalu, tetapi pihak berkuasa lapangan terbang Kaherah memaklumkan Osama bahawa ia hanya kesilapan prosedur.

Osama yang mengulas tindakan Mesir itu berkata, ia adalah satu lagi siri pelanggaran undang-undang dan pencabulan hak asasi.

Beliau juga menegaskan kehadirannya di Malaysia untuk menyambung pelajaran dan tiada kaitan sebarang usaha dalam perbicaraan bapanya.

Bapanya, Mohamed Morsi, presiden pertama yang dilantik secara demokrasi bakal dibicarakan semula 9 Januari 2014 atas dakwaan mencetuskan perhimpunan yang mengakibatkan kematian.

4 ulasan:

Awanama berkata...

ALLAHUROBBI teringin nk jumpa berdepan mendengar sendiri penjelasan anak Pemimpin yang hebat ini... semoga kedatangan beliau dipermudahkan ALLAH... Ameen...

Awanama berkata...

Itulah, pihak kita masih mengunakan yahudi taughut sebagai penasihat.Mengapa takut. dia dan bapanya tak bersalah. mana pemimpin yang laksana hukum Allah SWT maka yahudi jadi batu api supaya apa cara pun mesti jatuhkan nya.Tapi kalau pemimpin mungkar, munafik, suka fitnah dan rasuah maka di tonjolkan habis habisan kerana boleh perkayaan agenda ekonomi mereka boleh menperbodokan pemimpin Islam.

Hijau Putih berkata...

kita sama2 doakan yg t'baik buat Morsi dan keluarga serta Ikhwanul Muslimin. Takbir!!!

Awanama berkata...

Alah beri ujian pada insan pilihan-Nya utk diberi kemenangan kemudian nanti. Allah pasti permudahkan mereka yg berjuang dijalan-Nya yang hak, jika tumpas, ganjaran syuhada, jika menang menjadi khalifah