2 Sep 2013

Dr.Mursi Akan Dihadapkan Ke Mahkamah Jenayah Dengan Beberapa Tuduhan Yang Direka


Lewat hari Ahad semalam, pihak Pendakwa Raya Mesir telah mengarahkan rujukan kes-kes terhadap Presiden Mohamed Mursi yang digulingkan, bersama 14 defendan lain ke Mahkamah Jenayah, untuk didakwa kononnya mereka bertanggungjawab kerana pertempuran yang berlaku pada Disember tahun lepas di hadapan istana presiden Al-Itihidaya di Kaherah, demikian lapor Al-Ahram. 

Sekurang-kurangnya sepuluh orang terbunuh dalam pertempuran yang berlaku di antara penyokong dan penentang Mursi Disember lalu selepas beliau mengeluarkan perisytiharan perlembagaan yang dikatakan kontroversi, yang dikritik oleh pembangkang sebagai tidak demokratik dan kononnya memberi kepada bekas presiden kuasa yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Empat belas defendan termasuk pemimpin Ikhwan Muslimin Essam El-Erian dan Mohamed El-Beltagy; pendakwah Islam Sheikh Wagdy Ghoneim; ketua biro kepresidenan Mursi, Ahmed Abdel-Ati, timbalan ketua pejabat presiden Asaad Sheikha; bekas penasihat presiden Ayman Abdel-Raouf ; dan juga ketua belia Islam Ahmed El-Mogheir dan Abdel-Rahman Ezz.

Menurut para penyelidik, Mursi dan kakitangan presiden telah dituduh mengarahkan para penyokong mereka untuk menyerang penunjuk perasaan yang berhimpun secara aman di luar istana bagi mengutuk perintah bekas presiden itu. Langkah itu dilaporkan datang selepas pengawal republikan dan kementerian dalam negeri enggan untuk mematuhi arahannya bagi menyerang para penunjuk perasaan.

Mursi telah dituduh menghasut para penyokong dan pembantu beliau untuk membunuh dan menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan aman berkenaan.

Ghoneim, El-Erian dan El-Beltagy pula telah dituduh menghasut kekerasan terhadap penunjuk perasaan melalui media.

Satu tarikh untuk perbicaraan segera terhadap defendan akan diumumkan tidak lama lagi.

Pada 26 Julai lalu, mahkamah tertinggi Mesir mengarahkan penahanan presiden digulingkan itu, yang telah tidak dibenarkan berkomunikasi dengan sesiapa juga sejak kejatuhannya pada 3 Julai, selama 15 hari sementara menunggu siasatan kerana disyaki bersekongkol dengan kumpulan Islam Palestin Hamas.

Mursi terus menerima tamparan apabila ditambah tahanan 15 hari lagi pada 19 Ogos sementara menunggu siasatan tuduhan terhadap penglibatannya dalam serangan di Itihadiya pada Disember 2012.

2 ulasan:

Awanama berkata...

Mudah2an Dr Mursi terus diberi kekuatan dlm menempuh ujian & dugaan. Sesungguh Allah menguji hambanya mengikut kemampuan. Ya Allah selamatkan pejuang2 Mu. aminn..

Awanama berkata...

Alhamdullillah , Mohammed Morsi masih hidup..... Masih ada harapan menegakkan Islam di bumi MahaFiraoun.