7 Jun 2011

[Video] Mat Sabu Tegaskan Mustahil PAS Untuk Bersama UMNO

Mustahil PAS Kembali Bersama Umno

SHAH ALAM 7 JUN: Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sekali lagi menegaskan bahawa parti itu tidak akan menjalin sebarang kerjasama dengan Umno Barisan Nasional selain hubungan sesama Islam dengan kepimpinan parti itu.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, walaupun mungkin Umno masih mengimpikan untuk bersama-sama PAS, parti itu kini bersama Pakatan Rakyat yang sealiran pendirian dengannya dalam banyak perkara.

"Umno adalah musuh politik kita. Jadi kita bersama dengan Pakatan Rakyat. Musuh politik, bukan musuh peribadi,” katanya ketika dihubungi Tv Selangor.

"Jadi kalau mereka (Umno) buka pintu untuk kita berunding dan bekerjasama, memang tak adalah. Kita memang bersama Pakatan Rakyat. Hubungan individu dengan pemimpin Umno, hubungan peribadi, itu biasalah, kita sesama Islam. Tetapi dalam politik, kerjasama tidak. Kita bersama Pakatan Rakyat,” tegas beliau lagi.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberitahu bahawa pintu Umno masih terbuka kepada PAS untuk membentuk kerajaan perpaduan.

Malah kenyataan Muhyiddin itu turut disokong ketua penerangan parti itu, Datuk Ahmad Maslan yang mengajak PAS melupakan memori silam antara kedua-dua parti itu.

"Kita tak tahu hujung pangkal. Biarlah peristiwa lama itu berlalu pergi. Sekarang dah beberapa generasi... bukalah buku baru, apa salahnya?" katanya, yang dipetik dari Mstar Online.

Hubungan kerjasama antara kedua-dua parti itu terputus pada 1977. -tvsnews2 ulasan:

matantiug berkata...

Syabas Tim.Presiden baru PAS!Well said.Untuk mengokohkan lagi pendirian ini,Stopa Ali wajar diganti dengan S/U Agong baru dan Hassan Ali juga wajar digantikan dengan Persuruhjaya Selangor baru.Kena kikis saki-baki anai-anai UMNO dalam PAS.

Awanama berkata...

ini baru perjuangan PAS, kalau nak bersama UMNO tak payah sokong PAS, TAHNIAH insyaallah PAS bakal pengganti UMNO dan jalan terbuka luas ke PUTRAJAYA