1 Jul 2010

Ibrahim Ali Extremis Celaka - Pemuda MCA

Jikalau PERKASA mahu Wee Ka Siong dipenjarakan kerana kenyataan Pemuda MCA yang membela keadilan, maka ekstremis yang celaka ini lebih patut dipenjarakan di bawah ISA," kata Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan MCA, Chiew Lian Keng.

Demikianlah kemarahan daripada Pemuda MCA, berikutan laporan utama edisi sulung Suara PERKASA yang bertajuk "Tahan Ka Siong bawah ISA". Beberapa orang pemimpin Pemuda MCA tampil mempertahankan Ketua-nya, masing-masing menyasarkan serangan terhadap Presiden PERKASA (Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia), Ibrahim Ali.

Antaranya, Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan MCA, Chiew Lian Keng menganggap Wee Ka Siong, Ketua Pemuda MCA merangkap Timbalan Menteri Pelajaran tidak bersalah, malah memberi amaran bahawa "jangan hina maruah Pemuda MCA!", kerana Pemuda MCA tidak akan bertolak ansur dengan provokasi yang biadap ini.

Malah, Pemuda Wilayah Persekutuan MCA mendesak agar kerajaan menyatakan sikapnya untuk mengasingkan diri daripada tindakan Ibrahim Ali yang biadap, mencelarukan sentimen perkauman, dan mencungkil saraf sensitif. Untuk Pemuda Wilayah Persekutuan MCA yang sanggup jadi benteng Wee Ka Siong, seandainya kerajaan berdiam diri dalam isu ini, maka ia adalah penghinaan terhadap MCA sebagai parti komponen kedua terbesar dalam BN.

Oleh itu, Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan MCA mahu Kementerian Dalam Negeri melucutkan permit penerbitan PERKASA, sebagai amaran kepada kenyataannya yang ekstrem, malah berharap agar penjual akhbar mengambil inisiatif untuk memboikot akhbar ini, demi menjaga keamanan negara.

Akta Hasutan terhadap PERKASA dan Ibrahim Ali

Selain itu, Setiausaha Agung Pemuda MCA, Chai Kim Sen turut menggesa agar polis menangkap Ibrahim Ali dan mengambil tindakan terhadap Suara Perkasa, dengan menggunakan Akta Hasutan 1948.

"Artikel dalam Suara PERKASA yang menggesa untuk menangkap Wee Ka Siong dengan ISA ini telah mencungkil kemarahan Pemuda MCA. Seandainya kerajaan berpeluk tubuh dalam isu ini, Pemuda MCA akan menyerang balik sehabis-habisnya. Kami sanggup melakukan apa sahaja untuk mempertahankan maruah MCA," kata Chai Kim Sen dalam kenyataannya.

Malah, Setiausaha Agung Pemuda MCA ini menambah, "PERKASA langsung tidak masuk akal. Pertubuhan yang dipimpin Ibrahim Ali ini bukan sahaja ekstrem, malah satu pertubuhan yang mengada-ada. Memang celaka betul!"

Pemimpin Pemuda MCA bangkit menyerang

Di samping itu, terdapat beberapa orang pemimpin Pemuda MCA lain yang turut mengeluarkan kenyataan media untuk menyelar Ibrahim Ali, hari ini. Ketua Pasukan Pemuda Kebangsaan MCA, Yap Tian Hoi membidas Suara PERKASA kerana menggunakan propaganda "kelas rendah" untuk mencungkil sentimen perkauman.

Ketua Biro Kajian Strategik dan Perancangan Pemuda MCA, Foo Seck Chyn pula membidas bahawa kesabaran kerajaan untuk membenarkan hujah perkauman ini berleluasa telah mencungkil kemarahan rakyat.

Naib Setiausaha Agung Pemuda MCA, Loh Chew June pula mendesak agar kerajaan memisahkan diri dari PERKASA, untuk membuktikan bahawa kerajaan mendukung semangat 1Malaysia, dan tidak bersekutu dengan pertubuhan yang ekstrem dan berkelas rendah ini.

*Kenyataan-kenyataan di atas dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin Pemuda MCA, diterjemahkan dan disunting oleh MerdekaReview.

6 ulasan:

Awanama berkata...

Macamana nak tangkap Ibrahim Ali? Kan dia "running dog" bagi UMNO. U know I know la.
Ibrahim tu memang harus dikuarantinkan. Ianya kebaikan untuk semua rakyat di Malaysia.

PAPAGEMUK berkata...

oitt... cukong vs berahim perkasa...

mangkuk punya strategi. nak kasi huru hara. last sekali pemimpin PR yg kena cekup.... mageran. darurat.

Martoiriat berkata...

Siapa yang berani tangkap Ibrahim Ali? Polis.. kah..kah..Suara2nya adalah bayang2 Umno..

anti AlKataki berkata...

Satu cara nak memenjarakan pemimpin-pemimpin pakatan rakyat ialah dengan cara membangkitkan isu perkauman. Tektik ini telah digunakan satu masa dahulu dimana ramai pemimpin PAS ditangkap atas dasar perkauman yang dibawa oleh UMNO. Adakah ini tektik yang sama yang akan digunakan oleh UMNO? Kita tunggu dan lihat episod seterusnya! Kalau UMNO masih membiarkan tindak tanduk Ibrahim alKataki ini berterusan, bermakna UMNO sengaja membiarkan peristiwa ini berlaku dan UMNO akan cuba mengambil kesempatan ke atasnya.
Manakala MCA pula cuba dilihat sebagai rasis CINA kerana mepertahankan Ketuanya kerana pengaruh MCA juga didapati merosot sekarang ini. Kita tengok apa pula permainan MIC...

Awanama berkata...

Biarkan Berehim Ali dengan gelagatnya... Kita PR jangan beri respon. Mungkin ini rancangan mereka untuk memecahbelahkan PR yang terdiri drp berbagai kaum.. Memang kuat api perkauman yang dinyalakan oleh Berehim Ali untuk menghancurkan hubungan antara kaum yang ditanam oleh PR... Waspada dengan mainan Si Badut Berehim Ali.. TQ

Awanama berkata...

mainanan sediwara semua tu,pedulikan lah dengan barahim juara alkodoki tu.