18 Jan 2010

Desakan Letak Jawatan, Apakah Mereka Mendengarnya?

Beberapa pemimpin bagi pertubuhan orang kurang upaya (OKU) melancarkan demonstrasi aman menuntut Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abu Kasim Mohamed supaya meletakkan jawatan.

Desakan tersebut ekoran peguam yang mewakili SPRM, Datuk Abdul Razak Musa telah menghina peguam OKU yang mewakili mendiang Teoh Beng Hock, Karpal Singh di kamar perbicaraan minggu lalu.

"Dia (Abu Kassim) perlu letak jawatan, dia tidak layak memimpin SPRM. (Abdul) Razak perlu diambil tindakan kerana menghina seorang OKU.

"Penghinaan dia (Abdul Razak) ‘saya boleh duduk, tetapi kamu (Karpal) tidak boleh bangun’ ini suatu penghinaan kepada seluruh OKU di Malaysia," kata Setiausaha Badan Latihan dan Hidup Berdikari (ILTC), Gurdip Kaur @ Rina pagi tadi.

Bercakap di depan Rumah Persekutuan yang menempatkan pejabat SPRM, beliau menganggap Abu Kasim dan Abdul Razak sendiri tidak menghormati hak asasi seluruh OKU di Malaysia.

"Sebagai penjawat kerajaan, sepatutnya beliau boleh menerima kunjungan kami. Kami sudah hantar surat (janji temu), tetapi mereka langsung tidak layan, seolah-olah tidak hormati hak kami" jelasnya.

Beliau turut berdoa supaya Tuhan membalas penghinaan terbabit.

"Suatu hari nanti, saya berdoa kepada Tuhan supaya mereka berdua (Abu Kassim dan Abdul Razak) duduk di atas kerusi ini kerana mereka tak tahu menghormati sensitiviti kami semua," katanya.

Turut mempertikai tindakan menghina oleh Abdul Razak dan Abu Kassim adalah Presiden Persatuan Terapi Bantuan Haiwan Untuk Warga Kurang Upaya dan Warga Emas, Malaysia (Perpositive).

"Mengapa begitu susah (Pengarah SPRM) turun (bertemu kami) di sini, mereka bukannya OKU.

"Dia (Abdul Razak) dan Abu Kassim begitu mudah menghina OKU di dalam mahkamah, mengapa begitu susah bersemuka dengan kami memohon maaf," katanya.

Beliau turut menuntut suatu tindakan disiplin dikenakan ke atas Abdul Razak.

Manakala, SPRM pula diminta memohon maaf secara terbuka kepada seluruh OKU serta berjanji tidak mengulangi diskriminasi tersebut.

Penasihat undang-Undang dan bagi badan Rakyat Anti-Diskriminasi ke atas OKU Malaysia (MADD), N. Surendran yang ditemui kemudian mengutuk layanan SPRM ke atas beberapa tuntutan para pemimpin OKU terbabit.

Sebelum pada itu, lebih sejam para pemimpin tersebut terpaksa melaung 'SPRM perlu minta maaf' dan 'jangan hina kami' sambil mengangkat beberapa kad protes.

Bagaimanapun, Pengarah SPRM, Hajah Azni Hamzah yang pada awalnya dilaporkan enggan melayan para pemimpin terbabit, akhirnya terpaksa menurut kehendak mereka. -harakahdaily


Isu gereja: Hishammuddin, Musa wajar letak jawatan
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 17 Jan: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan wajar melepaskan jawatan atau diberhentikan berikutan kegagalan mengawal kejadian pembakaran dan pencemaran ke atas gereja yang sangat memalukan negara.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, keadaan itu terus memberikan imej yang buruk kepada negara kerana dilihat tidak mempunyai keupayaan menjamin keselamatan dan ketenteraman awam untuk rakyat.

Katanya, kegagalan itu perlu dipertanggungjawab ke atas Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) khususnya Hishammuddin dan Musa yang jelas gagal untuk mencapai Indeks Prestasi Utama (KPI) dan NKRA kedua-dua institusi tersebut.

“Oleh itu, amat wajar Hishammuddin dan Musa melepaskan jawatan atau diberhentikan dari jawatan masing-masing atas kegagalan mencapai KPI masing-masing,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Tambahnya, apa guna bercakap dan bermesyuarat berkenaan KPI apabila KPI paling penting untuk KDN dan PDRM ialah menjaga keselamatan rakyat dan harta benda rakyat tidak dapat dijamin.

Ini, ujarnya dapat dilihat dengan kejadian terbaru di sebuah gereja di Kota Tinggi yang boleh mengakibatkan berlaku pertembungan antara kaum dan agama di kalangan rakyat Malaysia.

Katanya, kabinet Datuk Seri Mohd Najib Razak hanya bercakap besar tentang pencapaian KPI, walaupun sudah dua kali kabinet membincangkannya, tiba-tiba kewajipan asas kerajaan amnya dan KDN serta PDRM khasnya untuk menjamin keselamatan dan ketenteraman awam serta menjaga harta benda rakyat tidak dapat dilakukan.

“Hishammuddin dan Musa kena berhenti atau diberhentikan daripada jawatan masing-masing dan Najib kena tunjuk pada rakyat ‘kaki bangku’ seperti kedua-duanya tidak ada tempat dalam kabinet dan kerajaan.

“Buang saja mereka, baru Najib boleh bercakap walk the talk,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.


Ulasan GB

GB terharu dengan desakan dari OKU supaya Pengerusi dan peguam SPRM meletakkan jawatan ekoran penghinaan SPRM terhadap Karpal Singh.

Dan sengaja GB lampirkan berita kedua - berita mengenai desakan Mahfuz Omar supaya Menteri KDN Hishamuddin Hussein dan KPN, Musa Hassan melatkkan jawatan mereka masing-masing.

Persoalan yang ada ialah pernahkah berlaku mereka dari kumpulan kerajaan UMNO BN serta agensi mereka ini meletakkan jawatan apabila didesak melakukan demikian?

Tidak pernah. Kerana negara kita berstatus negara korup. Desaklah berpuluh kali supaya mereka meletakkan jawatan, mereka tidak akan melakukan demikian. Mereka tahu mereka disokong oleh pimpinan negara sendiri yang korup.

Namun desakan sedemikian tetap mesti diteruskan. Apabila mereka tidak mahu mendengarnya, namun yakinlah Allah mendengarnya.

Yang pernah disuruh letak jawatan tapi enggan, kemudian Allah campurtangan merembat mereka keluar diantaranya:

1) Abdullah Ahmad Badawi
2) Samy Vellu
3) Chua Soi Lek
4) Syed Hamid Albar
5) Rafidah Aziz
6) Augustine Paul
7) Ahmad Said Hamdan
...

Berbeza pula dengan TG Nik Aziz. Lagi UMNO desak untuknya letak jawatan, lagi Allah perkukuhkan kedudukannya sebagai ketua kerajaan negeri Kelantan dan Mursyidul Am. 200 orang suruh beliau letak jawatan, 20,000 bangkit mempertahankannya!

Namun tak semua pemimpin PAS menikmati "keistimewaan langit" itu. Ada juga yang nak kena rembat keluar apabila mereka nak sangat dengan UMNO. GB ada suruh mereka letak jawatan dalam posting terdahulu. Teka siapa mereka itu? (fill in the blanks)

1)
2)
3)
4)

.....


4 ulasan:

Awanama berkata...

Azlina Othman Said dan Minah yang jadi Ketua Puteri UMNO lepas Azlina tu tak termasuk ke? Idris Harun yang sebelum ni lantang kutuk orang termasuk masa jadi panel Forum Perdana Ehwal Islam macam mana? Abu Kasim barangkali pandang rendah OKU dan boleh jadi dia anggap OKU pesakit mental kot!! Kalau dia letak jawatan bagus la tu. Pengganti dia pula jangan ikut macam perangai dia!!

Awanama berkata...

SPRM dan BN sama-sama memusuhi rakyat..

Awanama berkata...

SPRM sentiasa nak jadi hero UMNO, tapi tidak berkhidmat untuk rakyat

aisah berkata...

best ler ulasan GB.. mmg betul, Allah akan selamatkan PAS.