5 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : Tindakan Khairul Azam Tiada Kaitan Dengan PAS

Tndakan Mohd. Khairul Azam Abd. Aziz menyerahkan memorandum kepada Istana Negara Sabtu lalu mewakili Magaran yang proI-ISA dalah pendirian peribadi beliau dan tidak mencerminkan suara PAS.

Khairul yang bertindak sebagai penasihat undang-undang Magaran dikatakan seorang ahli PAS dan bukannya Umno sebagaimana dilaporkan sebelum ini.

Dua kumpulan iaitu Magaran yang pro-ISA dan Gerakan Mansuhkan ISA yang anti-ISA menganjurkan perhimpunan tidak sah di ibu negara Sabtu lalu.

Ketika ditemui wartawan di sini semalam, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Hatta Ramli berkata, tindakan Khairul tidak mencerminkan pendirian dan pandangan parti tersebut.

Kata beliau, pendirian PAS yang mahu ISA dimansuhkan diambil dengan mengambil kira pendirian bersama anggota Pakatan Rakyat.

PAS akan menyemak benar atau tidak satu-satunya orang yang berjaya menghantar memo kepada Istana Negara pada 1 Ogos baru-baru ini adalah ahlinya dan menghantar memo pro-ISA.

Sementara itu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, beliau tidak mengenali orang yang bernama Mohd Khairul Azam Abd Aziz itu tetapi akan menyemaknya.

Akhbar The Star semalam melaporkan dakwaan Khairul bahawa dia berjaya menghantar memo pro-ISA ke Istana Negara.

Namun, memo itu hanya diletakkan di pintu pagar istana kerana tidak ada orang yang menerimanya.

Mohd Khairul, mendakwa dia Magaran (Majlis Gabungan NGO Pembela Negara) dan pro kepada ISA berbanding dengan PAS yang anti-ISA.

Sementara itu, siasatan kepada Pejabat Agung PAS tidak menemui sebarang ahli PAS yang bernama Mohd Khairul Azam Abdul Aziz itu.

Tiada ulasan: