11 Nov 2013

Mazlan Aliman Menang Lagi, MP Sekijang Buat Permohonan Maaf Kerana Memfinah


MP Sekijang mohon maaf kepada MazlanPresiden Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) Anuar Abdul Manap (kanan) hari ini membuat permohonan maaf di mahkamah terhadap Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman (kiri).

Anuar yang juga Ahli Parlimen Sekijang dan seorang lagi defendan iaitu Ketua Penerangan MBFM Kelantan Wan Zawawi Wan Zain membuat permohonan maaf di hadapan Hakim Rusila Yup setelah mendapat persetujuan kedua-dua pihak.

Mereka menarik balik kenyataan yang menuduh Mazlan Mazlan menyelewengkan wang RM30,000 yang dimenangi peneroka Felda Kemahang 3.

Mereka menuduh juga Mazlan sebagai penakut, pembohong, tidak bermaruah kerana dari jenis tidak tahu malu dan tidak jujur kerana menyelewengkan wang RM30,000.

Selain menarik balik kenyataan tersebut, mereka juga bersetuju untuk membayar ganti jumlah dalam jumlah yang akan ditentukan kemudian.

Kenyataan itu dikeluarkan Anuar ketika berucap di hadapan Wisma Felda, Jalan Semarak, dekat sini, pada 28 Disember tahun lalu.

Ekoran kenyataan itu, Mazlan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 20 Februari lalu dan perbicaraannya bermula hari ini.

"Saya sangat berasa malu dengan tuduhan tersebut sebab itu saya kemukakan saman.

"Tapi hari ini nama baik dan reputasi saya dibersihkan di mahkamah dan saya sangat bersyukur dengan keputusan ini," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Kes Felda Kemahang 3, Tanah Merah ialah 354 peneroka menyaman Felda Palm Industries Sdn. Bhd. kerana menipu bawah (KPG) dalam urus niaga penjualan hasil kelapa sawit.

Tuntutan saman itu difailkan oleh kesemua peneroka itu pada 22 September 2002 melalui peguam Wan Rohimi Wan Daud.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada peguamnya Harris Abdullah, Mazlan berkata beliau langsung tidak berniat hendak bermusuh dengan MBFM sebaliknya mengalu-alukan sebarang kerjasama yang boleh menambah baik kehidupan peneroka Felda.

"Saya harap dengan keputusan mahkamah ini saya dan Majlis Felda boleh duduk semeja membincangkan isu-isu Felda.

"Bagi saya musuh yang sebenar ialah mereka yang mengambil kesempatan ke atas peneroka.

"Kenapa ada di kalangan anak-anak peneroka menjadi mangsa kepada sikap piahk yang mementingkan poket mereka ini?

"Saya mahu duduk semeja berbincang mengenai isu-isu Felda dengan MBFM mengenai isu rumah generasi kedua, pemilikan tanah dan sebagainya," katanya yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat.

Mazlan juga menyifatkan kemenangan hari ini sebagai kejayaan berganda selepas menang saman malu bernilai RM380,000 ke atas kerajaan pada 25 Oktober lalu.

Mahkamah Tinggi Pahang memutuskan kerajaan perlu membayar ganti rugi am RM300,000, ganti rugi tauladan RM50,000, ganti rugi kos RM20,000 dan faedah penghakiman ke atas RM350,000 sebanyak lapan peratus bermula dari tarikh saman dimulakan pada 18 Ogos 2010.

"Saya anggap kejayaan hari ini sebagai kejayaan yang sangat besar bagi saya dan Anak dan saya merakamkan penghargaan kepada peguam Harris dan Wan Rohimi serta rakan-rakan seperjuangan," katanya. -HD

3 ulasan:

Awanama berkata...

Pemimpin atau ketua2 UMNO haramjadah ni mana ada istilah dosa pahala...syurga neraka dalam kamus puak2 mangkuk ni...asalkan mereka terus berkuasa! Jadi species2 malaun ini akan terus memfitnah, memutar fakta ke atas sesiapa yg mengugat kedudukan mereka! Kepada mereka ini saya katakan...ada "sesuatu" menunggu anda di alam kubur dan di akhirat sekiranya kamu tidak bertaubat! Bertaubatlah sementara masih ada sedikit iman di dalam hati dan sementara masih ada nyawa!

Awanama berkata...

Mcm dah jadi satu amalan kerja memfitnah ni. Terutama musim p/raya. MashaAllah jgn lah jadi mcm Abu Jahal. Tak takut ke akan laknat Allah.

Awanama berkata...

Tahniah Mazlan Dan ANAK, anda ingin menuntut kebenaran, teserlah kebathilan akan terhapus dek kebenaran.teruskan usaha mu sehingga anak2 dan peneroka Felda terbela dan tidak di perkotak katik oleh buaya2 lapar. mereka tidak akan rasa kebenaran itu wujud sehingga lubang kubur di gali, masih ada tempat penghukuman di sana, insaf lah macai2 dan pencacai.