11 Jul 2013

Zahid Hamidi Disaman Lagi Selepas Polis Didakwa Abai Aduan

Seorang ahli perniagaan mengambil tindakan saman terhadap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selepas polis tidak mengambil sebarang tindakan terhadap laporannya.

Amir Bazli Abdullah berbuat demikian berikutan mendakwa polis mengabai laporannya mengenai kejadian Ahmad Zahid menumbuk mukanya di Kelab Rekreasi Country Heights di Kajang, pada 16 Januari 2006

Beliau juga mendakwa Ahmad Zahid yang ketika itu Timbalan Menteri Penerangan, mengugut membunuhnya selepas ditahan secara tidak sah di rumah Ahmad Zahid di Country Heights.

Dalam kenyataan tuntutannya, Amir Bazli menuntut kos ganti rugi khas, umum dan teruk, dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Bercakap kepada The Malaysian Insider, semalam, beliau berkata, laporan polis sudah dibuat di balai Dang Wangi pada hari sama tetapi dipindah ke balai Kajang.

“Seorang polis berpangkat cif inspektor merakam kenyataan saya selama tiga hari,” katanya.

Beliau berkata, tiga pegawai polis bertemunya yang dirawat di sebuah hospital di Kelantan dan ada mengambil laporan perubatannya.

“Tiga empat bulan kemudian, cif inspektor itu memberitahu kes itu diklasifikasi sebagai ‘tiada tindakan selanjutnya’. Saya persoalkan kerana dia berjanji akan siasat dengan adil.

“Pegawai itu memohon maaf dan berkata 'tangannya terikat' kerana ia arahan dari atas.”


Amir kemudian cuba bertemu Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan di Bukit Aman untuk mendapatkan penjelasan tetapi mendakwa Musa enggan berjumpa.

“Saya sebaliknya disuruh berjumpa dengan Setiausaha KPN tetapi dia juga tidak mahu bertemu saya,” katanya.

Selepas dinasihati pegawai polis lain, Amir membuat aduan bertulis dan mengirimnya secara peribadi ke pejabat KPN tetapi tidak menerima sebarang jawapan selain pengesahan penerimaan surat itu.

Musa pula ketika mengulas hal ini memberitahu The Malaysian Insider dalam teks pesanan ringkas:“Saya tidak ingat dia pernah hubungi saya. Untuk berlaku adil, anda perlu bertanya kepada OCPD kawasan di mana laporan polis dibuat dan tanya kepadanya apa terjadi kepada laporan dan siasatan.”

Bagaimanapun, Ahmad Zahid menafi pertuduhan berkenaan, sebaliknya mendakwa Amir menipu jalan ceritanya dan beliau pula membuat tuntutan balas dengan mendakwa Amir memalukannya dan mengalami trauma dari segi emosi akibat pertuduhan ahli perniagaan itu.

Kes saman Amir akan didengar di Mahkamah Tinggi Shah Alam bulan depan. -TMI

Ulasan GB

Cadangan GB yang diutarakan sebelum ini diterima.

Sepatutnya begitulah dilakukan jika polis tidak melakukan siasatan atau tidak mengambil peduli diatas laporan polis yang telah dibuat.

Sebelum ini GB sudah ulas. Petikan:

Kita perlu membuat aduan yang kedua iaitu aduan tentang polis yang tidak mengindahkanj laporan yang telah dilakukan.Kita pun rasa hairan dan pelik, kes menumbuk orang sehingga patah hidung (kecederaan kekal) dan rosak kekal di bahagian sebelah kiri mata hanya dikategorikan sebagai kes sivil dan bukan kes jenayah. Terlalu ketara polis yang berat sebelah dan jika menurut keterangan Gobind Singh Deo, laporan polis telah dibuat tetapi tiada siasatan dilakukan. Sepatutnya satu lagi laporan polis dibuat, kali ini, keatas polis yang tidak melakukan siasatan walaupun laporan telah dibuat.

3 ulasan:

Martoiriat berkata...

Salam GB
Sesuatu jenayah yg dilakukan bukan mengikut undang-undang. Tapi mengikut siapa orang itu. Jika berpangkat dibiarkan... Jika yg kerdil terus ditangkap dan didakwa. Apa lagi yg jawatannya bertaraf menteri dalam negeri. Sampai kiamat pun mereka dilindungi undang2. Contoh yg jelas kes Mat Mongol sampai kini tidak didakwa..

Awanama berkata...

Kalau orang awam cuba tumbuk menteri ... belum tumbuk pun ... Agaknya bagaimana. Sah kena gari dan lokap.

Awanama berkata...

Ada baik buat hukum qisas tumbuk dan patahkan hidung dia pula,bagaimana rasa.Ada kuasa lepaslah kat dunia.Malaysia terus malap,slogan cemerlang,gemilang,slogan polis mesra,cepat,betul untuk BN dan menteri BN saja kot.