29 Feb 2012

Tan Sri Khalid Ulas Perlantikan Khairy Jamaluddin Sebagai Pengerusi PUNB

Abdul Khalid : Pelantikan Khairy Jamaluddin Tidak Menguntungkan Bumiputera

Perlantikan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin sebagai Pengerusi Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) telah membawa masyarakat Bumiputera ke belakang di mana fahaman dan kepentingan politik menjadi asas kepada pelantikan ke jawatan profesional.

Menurut Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, perlantikan Khairy menghantar isyarat yang salah kepada komuniti Bumiputera yang sekarang digalakkan untuk meningkatkan standard profesionalisme setanding yang terbaik di dunia.

Ini kerana perlantikan MP Rembau itu jelas menunjukkan fahaman politik menjadi kriteria utama untuk dilantik ke jawatan tertinggi dalam syarikat berkaitan kerajaan, bukannya berdasarkan kemampuan dan pengalaman.

"Sebagai salah seorang pengasas PUNB iaitu syarikat milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB) di mana saya berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), saya berbangga dengan pencapaian PUNB yang selama ini diterajui oleh golongan profesional dan berkebolehan.

"Walaupun peringkat pengubal dasar terdiri daripada ahli ahli politik tetapi mereka tidak campur tangan dalam operasi. Malah Ahli Lembaga Pengarah terdiri daripada golongan profesional berpengalaman yang tidak mempunyai kepentingan politik atau kumpulan berkaitan dengan politik," tegasnya.

Tambahnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak seharusnya mensia-siakan usaha masyarakat Bumiputera dengan melantik Khairy Jamaluddin yang tidak berkeupayaan dan tidak berpengalaman dalam menguruskan badan korporat yang sudah berjaya.

Tegasnya, tindakan Najib sekali lagi membuktikan bahawa beliau gagal mengutamakan antara kepentingan dengan profesionalisme.

Malah Abdul Khalid menyifatkan perlantikan tersebut sebagai petanda yang buruk bagi bumiputera dan Malaysia khasnya.

"Bagi pembangunan negara, pemimpin sepatutnya melihat dalam konteks lebih luas dan berfikir di luar fahaman politik di mana ciri-ciri ini telah diketepikan menerusi pelantikan Khairy Jamaluddin," jelasnya. -tvsnews5 ulasan:

Awanama berkata...

ye lah...
ape ke jadahnya lantik KJ kejawatan PUNB..?
memang bangang Najib ni... dahlah lantik Isa Samad ke Felda, ni satu hal lagi BANGANG....!!!

Awanama berkata...

Satu malapetaka untuk bumiputera. Dah la selama ni pun para ulama tidak sependapat tentang halal & haram pelaburan dalam PNB. Tambah masuk KJ pula.Mana halal? Mana haram?Bedal je la.

generasi bundle berkata...

kalau felda, risda, dll boleh diberi kpd org yang dipersoalkan integrity yg ni pun apa salahnya.hahahaha.ok juga khiry sebb hanya disyaki dan anak menantu drpd yg lain dah didakwa lepas terus dilantik.sebb tu malaysia special.lesen kepala agung kat sini adalah UMNO.kepada bukan umno pilih negara lain.oooh malaysia tanahairku.

Awanama berkata...

malu aku,seagama dan sebangsa dengan aku.....makin bangang jika terus di bawah jajahan umno barisan nasional.

bangkit2

Awanama berkata...

perlantikkan khairy bagai semut mendapat gula dan tikus membaiki labu.