18 Jun 2015

[VIDEO] Perompak Tukar Nama Kapal Dari ORKIM HARMONY Jadi KIM HARMON...

Kapal tangki hilang ditemui Kemboja, anak kapal selamat

Kapal tangki MT Orkim Harmony yang hilang sejak Khamis lalu, disahkan ditemui di perairan Kemboja hari ini dengan kesemua 22 anak kapalnya selamat.

Panglima Wilayah Laut 1 Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Laksamana Muda Datuk Azahari Abdul Rashid berkata TLDM menerajui operasi menyelamat kapal tangki itu susulan pesawat P3C Orion milik Tentera Udara Diraja Australia mengesan kapal berkenaan di lokasi 210 batu nautika utara Pulau Redang pada 3.45 petang semalam.

Ketika ditemui, kapal itu didapati telah ditukar namanya kepada "Kim Harmon" dipercayai sebagai taktik penyamaran bagi mengelak dikesan pihak berkuasa, katanya kepada Bernama.

Kapal MT Orkim Harmony yang membawa 6,000 tan metrik petrol bernilai RM21 juta dilaporkan hilang pada 8.57 malam Khamis lepas ketika dalam perjalanan dari Melaka ke Pelabuhan Kuantan, Pahang.

Kapal yang dimiliki oleh Syarikat Magna Meridian Sdn Bhd itu membawa 22 anak kapal terdiri 16 rakyat Malaysia, 5 Indonesia dan seorang warga Myanmar. – Bernama


Rundingan dengan perompak untuk bebas anak kapal

KUALA LUMPUR - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sedang berunding dengan perompak untuk membebaskan kesemua 22 krew kapal MT Orkim Harmony.

Perkara itu dimaklumkan Panglima Wilayah Laut ,1 Laksamana Muda Datuk Azahari Abdul Rashid ketika dihubungi Bernama hari ini.

Kapal tangki MT Orkim Harmony yang hilang sejak Khamis lalu, disahkan ditemui di perairan Kemboja hari ini dengan kesemua 22 anak kapalnya selamat.

TLDM menerajui operasi menyelamat kapal tangki itu susulan pesawat P3C Orion milik Tentera Udara Diraja Australia mengesan kapal berkenaan di lokasi 210 batu nautika utara Pulau Redang pada 3.45 petang semalam.

Kapal MT Orkim Harmony yang membawa 6,000 tan metrik petrol bernilai RM21 juta dilaporkan hilang pada 8.57 malam pada Khamis lepas ketika dalam perjalanan dari Melaka ke Pelabuhan Kuantan, Pahang.

Kapal yang dimiliki oleh Syarikat Magna Meridian Sdn Bhd itu membawa 22 anak kapal terdiri 16 rakyat Malaysia, lima Indonesia dan seorang Myanmar.
-BernamaSistem amaran MT Orkim Harmony tidak berfungsi

Hasil siasatan awal mendapati kehilangan Kapal Tangki MT Orkim Harmony meragukan apabila Sistem Amaran Keselamatan Kapal (SSAS) tidak diaktifkan.

Menurut Pengarah Bahagian Keselamatan Pelayaran Jabatan Laut Malaysia, Kapten Mohamad Halim Ahmad, sistem itu dipasang di tempat terpencil hanya diketahui nakhoda atau kapten kapal.

“Sepatutnya sistem itu sudah diaktifkan sebaik sahaja ada kejadian jenayah berlaku. Sistem itu akan beroperasi apabila diaktifkan secara manual.

“ Selain itu, kawasan kapal tangki itu hilang tiada capaian radar pihak kami namun pergerakan kapal itu sehingga komunikasi terputus boleh diimbas semula menggunakan Sistem Pengenalan Automatik (AIS) kaedah satelit.

“Bagaimanapun sistem AIS juga seolah-olah ditutup oleh orang yang tahu sistem berkenaan. Tetapi ada juga kemungkinan sistem AIS itu dirosakkan dengan cara memotong kabel atau memecahkan alat yang terletak di anjung kapal itu,” katanya dalam taklimat khas di Ibu Pejabat Jabatan Laut, pada Khamis, yang dipetik daripada Harian Metro Online.

Bernama pada pagi Khamis melaporkan, kapal tangki yang membawa muatan 6,000 tan metrik petrol RON95 yang bernilai RM21 juta ditemui di perairan Kemboja dengan nama dan catnya telah ditukar.
-FMT6 ulasan:

Awanama berkata...

Perompak tu sepatutnya tukar nama kapal tu kepada Rosmah. Confirm tiada siapa berani nak dekat.

Awanama berkata...

tIni lagi musibah, mungkin kera jaan akan naikkan lagi harga runcit petrol dan gas utk membayar lanun minyak, seperti mana kena gst sebab nak bayar lanun 1MDB

Pakcu Rantau Panjang berkata...

Pakcu masuk mencelah sikit..maaflah kaki komen jun 18,2015 at 6.00 pm.
Pakcu nak cakap sikit kalu komen tu cubalah fikir-fkirkan janganlah kerana kurang senang dengan seseorang hinggakan kaitkan setaraf dengan lanun yang dok rompak tu....agak-agak yang komen macam ni pun otak lanun kok...sorilah ...bulan puasa ni ..muhasabah diri lah sikit.....

Awanama berkata...

Bukan inikah masa yang sesuai untuk ATM menggunakan kapal selam dan pasukan PASKAL?

Awanama berkata...

Ada berani ke atm. Baru perompak ugut dah x berani...inikan pula sesebuah negara ugut. Mcm ni nak jaga negara.

Awanama berkata...

Kapal perang lagi lah senang nak masuk keluar. Sebab memang kapal perang di reka untuk tak di kesan. Ikut bacaan kasar, kapal minyaktersebut di dapati hilang bila tidak berlabuh di Pahang, sama macam kapalterbang tak mendarat di airport. Masa untuk keluar dari perairan Malaysia menuju ke Kemboja mengambil masa yang cukup untuk mengesan kapal minyak tersebut dengan mengunakan pesawat jet udara. Kerajaan sepatutnya tidak boleh bertolak ansur dalam hal keselamatan. Ini bukan pencerobohan tentera asing, ini baru lanun.