11 Jan 2015

Isk.. Isk... Bila Sang Katak Dah Masuk Bakul....

Kenapa saya tidak digelar “Jaguh Melayu?”

Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali meminta supaya pihak media dalam negara ini menggelarnya sebagai jaguh bagi bangsa Melayu. Jelasnya, sebelum ini pelbagai gelaran telah diberikan kepadanya, antaranya ‘gedebe’, katak dan kini beliau telah digelar sebagai ekstremis oleh sesetengah pihak yang didakwanya ‘cemburu’ kepada kejayaan PERKASA hari ini.

“Media-media sering menulis bahawa Ibrahim Ali sebagai katak, tetapi kenapa tidak tulis bahawa Ibrahim Ali sebagai jaguh Melayu?” soalnya.

Berikutan pelbagai gelaran yang diberikan itu, Ibrahim menjelaskan bahawa beliau bukannya sesiapa,lalu bertanya, “Mengapakah saya sering dijadikan bahan dan ‘punching bag’?”

“Saya sering dijadikan sebagai ‘punching bag’. Sehinggakan jika parti GERAKAN kalah sewaktu pilihan raya, semuanya disebabkan PERKASA,” ujarnya kepada pemberita di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, Ahad.

Bukan itu sahaja, Ibrahim turut bertanyakan mengapa ISMA dan PEKIDA tidak digelar sebagai ekstremis?

“Walaupun PERKASA lantang bersuara, tetapi PERKASA tidak pernah melanggar undang-undang yang telah ditetapkan.

“Mengapa pihak BERSIH dan Tian Chua yang mengigit telinga tidak digelar sebagai ekstremis?” soalnya lagi.

Selain itu, Ibrahim turut mengulas mengenai kejadian tembakan terhadap kartunis dan wartawan sebuah syarikat Charlie Hebdo yang berlaku di Perancis.

“Inilah yang akan terjadi sekiranya ada pihak-pihak yang menyinggung perasaan orang Islam. Orang Islam di Perancis rasa terhina dan sudah lama bersabar,” katanya.

Bercakap mengenai konteks negara ini, Ibrahim berpendapat jika mahu membendung perkara tersebut daripada berlaku di Malaysia, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan juga Akta Hasutan 1948 amat diperlukan.

” Jika akta ini dihapuskan, tidak mustahil perkara yang sama akan berlaku di negara ini,” ujarnya lagi. -FMT


Jumpa di mahkamah, amaran kepada yang tuduh Perkasa ekstremis

Gara-gara menuduh Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) ekstremis, tiga lagi individu akan menerima surat tuntutan daripada badan bukan kerajaan (NGO) itu, sebelum dipertimbangkan tindakan saman.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata, mereka ialah jurucakap kumpulan 25 tokoh Melayu profesional (G25) Datuk Noor Farida Ariffin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup dan Tan Sri Pheng Yin Huah dari Pertubuhan NGO Cina.

“Saya sudah minta peguam saya keluar tiga notis. Bila notis ini keluar, saya nak tengok jawapan mereka, apa peguam mereka jawab. Dari situ saya akan putuskan untuk failkan ke mahkamah seterusnya.

“Ketiga-tiga ini, dalam kenyataan mereka dilapor akhbar menuduh Perkasa ekstremis. Apa asas mereka menuduh Perkasa ekstremis? Mengapa mereka tak tuduh NGO lain bukan Melayu dan bukan Islam yang selantang Perkasa? Kenapa tak sebut?

“Saya mahu mereka ke mahkamah buktikan Perkasa ekstremis. Apa buktinya sehingga Perkasa lekat label itu?” katanya pada satu sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Ibrahim berkata, Perkasa sering menjadi tumpuan untuk dipersalahkan banyak pihak sedangkan banyak NGO mahupun individu lain yang terbukti didapati bersalah oleh pihak berkuasa.

Kata bekas ahli Parlimen Pasir Mas itu, media juga sering meletakkan kesalahan kepadanya sehingga masyarakat melabelkannya dengan pelbagai gelaran.

“Kenapa tak disebut Bersih ekstremis? (Mereka) Tunjuk perasaan, baling kereta polis. Kenapa (naib presiden PKR) Tian Chua tidak dituduh ekstremis? (Beliau) Gigit polis, disabit di mahkamah pun ada.

“Orang nak cari kesalahan, saya jadi mangsa. Contohnya MCA kalah pilihan raya, (dikatakan) Perkasa punya pasal.

“Media pula kalau tulis, Ibrahim Ali katak, ekstremis. Tak boleh ke tulis Ibrahim jaguh Melayu, pemimpin negara? Tak boleh tulis macam tu? Tulis benda negatif, jadi benda macam ni. Aniaya pada saya,” katanya.

Beliau berkata ahli akademik dari Perancis, Sophie Lemiere yang sebelum ini mendakwa Perkasa tidak layak mendapat liputan media, tidak faham peranan yang dimainkan NGO itu.

Beliau mendakwa, segala kritikan yang dilemparkan kepadanya adalah kerana rasa cemburu Lemiere terhadapnya disebabkan kecemerlangannya dalam memimpin Perkasa.

“Bodoh dia ni. Orang siar berita saya macam-macam tu, tunjuk saya ni penting. Standard dunia. Dia terkejut kerana saya bukan sesiapa, bukan menteri, tetapi saya jadi fokus kepada banyak pihak.

“Saya simpulkan, semuanya kerana cemburu. Disebabkan enam tahun saya pimpin Perkasa, semua kerja saya buat hebat-hebat, saya wujudkan kecemburuan besar. Saya ialah orang yang disalah faham,” katanya.

Kelmarin, Lemiere mendakwa, Perkasa menjadi perhatian media kerana pertubuhan itu “laku,” dan menyamakannya dengan parti politik fasis di Perancis, National Front, yang membantu akhbar melariskan jualannya.

"Bagi Ibrahim, bukan sebab dia lucu atau kata-katanya betul atau salah tetapi kerana beliau banyak bercakap,” katanya pada satu forum bertajuk Misplaced Democracy: State, Illegality and Political Violence di Petaling Jaya.

"Cara media pula hari ini, mahu mencari sudut berita yang glamor dan seksi, walaupun saya tidak merujuk Ibrahim seorang yang glamor dan seksi," katanya seperti dilaporkan Malaysiakini.
– TMI


ULASAN GB

Sorilah Pak Him sebab guna tajuk yang agak sensasi... dan menggunakan ungkapan "katak". GB hanya mengulangkan ungkapan yang diungkapkan oleh Pak Him sendiri:

“Media pula kalau tulis, Ibrahim Ali katak, ekstremis. Tak boleh ke tulis Ibrahim jaguh Melayu, pemimpin negara? Tak boleh tulis macam tu? Tulis benda negatif, jadi benda macam ni. Aniaya pada saya,”
Yang nyata dari perkataan Pak Him itu juga ialah pengakuan bahawa beliau memang seorang "ekstremis" apabila meminta beliau digelar "jaguh Melayu". Apa ertinya jaguh Melayu? Bukankah itu juga bernada ekstemis?

Bila masuk bakul dah kena batang hidung sendiri. Marah kerana PERKASA dituduh ektremis tetapi PEKIDA & ISMA tidak.

Sebenarnya baik PERKASA, PEKIDA atau ISMA memang sebakul dengan UMNO - bukankah perjuangan anda semua berlandaskan "bangsa"? Kenapa marah apabila disebut ekstremis? Bukankah anda sepatutnya berbangga kerana "ektremis Melayu" itulah ertinya anda telah menjadi jaguh Melayu? Jadi dimana salahnya orang lain menuduh anda ektremis?

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Apabila bebudak Bahalol mau di angkat setaraf jaguh bangsa , mska masa telah tiba untuk bangsa itu jadi bangsa sampah.

Bangsa yang maju tidak memerlu kan se orang jaguh atau Hang Bahalol , kerana seluruh umat bangsa ter sebut adalah bangsa yang bangga contoh nya bangsa jepun.

Jika umat melayu memerlu jaguh melayu maka melayu adalah bsngsa bahalol tahap sampah kerana hanya yang benggap bahalol sahaja di abad zaman Nabi Muhammad SAW memerlu kan jaguh untuk mensik kan nama bangsa itu.

Mavam lah Melayu se tanding Orang Utan di Srpilok yang bangga dengan spesis jaguh Orang Katak.

Bahalol saja.

Orang orang Melayu saja pun.

Tanpa Nama berkata...

Alangkah lebih baik..
Seandainya kita semua tak kira siapa berbangga mnjd BANGSA Adam as..dan

Kita bnar2 BANGGA mnjd sbnr2 BANGSA "MUKMIN" yg bnar2 mnCINTAI setinggi2 NILAI univrsal amanah-INTEGRITY trnsperency drp ALLAH..dan

Kita mnjd abdi"NYA" yg seBANGSA dgn sbnr7kePASRAHan(ISLAM@muslim) mutlak yg tlh dipamerkan oleh semua nabi as yg tlh diutus"NYA" kebumi ini..dan

mnjd seBANGSA dgn semangat CINTA kaseh-SAYANG yg mnjd rahmat keseluruh alam..yg kaseh-CINTA brbakti mmBERI mmBERI mmBERI dan terus mmBERI tanpa perlu sbarang GLAMOR & tak perlu menonjolkan diri..

Tanpa Nama berkata...

Bukankan yg memperjuangkan untuk orang melayu adalah Umno & Ibrahim Ali bukannya ahli Umno pun. Manalah layak untuk digelar sebagai pejuang melayu. Elok Ibrahim Ali mendaftar sebagai ahli Umno terlebih dahulu, sebelum layak dgn gelaran itu.

Tanpa Nama berkata...

pooodaaah, jaguh melayu tahi kucing, lebih sesuai dengan gelaran samseng melayu

Tanpa Nama berkata...

Dia lupa sejarah gelaran Katak untuk dia

Kalau betul handal jaguh melayu bila ada praya dan pru masuk lah bertanding

yang terima selendang pun kira ekstrim

Tanpa Nama berkata...

Anugerah untuk brahim Juara Lompat KATAK

Tanpa Nama berkata...

Melayu di mata allah hanya satu bangsa yg paling hina sekali.

ISLAM SAHAJALAH DI MATANYA ADALAH UMAT DIPANDANG MULIA SEKALI. SEBAB ITULAH BAGI ORG BERIMAN KALAU IMAN ITU BLH DIBELI NESCAYA DIA ORG SANGGUP BELI DENGAN SEMUA EMAS DI DUNIA NI. TAPI KALAU BANGSA MELAYU TIADA ORG NAK BELI SEBAB NILAINYA TIADA DI MATA ALLAH SWT.

Tanpa Nama berkata...

Loya tekak ambo.