6 Sep 2014

Safwan Anang Dibebaskan Setelah Berjaya Bayar Ikat Jamin RM15,000


Safwan Anang dipenjara 10 bulan

KUALA LUMPUR - Pengarah Eksekutif Lensa, Muhammad Safwan Anang @ Talib dihukum penjara 10 bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini,selepas didapati bersalah pertuduhan memberi ucapan berbaur hasutan dalam ceramahnya, tahun lalu.

Hakim Norsyaridah Awang membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah di akhir pembelaan.

Bagaimanapum mahkamah membenarkan penangguhan pelaksaan hukuman penjara bekas Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) itu sementara proses rayuan ke Mahkamah Tinggi.

Bagaimanapun wang jaminan ditingkatkan daripada RM5,000 kepada RM15, 000.


Pada 29 Mei tahun lalu, Safwan, 25, mengaku tidak bersalah atas dakwaan memberi ucapan dengan menyebut kata-kata menghasut bagi membangkitkan rakyat negara ini mengubah kerajaan yang tertubuh mengikut undang-undang dengan cara tidak sah.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor di Nombor 1, Jalan Maharajalela, Dang Wangi, di sini antara jam 8.55 malam dan 11.15 malam. -SH

TERKINI: Dengan bantuan rakan-rakan seperjuangan, Safwan Anang telah dibebaskan dengan ikat jamin untuk rayuan sebanyak RM15 000. Terima kasih pada semua yang telah memberikan sumbangan wang ringgit anda.

Sumbangan Segera ‪#‎Solidariti4SafwanAnang‬

Bank In ke Akaun CIMB Masturah Abu Bakar(isteri) : 7051549421
No Tel : 0139532361IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Tiada ulasan: