3 Mac 2014

[SELINGKAR KISAH] Ayah, Ibu, Anak & Ayam Goreng Kunyit

Alkisah sebuah hidangan isteri…

Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer. Ada satu malam, mak balik sangat kepenatan tapi masih perlu memasak untuk saya dan abah.

Mak hanya mampu masak ayam kunyit, sayur kailan ikan masin dan nasi. 3 hidangan itu diletakkan di meja makan di mana ayah duduk goyang kaki menunggu makan.

Ayah meminta diri untuk solat Maghrib dulu sebelum makan. Ketika itu saya mencuba hidangan mak. Alamak, ayam kuncit terlalu masin, kailan separuh masak dan nasi hanyit.

Namun saya diam.

Selepas Isyak, ayah menjamu makanan masakan mak. Sambil makan, ayah bertanya bagaimana sekolah hari ini.

Saya tidak berapa ingat apa jawapan saya.

Ketika makan, mak mohon maaf pada ayah atas masakannya. Tapi ayah menjawab, “Sangat sedap sayang. Abang suka semua hidangan ini.”

Malam itu, sebelum tidur, saya pergi bersalam dengan ayah yang masih di ruang tamu dan bertanya betul ke ayah suka masakan mak tadi yang saya sendiri terasa susah nak telan.

“Anakku, mak dah penat sepanjang hari kerja. Mak dah penat. Hidangan kurang enak tak melukakan Mie dan ayah tapi kata-kata kasar akan menghiris perasaan,” kata ayah.

Mendengar kata-kata ayah, saya tersentak.

Lalu saya masuk bilik untuk bersalam dengan mak dan bertanya…

“Mak rasa ayah tadi kata suka masakan mak hari ini, mak percaya ke?”

“Anakku. Itu tak penting. Yang penting ayah jaga hati mak dan selepas makan, ayah tolong mak cuci pinggang. Ayah kamu itu orang besar, tapi benda-benda kecil sebegini yang buat mak sentiasa rasa bahagia kerana terasa ayah betul-betul sayang kat mak,” jawab mak.

Itulah perkara yang berlaku ketika kecil dan saya mengingati sehingga hari ini.

Kini saya sudah berkahwin, anak sudah tiga – dan melihat kembali kenangan manis ayah dan emak, saya semakin memahami fikiran mereka pada masa itu.

Mak dan ayah dan tindak-tanduk mereka menunjukkan mereka menerima segala kelemahan antara satu-sama lain dan meraikan perbezaan tersebut supaya hubungan erat dan kukuh sentiasa berkekalan. Mereka meraikan segalanya antara mereka, dan berusaha bersama untuk memastikan pasangan mereka sentiasa gembira dan bahagia.

Hidup ini terlalu singkat untuk sebarang kekesalan. Sayangi mereka yang melayan kita dengan baik dan kasihanlah pada mereka yang tidak.

Sebuah tulisan untuk renungan.

Senyum -fb

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Nice story, good lesson.
Thanks.

Tanpa Nama berkata...

< sebuah psiko drama pendik yang begitu memberi kesan pada jiwa>

Tanpa Nama berkata...

Nice story, utk teladan.
Teladan baik dari ibu bapa akan dicontohi oleh anak2 insyaAllah begitu sebaliknya.

Masa berjalan sangat laju.

Bapa2 terutamanya yang merokok.
Hari ni kamu merokok depan anak2mu yg masih kecil, tak mustahil 6,8 tahun akan datang anak2 lelakimu akan mencuri2 merokok .

Kamu telah melukakan hati2 ibumu, isterimu, anak2mu tanpa sedar.
Percayalah.

kamu sakit terbatuk2 pasal merokok, isteri kamu melayanmu juga walau hatinya menyampah kerana kamu merokok, tapi kamu masih tak sedar.

insaflah, insaflah, bertaubatlah, bertaubatlah.


BaDiN berkata...

Hanya insan yang berjiwa besar boleh melakukannya ,tidak semua org dapat melaluinya.

Tanpa Nama berkata...

bagus juga teladan yg disampaikan itu...cuma masalahnya mcm mana kalau tiap tiap asyik dok masin memanjang...nak tegur takut kecik hati...bila diamkan kita pula yg makan hati..cepat mati sebab kena darah tinggi...

Tanpa Nama berkata...

Hahaha...kalau lauk masin mungkin boleh tegur dgn cara bergurau contohnya...Harga garam sudah turun ke...atau rumah kita nie kilang garam ke...hihihi