29 Mac 2014

[HOT] FBI Tidak Temui Bukti Kaitkan Juruterbang Dengan Kehilangan MH370


Biro Siasatan Persekutuan (FBI) tidak menemui sebarang bukti yang boleh mengaitkan juruterbang MH370 dengan kehilangan pesawat itu, lapor New York Times.

Perkara itu didedahkan dua pegawai penyiasatnya selepas FBI menyiasat cakera keras dan simulator penerbangan yang diambil dari rumah kedua-dua juruterbang MH370 di Malaysia.

Menurut jurucakap FBI Michael Kortan, buat masa ini biro berkenaan tidak akan berkongsi maklumat kerana siasatan lanjut masih dijalankan.

Walaupun pasukan penyiasat tertumpu kepada juruterbang pesawat MH370, namun tiada bukti menunjukkan bahawa mereka yang terlibat dalam kes kehilangan pesawat MH370.

Seorang bekas pegawai penguatkuasa undang-undang kanan berkata, sekalipun maklumat dari cakera keras milik juruterbang MH370 yang diperolehi FBI mungkin sedikit, namun informasi sedemikian mungkin dapat membantu kerajaan Malaysia dalam merungkai misteri kehilangan MH370. - NYT


FBI check of MH370 pilots’ drives, flight sim comes up empty



The US Federal Bureau of Investigation recovered no incriminating evidence from the hard drives and a flight simulator belonging to two pilots on Malaysia Airlines flight MH370, the New York Times reported citing anonymous sources.

According to two unnamed individuals informed of the US investigators’ findings, information obtained from the items taken from the homes of the two aviators on March 15 yielded few clues that could further the probe into the plane’s disappearance on March 8 with 239 people on board.

But one of the sources, a former US law enforcement agent, said this did not mean that the data should be discarded.

“Something on the drive which does not seem important today could be, when viewed with additional data obtained from the background of the individual, his other activity, interviews and data from the flight recorded,” the source told the NYT.

Malaysia announced on March 15 that MH370 was diverted from its path to Beijing through deliberate action and that it was now focusing investigations on the 12 crew and 227 passengers on board.

Attention has fallen most on the two pilots — captain Zaharie Ahmad Shah and Fariq Ab Hamid — as investigators insist the circumstances of the plane’s diversion required piloting and avionics expertise.

Investigators also said all 227 passengers were cleared by intelligence agencies from all countries whose nationals were on board, save for Russia

Malaysian police previously said the data logs from the simulator Zaharie built himself were deleted on February 3. The simulator was later sent along with drives from the two pilots’ computers to the FBI’s forensics lab in Quantico, Virginia.

On Wednesday, the AFP news agency reported that FBI director James Comey said he expected his agency to finish an investigation of computer files related to the MH370 in the next one or two days.

“I have teams working really around the clock to exploit that,” Comey said. “I don't want to say more about that in an open setting, but I expect it to be done fairly shortly. Within a day or two we will finish that work.”

Comey did not say what results he expected from the FBI's analysis.

He also denied allegations that Malaysian authorities had not been open to assistance offered by the FBI in the investigation of MH370, which has been missing for over two weeks.

The search for the plane that disappeared on March 8 while bound for Beijing with 239 on board is now converging on a remote location in the southern Indian Ocean 2,500km southwest of Perth, after Malaysia announced on Monday that satellite data showed the flight “ended somewhere” in the waters there.

The airlines told families of the plane’s passengers and crew that it “assumed beyond reasonable doubt” that the plane was lost with no survivors.
-themalaymailonlne


Laporan sebelum ini
klik untuk baca



7 ulasan:

Awanama berkata...

DAH DEPA YANG MENCURI PESAWAT KITA MEMANG LA TAK DAPAT BUKTI.. APA LAGI DRAMA YANG AS NAK BUAT???

Awanama berkata...

FBI ooi, nak siasat apa lagi, tiada bukti pilot terlibat dalam kes kehilangan pesawat MH370 tapi siasatan lanjut masih dijalankan, ini mungkin nak create buktilah tu,sebiji mcm umno/apco kat msia. Scrip cerita dah dpt baca.

Awanama berkata...

US tau kapal ni dah patah balik tapi da buat decoy dgn hantar USS ke Laut Cina Selatan dan dummy konon kapal tu jatuh Laut Cina Selatan.
Logik US dah bawak turun kapal ni di Diego Garcia, pangkalan US dan Britain di Lautan Hindi sebab ramai di Maldive kata kapal ni lalu di sana.
Soalan cepu mas pesawat apa yang jatuh di laut Cina Selatan pada pagi seperti didakwa oleh pekerja pelantar New Zealand di selatan Vietnam?
Atau ini satu lagi deco nak supaya MH370 terus tenggelam di Lautan Hindi?
mana mungkin satelit Rusia tidak sedar semua ini berlaku.
Paling pelik Amerika satu satu nya negara tak pernah release maklumat satelit tentera mereka di lautan Hindi. Sedangkan US paling banyak satelit tentera di seluruh dunia.
Andaian Boeing tau dan Pentagon serta CIA terlibat control dan matikan semua penumpang sebelum mendarat seperti drone di Diego Garcia SEBELUM diterbangkan kembali dan dijatuhkan di Lautan Hindi.
Untuk dapatkan kargo yang dibawa MH370?
Tidak mustahil kerana teknogi drone dan memang BOEING berupaya control semua pesawat buatan mereka pasca Sept 11 2001.
Satu lagi teori sebagai satu helah untuk kuasai semua komunikasi udara dan pertahanan di udara.
Kenapa Malaysia tidak minta bantuan Rusia?
Rusia juga ada sistem satelit canggih dan setanding dengn US.
Atau adakah plot ini juga melibatkan Rusia?
MH370 adalah guinea pig buat CIA.

Awanama berkata...

Dulu kerajaan BN buat tuduhan di Memali, sekarang juruterbang Mas jadi mangsa, pasport palsu dan IC palsu bermaharaja lela

Awanama berkata...

Umno oh umno. Lu jangan guna taktik mengkambingkan hitam org beb seperti lu buat kat khir anak toyol dan dsai. Orang asing bukan mcm umat melayu mr. Bean dan diaorg tidak akn termakan lu taktik mengkambing hitam orang beb. So lu jangan haraplah lu nak cuci tangan begitu shj dalam kes ni.

Awanama berkata...

Tak sangka masih ada lagi yang masih belum habis dengan 'teori' kononnya pesawat kena control dari pihak luar macam drone. Kepada 'bijak pandai' sekalian saya merayu pergi balik baca dulu atau bertanya kepada yang arif tenting sistem pesawat. Ini dunia realiti bukannya fantasi seperti dalam filem. Tapi tak mengapa aku akan bagitau la secara ringkasnya. Airliner tak macam drone/UAV boleh main control2 dengan remote atau command centre dari bawah. Semua manoeuvre HANYA datang dari pilot yang control input. Kemudian FMC akan proses jadi data untuk navigasi kapal. Data ni kena sama dengan GPS yang 'tunjuk jalan'. Tak nak ikut pun boleh kalau pilot rasa GPS tak tepat. Drone/UAV memang hanya dipandu oleh orang kat bawah (sesetangah ada yang tak perlu sebab dah ada on board data, INS) dan kena ada command signal receiver n transmitter. Kapal besar bawah penumpang mana ada pasal driver dah ada dalam cockpit tu.
Bab lain siapa yang hijack kapal aku tak nak speculate pasal belum ada bukti yang boleh tunjuk siapa yang bertanggungjawab. Sekian terima kasih.

Awanama berkata...

Simulator Kapten Zaharie tu tak patut dibagi kepada FBI dan US. FBI dan US adalah penjahat sedunia