Papagomo Ditangkap Polis Kerana Ajak Rakyat Bermandi Darah...


Polis tahan penulis blog pro-Umno Papagomo

Penulis blog kontroversi pro-Umno Papagomo hari ini ditahan polis.

Beliau ditahan bersama seorang lagi individu yang dikenali sebagai "King Jason".

Perkara itu dimaklumkan oleh pihak polis melalui pesanan Twitter hari ini. Sebab penahannya setakt ini belum diketahui.

Bagaimanapun, sebelum ini dilaporkan terdapat laporan polis dibuat terhadapnya dan seorang pembaca Shahrizad Mohd Diah atas dakwaan mengeluarkan kenyataan berhubung isu Melayu dan Cina.

Free Malaysia Today melaporkan, laporan itu dibuat oleh Jamilah Baharuddin di balai polis Simpang Tiga dan kemudiannya di Sungai Maong di Kuching. -mk


Papagomo and another blogger arrested


KUCHING: A Sarawak PKR’s women wing member today lodged a police report against blogger Papagomo and a reader – Shahrizad Mohd Diah – for allegedly calling on all Malays to riot against the Chinese for voting for the opposition.

The report was filed by Jamilah Baharuddin at the Simpang Tiga police station. Later she filed another report at the Sungai Maong police Station.

She was accompanied by Simon Siah, a lawyer and a PKR youth wing vice-chairman, and Patricia Ainon Daweg, a PKR member.

Jamilah alleged that the postings came from Papagomo, a well-known pro-Umno blogger, and Shahrizad Mohd Diah, a financial adviser who also claimed to be a managing director of MD Property Development Sdn Bhd.

Shahrizad allegedly suggested that on May 13, the “Malays should rise, riot and kill all Chinese bastards in Malaysia, and slaughter them like slaughtering pigs.”

“This is the only way,” he had allegedly said in a comment posted on Papagomo’s blog.

Papagomo in his posting allegedly said that Chinese in DAP ‘wajib ditendang’ (kicked) even though if it means bloodshed.

Jamillah said that she being a Malay was shocked to read such statements coming from the two persons.

“I am sure other Malays do not share their statements,” she said, pointing out that “we cannot blame the Chinese for supporting the opposition”.

She called on the police authorities to immediately take action against the duo for allegedly inciting the Malays to riot on May 13 as a pre-empt action.

Jamilah also urged the people to remain calm.

‘Stop the idiotic talk’

In KUALA LUMPUR, philantropist and social activist Robet Phang warned Papagomo and Shahrizad not to incite racial tensions in the country.

“As the prime minister said, we need to work on a national reconciliation process to heal the racial and political divisions that have sparked in the wake of GE13.

“This is not the time to be saying such ridiculous remarks, especially when it can cause chaos and set dangerous precedents. We have paid a price before for such idiotic actions…no more,” said the founder and chairman of the Social Care Foundation.

He also urged the police to investigate the blogger and his reader for making seditious remarks.

Bloggers arrested

In a latest development, the police today said that they have arrested bloggers Papagomo and King Jason over their insensitive articles.

“We will not rest until those who spread lies and post racial messages are detained… we expect to make more arrests soon,” Federal Commercial Crime Investigation Department director Syed Ismail Syed Azizan told a press conference in Bukit Perdana today.

The police also tweeted that a police report was lodged today an Utusan Malaysia report that contained elements of sedition.

It also said that the case was being investigated under Section 4(1)(c) of the Sedition Act 1948.


-FMT



Blogger King Jason Ditahan Polis


Blogger King Jason atau nama sebenarnya, Mohd Bustamam Omar ditahan polis tengah hari tadi atas alasan beberapa kiriman di blog berkaitan pengundi hantu dan penipuan dalam pilihan raya, kata peguam, Latheefa Koya.

"Beliau ditahan tengah hari tadi di bawah akta Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM). Kini berada di Balai Polis Bukit Aman," kata Latheefa kepada Keadilandaily.

King Jason yang juga pemilik blog kingofgoblok.blogspot.com antara blogger yang aktif menentang penipuan pilihanraya terutama tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mendakwa bebas, namun sering memihak kepada Umno BN.

Posting terakhir blogger King Jason pada 6 Mei bertajuk 'Video BN merasuah pengundi supaya undi BN terkantoi, lokasi Bukit Beruang, Malaka'.

Sebelum ini blogger Milo Suam ditahan tiga hari dibawah Akta Rahsia Rasmi dan disiasat mengikut Akta Pilihan Raya 1958, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 505 Kanun Keseksaan.

"Jika King Jason direman, kita akan lawan," tegas Latheefa, yang juga jurucakap Lawyers For Liberty (LFL).
-KD
Ulasan GB

Penangkapan papagomo adalah jelas.. seperti imej printscreen yang GB letakkan di awal entri ini.

Tetapi penahan King Jason masih kabur dan samar. Apakah kerana mendedahkan kebenaran video BN yang merasua pengundi supaya undi BN itu satu jenayah?

King Jason perlu dibebaskan segera kerana tiada hasutan yang dilakukan sebaliknya hasutan yang nyata ialah si papagomo.

Bagaimana pula Sharizad Md Diah itu yang terang-terangan mengeluarkan kenyataan yang menghasut?

Polis perlu bertindak professional, telus dan adil.

22 comments:

View Comments/Post a Comment

22 comments:

Anonymous said...

alah.. tah2 penahan papagomo ni auta ja, nak mengaburi mata rakyat, di tahan di balai polis siap jamu sedap2, lepas 2,3 hari di lepas bebas, jadi org ingat polis adil, bukan tak tau.. polis anjing tunggangan amno.

aku tak boleh terima sehari sebelum p/raya polis warning rakyat yg sah supaya jgn tahan mana2 org yg nak mengundi asal ada IC walaupun bangla/myanmar tak reti cakap melayu.

Anonymous said...

... I just can't agree more., segala permainan dan temberang UMNOBN dah dapat dibaca oleh semua rakyat., tunggu je nanti bila-bila dengan tak semena-mena penyokong PR yang akan dipersalahkan dan di hukum penjara dan macam-macam akta yang dikenakan. Dan jangan terkejut bila suatu hari nanti PAPAGOMO akan di anugerahkan gelaran Dato'., remember operasi lalang ? Remember Lee Kim Sai ? Remember siapa yang menjerit " kita mandikan keris umno dengan darah cina ? " tup tup dengan tak semena-mena Abg Mat Sabu kena ISA ..errr Dr. M ., excuse me but the malays " masih belum lupa, tapi mamak dah lupa " or should I say " mamak mudah nyanyuk "

Anonymous said...

Pelik betul laa..demi kuasa sanggup buat ape saja x pikir ke anak cucu kite masa depan pengkhianat negara betol..bangsat umno bee endd..

Anonymous said...

yang buat komen tu mungkin dah hilang akal atau tak waras, perkauman tak habis habis, bermandikan darah konon, tengok darah pun dah pengsan,sebelum bermandikan darah , cubalah mandi darah kambing dulu ambik semangat perkauman terlampau, ingat kita dibalas di akhirat di atas perbuatan kita di dunia

Anonymous said...

alah, wayang je...supaya keadilan terserlah...tah tgh gelak2 minum kopi dgn bekas2 geng dia...

Anonymous said...

mmg auta pun...sbb nak buat skrip sandiwara barulah tu.....nampak sgt keputusan PRU ni diprogram utk menggambarkan kununnyer cina tu rasis....sbb seblm pilihanraya pun UMNO/BN sibuk cakap pasal kekecohan,sibuk pasal 13 mei....jadi diprogramkan keputusan pilihanraya mcm nie....tapi UMNO/BN buat tak tahu sbb nak memperbodohkan rakyat kerana kemenangan PR adalah kemenangan bersama parti2 dlm PR sbb semua bangsa2 didlm PR bekerjasama....bekerjasama utk menjatuhkan UMNO/BN yg sebenarnyer parti racist......

Anonymous said...

Papagomo akan diselamatkan oleh UMNO.Tak percaya,boleh tunggu.Mana munkin penulis upahan depa kena tangkap.Betul punya wayang.Rakyat bukan bodoh lagi.Yang bodoh-bodoh tinggal dikampong dan FELDA.Masih berharapkan BRIM 1500 tahun depan.

Anonymous said...

Maklumat dlm kingofgoblok sememangnya tepat dan fakta.

Anonymous said...

padan muke gomo!!!!
galak sgt kutuk2 orang..
skrg rasekan!!!

PW1 said...

lakunan semata2.... tgok ajee lah.....

Andre Irwan said...

Kenapa nak sembelih Cina macam sembelih babi? Yang dok cakap dah biasa sembelih babikah? Mungkin aku silap. Depa tu bukan saja biasa sembelih babi malah makan daging babi sekali. Aku ingat babi lebih mulia daripada mangkuk ayun seekor ni, ibarat anjing paria.
Inikah contoh MUSLIM kita ni? Silap aku pulak, depa ni bertopengkan Islam saja tapi sebenarnya hewan yang lebih teruk dan hina daripada babi.
Awat ingat mudah saja tengkok orang lain hang nak sembelih? Aku ingat hewan pertama yang larikan diri ialah hang le kalau berlaku pertumpahan darah. Jangan cuba ulangi kerja-kerja yang pernah "dilakukan" oleh ayah Jib and the geng pada 1969. Depa yang rancang dan mulakan segala-galanya tetapi diletakkan kesalahan pada LIM KIT SIANG. Ingat, Kit SIANG bukannya Kit Lam (MALAM).
Bodoh pulak si haramjadah. Aku memang berdoa agar semua rakyat Malaysia menjadi cerdik dan pandai agar tidak terperangkap dengan permainan kotor pihak BN ni. Berbicara secara ilmiah dan berdasarkan statistik, jangan ikut perasaan.
Setakat ni kita sudah mengetahui bahawa lebih 51% rakyat Malaysia menyokong PR. Mengikut komposisi rakyat Malaysia, Cina hanya ada 23 - 24% sahaja. Yang baki 27% itu mesti Banglasia, Indon, Nepol, Mymmar, ... pasti bukan Melayu. 23% tu termasuklah Liaw Tong Lai, Chua Sok Lek, Koh Soon Koon, ... and the geng. Logikkah??????? Jangan jadikan kita dinampak bodoh dan bahlul seperti yang tersiar dalam bicara Awani, TV 3 1/4, RTM 1, ..... Ada faham? cakap cara banglasia.

Anonymous said...

itu melayu manyak bodo. itu pasai kena tangkap. skarang rasa la. kita pkr pas dap kena bersatu. baru aman damai maa..

GENERATE INCOME HALAL said...

BUDAKBOY

Semoga ramai lagi rakyat MY BELOVED COUNTRY menjdi cerdik dan tak tertipu dek permainan umNOmore yg dah panik..

Mana tak panik beb.. Dalam PAS ada, Cina, India. Dalam PKR, semua golongan ada. Dalam DAP ada melayu macam Tengku Zulpuri Shah, ADUN Mentakab, Mohd Arif Sabri, MP Raub dan Zairil Khir Johari, MP Bukit Bendera.

Katakan TIDAK pada umNOmore...

Anonymous said...

Sejak dua menjak ni, sy berasa kurang selesa kerana bekerja di kawasan org cina. Kenapalah mereka ni membangkitkan isu perkauman ni. Pemimpin begini perlu dihalau.

Anonymous said...

puas search guna pakcik google tiada pulak gambar papagomo ditangkaap. Jumpa gambaq king jason ada la

Anonymous said...

ermm..yang komen, bangsa aku..
yang menulis blog, bangsa aku..
yang kene tangkap, bangsa aku..
yang bergaduh dalam ruang komen, bangsa aku..
'ape lah nak jadi dengan bangsa aku'. :(

Anonymous said...

Bangsa depa kalau gaduh kita x faham apa depa cakap :) ye ke tak gaduh? Kita pun gaduh2 carik2 ayam :( patutnya

Anonymous said...

UMNO selama nya.

Anonymous said...

Setuju..

Anonymous said...

Aku budak FELDA. Tapi aku tak suka komen anon 8.5.2013 @ 12.15am yang mengatakan orang2 FELDA, org2 kampung bodoh yang masih mengharapkan BRIM RM1500 tahun hadapan! Tahukah kamu yang kami ni pun memangkah calon PR tapi apakan daya mereka tewas! Makan boleh sebarang makan, tapi cakap jangan sebarang cakap pulak! Mana nak menang macam ni...tak selidik, tak usul periksa tapi main tuduh2 je...

Anonymous said...

Slm..andre Irwan..menangis pejuang kita pd thn 1969 membaca komentar anda..sejarah jgn cuba diputar belit..silap2 tuk nenek anda pun pernah berjuang demi mempertahankan kemerdekaan dan keharmonian Negara..sokong PR adalah hak anda..jgn memperlekeh perjuangan bangsa melayu..ataupun anda bkn melayu?

zack hass said...

bangsa melayu...satu bangsa yg unik...kalau dgn kaum lain..bukan main baik...tp kalau sesama sendiri..sanggup bertikam menghina mencerca malah ada yg sanggup berbunuh...itu lah bangsa melayu...mereka payah nk bersatu..mereka ada hasad dengki..mereka tk leh tgk org senang..pada mereka biar kaum lain senang lenang di bumi sendiri...melayu melayu

Kembali ke Laman Utama




Tajuk-tajuk Terbaru di Kelab GB: