10 Mac 2013

Najib Belum Terima Mandat Sebagai PM, Hanya Menumpang Mandat Pak Lah


Ketika artikel ini ditulis, rakyat Malaysia meraikan lima 5 tahun ulang tahun tsunami politik melanda Malaysia.

Parlimen pun masih belum dibubarkan. Rakyat Malaysia semakin resah, malah pemimpin-pemimpin politik baik di pihak kerajaan atau pun pembangkang lebih resah menanti tarikh pembubaran parlimen.

Mengimbau lima tahun lalu ketika tsunami politik 2008 melanda, Malaysia berPerdana Menterikan Abdullah Ahmad Badawi yang juga dikenali sebagai Pak Lah.

Beliau pengganti Dr Mahathir Mohammad yang memegang jawatan PM paling lama dalam sejarah Malaysia iaitu selama hampir 30 tahun.

Pak Lah, ketika lantikannya dikenali juga sebagai Mr Nice Guy lantaran perwatakannya yang lemah lembut.

Beliau dipilih oleh Mahathir untuk meraih kembali sokongan rakyat lantaran imej ‘diktator’ yang lekat pada Mahathir semenjak zaman reformasi 1999 dan ternyata strategi ini membuahkan hasil.

Selain itu, beliau juga sebagai seorang tokoh berlatarbelakang agama yang amat sukar sekali dicari dalam Umno, malah waris kepada tokoh ulama di Pulau Pinang.

Ciri-ciri inilah yang menjadikan rakyat Malaysia terutama orang Melayu, terpesona dengan perwatakan dan latar belakangnya dan melupakan kejahatan dan kezaliman Mahathir sebelum itu.

Sebaik sahaja mengambil alih jawatan PM pada 31 Oktober 2003, Pak Lah tidak perlu mengambil masa lama untuk membubarkan parlimen bagi mendapat mandat baru dari rakyat.

Beliau hanya mengambil masa lima bulan selepas dilantik sebagai Perdana Menteri untuk membubarkan parlimen pada 4 Mac 2004 dan seterusnya mandat baru diperoleh pada 21 Mac 2004.

Mandat yang beliau peroleh bukan calang-calang mandat, malah yang terbaik buat Umno dan Barisan Nasional pasca reformasi 1999 dan dalam sejarah Umno dan BN.

Ternyata strategi Umno/BN untuk mengalihkan beban imej Mahathir sebagai diktator dengan pengganti barunya Abdullah Ahmad Badawi, berhasil cemerlang, gemilang dan terbilang!

Namun, Pak Lah sebenarnya seorang PM yang lemut dan ‘lembik” serta lemah dalam pentadbiran negara, sehingga beliau diserang luar dan dalam sebaik sahaja Umno BN gagal meraih 2/3 majoriti parlimen pada 2008.

Gambar-gambar beliau yang ‘selalu tidur’ menjadi bahan jenaka rakyat yang menjadi satu faktor kegagalan beliau untuk mendapat 2/3 majoriti pada 2008.

Namun di dalam kelembutan dan kelembikanya, Pak Lah dengan macho dan berani membubarkan parlimen dalam masa lima bulan sahaja selepas perlantikannya sebagai PM untuk mendapat mandat baru.

Selepas itu, mandat tersebut digunakan sebaiknya sebelum membubarkan parlimen kira-kira empat tahun selepas itu yang menyaksikan tsunami politik negara pada 2008.

Menumpang mandat Pak Lah

Disebabkan kegagalannya meraih 2/3 majoriti parlimen dalam sejarah Malaysia, beliau diserang luar dan dalam malah oleh mantan PM, Dr Mahathir.

Tidak perlu lama untuk mengakui kelemahan dan kesilapan, beliau meletakkan jawatan sebagai PM dan menyerahkannya pada 3 April 2009 kepada Najib Tun Razak, PM Malaysia ke-6.

Najib semenjak zaman mudanya dikenali sebagai seorang yang lantang dan agresif. Ucapan dan pidatonya juga berapi-api, amat jauh sekali dengan Abdullah Badawi.

Dari segi sejarah, Najib pernah menjadi ahli perlimen termuda, timbalan menteri termuda dan menteri besar termuda di Malaysia. Malah beliau antara pemimpin Umno yang mempunyai kepetahan berpidato yang jarang-jarang dimiliki oleh pemimpin Umno lain.

Sedar tidak sedar, hari ini sudah hampir empat tahun rakyat Malaysia berPerdana Menterikan Najib Razak. 3 April bulan hadapan genap empat tahun beliau menjadi PM Malaysia ke-6 dan mungkin yang terakhir.

Malah, sedar tidak sedar juga sebenarnya mandat yang diterima oleh Najib hari ini sebenarnya mandat rakyat untuk Pak Lah, bukan untuk Najib.


Ya, beliau harus sedar bahawa mandat yang beliau pegang hari ini adalah mandat yang diperoleh oleh Abdullah Badawi pada 8 Mac 2008 dan beliau hanya menumpang mandat Pak Lah.

Selemah-lemah Pak Lah, beliau dengan beraninya membubarkan parlimen dalam masa setahun selepas menerima mandat PM dari Mahathir.

Namun sehebat-hebat Najib, sudah empat tahun beliau masih menggunakan mandat Pak Lah yang lemah dan masih belum berani membubarkan parlimen.

Syarhan Humaizi Halim adalah Ketua Pemuda PAS Gombak.

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tiada apa yg nak najib banggakan, tranformasi tak menjadi dan menghabis serta mengurangkan wang negara dan wang rakyat, ini lah akibat nya jika memimpin dalam keadaan sendiri tak terurus..keluarga serta anak2 tidak dpt di pimpin mengikut acuan Islam. maka rakyat lah yg menanggung akibat nya..rakyat berada dlm keadaan ekonomi yg sangat kritikal. tak usah nak dibanggakan dengan segala pemberian untuk rakyat..hanya sekadar kosmetik saja segala BRIM, BRUUUM,,, BRAAAMMM.

Tanpa Nama berkata...

Buat pertama kali dlam sejarah Malaya, Persekutuan Tanah Melayu dan Malaysia usia Palimen Malaysia mencapai usia melebehi jangka hayat lazimnya iaitu LIMA TAHUN.....

Bukan najib takut, lemah dan lembik, TETAPI MUNGKIN najib SALAH FAHAM BAHAWA JANGKA HAYAT PARLIMEN MESTI MENGIKUT JANGKA HAYAT PENJAWAT JAWATAN PM kerana 3/04/2013 dia BARU EMPAT TAHUN LOOOO..... JADI PM.

TOLONGLAH SESIAPA SAJA FAHAMKAN DIA USIA PARLIMEN TAK MENGIKUT USIA JAWATAN PM YANG DIJAWAT..........


tokwan perak.

Tanpa Nama berkata...

Boleh jalan dengan mandat rakyat kata najib sebab mandat ruusmah lagi power. bukti kepoweran mandat si ruusmah ialah hancur lebur jasad seorang manusia Monggol dan jutaan ringgit diperuntukkan kepada program "wet dream" yang akhirnya menjadi program permata cincin nya.

Tanpa Nama berkata...

Ayah pak Lah setiausaha PAS agung pertama & rumahnya di Seberang Prai Pejabat pertama PAS Malaysia.

orangpencen berkata...

Wahai ketua pemuda pas gombak, betulke najib mempunyai kepetahan berpidato? Cuba kirimkan satu video klip untuk aku percaya kat hang. Sebabnya...anak kecil pun keliru bila najib buat ucapan..kata orang muzik langsung tak kena tempo..ha...ha...ha....

Tanpa Nama berkata...

Si Bacul tetap bacul dan tidak boleh di ubah ubah.....