13 Ogo 2010

Politik Murahan UMNO BN Raih Sokongan Melayu Diselar

Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang (DPP PP) menganggap bahawa laporan yang dikeluarkan berkaitan isu peniaga melayu di Bangunan KOMTAR adalah tidak lebih sebagai politik murahan UMNO-BN dalam meraih sokongan pengundi Melayu memandangkan rakyat Malaysia amnya dan Pulau Pinang khususnya kini sudah muak dengan perangai jijik pimpinan UMNO-BN selain cuba hendak mengalihkan isu kenaikan harga barang yang "menjerut leher" peniaga dan pembeli semasa menghadapi bulan Ramadhan dan menjelang Syawal yagn bakal tiba nanti.

Ini berikutan daripada laporan akhbar upahan UMNO-BN iaitu Utusan Malaysia yang mensensasikan berita ini dengan berbagai tuduhan yang kononnya Pulau Pinang yang kini diperintah oleh Pakatan Rakyat (PR) berlaku zalim kepada peniaga-peniaga yang rata-ratanya peniaga Melayu sedangkan setelah hasil perbincangan Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang (AMK PP) yang mewakili Pemuda PR dengan ADUN KOMTAR dan PDC Urus Setia telah berjaya mencapai persetujuan seperti berikut:-


1. Membenarkan 21 peniaga sedia ada di tingkat tiga KOMTAR meneruskan perniagaan mereka sehingga hari raya sebelum kerja-kerja baik pulih dijalankan.

2. Membuka 17 lagi lot niaga di tingkat 3 dan 10 lagi lot di tingkat empat untuk Bazaar Ramadhan iaitu tambahan 27 lot niaga lagi.

3. Mengekalkan kutipan sebanyak RM50 sehari untuk satu tapak seperti sebelumnya. Jadi yang menjadi isunya sekarang adalah Dewan Perniagaan Komtar (KMA) yang telah mengutip sewa tetapi tidak menjelaskannya lepada PDC tetapi ini tidak diberitakan sebaliknya menuduh kerajaan negeri yang bersikap biadap sehingga sanggup bertindak menghalau peniaga-peniaga tanpa belas ikhsan.

DPP PP merasakan sudah sampai masanya kerajaan negeri mengambil tindakan kepada akhbar-akhbar upahan UMNO-BN yang saban hari menyiarkan berita-berita yang sememangnya berunsurkan fitnah demi untuk "survival" politik jahat UMNO-BN. Sebelum ini Utusan Malaysia juga menyiarkan artikel yang berbentuk perkauman dengan membangkitkan isu rumah-rumah dan kampung-kampung Melayu di roboh terutama isu Kg.Jalan Pokok Assam. Dan Utusan Malaysia juga kosisten dalam melabelkan kerajaan negeri sebagai anti Melayu.

Jadi mengapa Kementerian Dalam Negeri (KDN) hanya berdiam diri? Mengapa tiada sebarang tindakan diambil terhadap akhbar ini sedangkan tindakan dan amaran tegas dikenakan terhadap media PR? Inilah demokrasi ciptaan UMNO-BN yang terus sombong walaupun sedang "nazak".

*Kenyataan media oleh Yusni Mat Piah selaku Ketua Pemuda Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang. -MR

5 ulasan:

Awanama berkata...

UMNO dah tak laku, menipu orang melayu, hanya nak jadi tuan dimalaysia saja

Awanama berkata...

Kebelakangan ni,berlaku satu fenomena yang menjijikan dilakukan oleh UMNO - Fenomena Tunjuk Bangang.Antaranya: Kes Kepala Lembu,Bakar Gereja,Kes Nama Allah,Kes FELDA,PEKOSA/PEKASAM,Kes Penjaja Komtar,kes pasir diSelangor serta kes spanduk gambar DYMM Sultan Johor.Kononya UMNO nak main perang saraf tetapi ternata telah makan tuan(back-fire).Rakyat wajar bijak menilai "permainan" UMNO ni.

Awanama berkata...

Sokong benar keyataan pemuda PAS ini. Lagu macam inilah baru betul. Bersatu sebagai Pakatan Rakyak bukan macam Hadi dan Nasa tu. Harap PAS PP sapu bersih kerusi mamak UMNO tu.

Tegakkan keadilan dan lawan bersama pada pemfitnah tu. Tiada siapa yang inginkan kekecohan kecuali UMNO.

Awanama berkata...

agaknya berapa juta lah dapat setiap orang2 penang yang keluar kat tv tu ya.... lepas ni dia orang tak payah lah berniaga lagi... duit dah banyak boleh sara diri sampai mati kut....
PADA ORANG YANG DAH MELUAT DENGAN TEKTIK UMNO NGOK NI TAK AKAN PERCAYA WALAU APA SEKALIPUN YANG DILAKUKAN OLEH BEE END NI... SAJA NAK CARI GLAMOUR... KALAU TAK MUKA TAK MASUK KAT TELEVISEN... TENGOK MUKA PUN DAH TAHU... ITU SEMUA PUAK2 UMNO... NGOK

hentamsaja berkata...

PAS Pulau Pinang pun semacam lembik sahaja utk menghadapi UMNO Pulau Pinang. Tak nampak bertaring langsung... Sebab itulah dari dulu sampai sekarang, PAS Pulau Pinang belum mampu menggantikan UMNO sebagai pilihan rakyat di Pulau Pinang. Kenapalah agaknya terjadi sedemikian rupa? Adakah kerana PAS Pulau Pinang hanya pandai buat statement, kenyataan akhbar sana sini tetapi tiada satupun program yg meyakinkan rakyat untuk dilihat sebagai alternatif selain drpd UMNO. Program-program kebajikan dan kemasyarakatan perlu diperbanyakkan... Bukan sekadar ceramah2 Mat Sabu sahaja... Ceramah tu ceramah lah jugak... tapi lain2 program kemana? Lepas tu mengadu tak dak tempat dalam pentadbiran dan ahli majlis... Menang 1 kerusi pun nak tuntut macam2... buatlah kerja lebih sikit... bg menang banyak kerusi lagi... lepas tu mintaklah apapun...