1 Jan 2017

Keluarga Najib Bercuti Salahguna Jet Kerajaan, Rakyat Menderita Kenaikan Harga Minyak

Pesawat k'jaan rentasi Australia ketika keluarga Najib bercuti

Pesawat kerajaan Malaysia jenis Airbus A319 terbang merentasi Australia yang kebetulan sama dengan tarikh percutian keluarga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke sana.

Pesawat itu, dengan nombor pendaftaran 9M-NAA, berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang Jaya pada 22 Disember pada pukul di 12.07 malam dan mendarat di Gold Coast, Australia pada 10.06 pagi hari yang sama.

Bagaimanapun pesawat itu hanya berhenti sebentar kerana ia berlepas dari Gold Coast pada pukul 11.47 pagi dan mendarat di Brisbane pada pukul 12.09 tengah hari.


Pesawat itu berada di Brisbane selama empat hari.

Tiada penerbangan komersial antara Brisbane dan Gold Coast kerana jaraknya hanya 110 kilometer atau satu jam perjalanan sekiranya memandu kenderaan.

Kebetulan, selepas pesawat itu singgah di Gold Coast selama satu jam 41 minit sebelum ke Brisbane, anak Najib, Mohd Norashman menghantar gambar di Instagram.

Pada 23 Disember, sehari selepas persinggahan itu, Norashman memuat naik gambar beliau bermain golf di Instagram dan menggunakan tag "#goldcoast".

"Bermain golf dengan rakan di bumi Australia," katanya.

Keesokan harinya, Norashman memuatnaik ke Instagram gambar penguin di taman tema Sea World Gold Coast.

"Memerhatikan penguin ini sambil rakan-rakannya berkejar untuk mendapatkan habuan," katanya.

Pada 26 Disember lalu, jet kerajaan Malaysia berlepas dari Brisbane pada 9.11 pagi dan mendarat di Gold Coast pada 9.35 pagi.

Sekali lagi, persinggahan singkat di Gold Coast itu hanya mengambil masa selama dua jam dan 47 minit.

Pesawat itu kemudian terbang ke Gold Coast pada pukul 12.22 tengah hari dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Perth pada 2.47 petang. Pesawat itu kekal berada di sana setakat ini.

Kebetulan, Norashman kemudian mula menyiarkan gambar Instagram dari Perth.

Pada 28 Disember, Norashman menyiarkan gambar dirinya di dalam bilik sedang bermain gitar elektrik. Posting itu ditandakan sebagai "#Perth".

Keesokan harinya, dia menyiarkan gambar berbasikal dengan rakan-rakan di Perth.

Kemudian pada 30 Disember, Norashman menyiarkan gambarnya bermain golf dengan kapsyen "Cuba untuk tamatkan 2016 dengan bergaya" bersama tag "#perth" dan "#meadowsprings".

Beliau merujuk kepada Meadow Springs Gold & Country Club di Mandurah, yang mengambil masa sejam jika memandu dari Perth.

Hari ini, Norashman kembali berbasikal apabila dia memuat naik gambar bersama Najib.

"Kayuhan terakhir tahun ini dengan bapa saya yang paling akrab. Selamat Tahun Baru terlebih dahulu kepada semua dan harap 2017 bagi setiap orang diberkati dengan penuh kasih sayang, kegembiraan dan gelak ketawa," katanya dengan menandakan 'Perth' pada catatan tersebut.

Semua data penerbangan adalah berdasarkan kepada laman pengesanan penerbangan Flight Aware.

Kronologi

Di bawah adalah kronologi ringkas jet kerajaan dan akaun Norashman di Instagram.

22 Dis - 9M-NAA berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang Jaya pada 12.07 pagi dan tiba di Gold Coast pada 10.06 pagi.

22 Dis - 9M-NAA berlepas dari Gold Coast pada 11.47 tengah hari dan tiba di Brisbane pada 12.09 tengah hari.

23 Dis - Norashman bermain golf di Gold Coast.

24 Dis - Norashman melawat Sea World Gold Coast.

26 Dis - 9M-NAA berlepas dari Brisbane pada 9.11 pagi dan tiba di Gold Coast pada 9.35 pagi.

26 Dis - 9M-NAA berlepas dari Gold Coast pada 12.22 tengah hari dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Perth pada 2.47 petang.

28 Dis - Norashman dilihat bermain gitar dalam sebuah bilik di Perth.

29 Dis - Norashman dilihat berbasikal di Perth.

30 Dis - Norashman bermain golf di Golf Meadow Springs & Country Club di Mandurah, sejam perjalanan dari Perth.

Sebelum pesawat itu merentasi Australia, Najib menggunakan kapal terbang berkenaan untuk tugas rasmi di Kuantan, Tawau dan Kuching.

Data penerbangan menunjukkan 9M-NAA berlepas dari Kuantan pada 9.22 malam dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada 10.30 malam, 17 Disember.

Ini adalah konsisten dengan kehadiran Najib pada makan malam Gabungan Persatuan Cina di Kuantan dan laporan New Straits Times kemudian mengesahkan ketibaan Najib di Kuching pada pukul 10.30 malam.

Beliau berada di Kuching untuk melancarkan projek jambatan Batang Sadong pada hari berikutnya.

Data penerbangan juga menunjukkan 9M-NAA berada di Tawau pada 19 Disember, yang hampir sama dengan jadual Najib di sana di mana beliau melancarkan Lebuhraya Pan-Borneo.

Keluarga perdana menteri biasanya pergi bercuti di luar negara pada akhir tahun -mk


Harga RON 95 dan diesel naik 20 sen, RON97 naik 15 sen


Harga runcit petrol RON95 dan diesel masing-masing akan naik sebanyak 20 sen seliter berkuat kuasa Januari 2017.

Ini menjadikan harga petrol RON95 berharga RM2.10 seliter dan diesel RM2.05 seliter.

Bagi petrol RON97, harga runcit akan naik sebanyak 15 sen kepada RM2.40.


Harga baru itu akan berkuat kuasa selepas tengah malam ini.

Kerajaan menentukan harga bahan api melalui sistem apungan terurus.

Ia mengambil kira beberapa faktor, termasuk harga global minyak mentah dan kekuatan mata wang negara pada bulan sebelumnya.

Harga minyak mentah Brent terus meningkat selepas Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (Opec) memeterai perjanjian untuk mengurangkan pengeluaran dalam usaha membendung lebihan bekalan dan menstabilkan harga minyak.

Perjanjian itu juga melibatkan ahli-ahli bukan Opec termasuk Malaysia, dengan Petronas berikrar menurunkan pengeluaran minyak mulai tahun depan.

Minyak mentah Brent mencecah AS$ 50.47 setong pada awal bulan ini kepada AS$ 56.82 setong semalam.

Sementara itu, ringgit Malaysia terus melemah, jatuh kepada paras terendah sejak krisis kewangan Asia pada tahun 1998.

Kekuatan Ringgit bulan ini adalah pada RM4.42 untuk satu dolar Amerika tetapi menurun kepada RM4.48 semalam
-mk


VIDEO BERKAITAN



ULASAN GB

Jika menang lagi UMNO BN pada PRU14, tak tahulah nak kata apa...




FEATURED ADS



51 ulasan:

Malaysiabaru berkata...

Tolong paham

PM DAPAT PERCUTUAN PERCUMA SETIAP TAHUN DI BAYAR WANG RAJYAT MELALUI CUKAI

BEZA KENAPA SENGKEJ SGT KE AUSTRALIA... AMERIKA LAGI BEST ADAKAH MAJB TAK BOLEH MASUK U.S???

KENA SAMAN ?

HANYA HAJI HADI MAHAGURU ULARRRMAK DUNIA BOLEH JAWAB USU CUTI NAJIB DAN ISU CURI DUIT ANTARABANGSA INI.. JAWAB HADI KAWAN AKRAB SATU SAF NAJIB

Tanpa Nama berkata...

Asalam wahai sdr seluruh Negara kita rakyat menderita dan sakit malaun2 ni bergembira ria. saya mulakan kita pada saat ini kita buat solat hajat biar malaun ini semua hancur. Alahyarham TGNA pernah mendoakan kehancuran malaun ini. ada fulamak2 dan tuk peti Perak,Kelantan,Phg dan tuk Lbai besar takleh diharap dan pakai pun..Ya ALLAH bantu kami rakyat yang di zalimi ini...Aminnnn

abrarmujahideen berkata...

Terlalu ramai yg hendak menjadi HAMAN & QARUN kpd NAJIB.

Tanpa Nama berkata...

Tambang bas Seremban KL untuk pas bulanan naik dari 154 ke 230 ...

Mengapa Najib mengapa kamu tidak merasai kesusahan yang saya hadapi ini ?

Malam nak lelapkan mata pun susah..

Ini semua salah Hj Hadi dan PAS. Najib langsung tidak rasa bersalah kerana orang agama pun diam kan.

Tanpa Nama berkata...

Nanti pergi ziarah pegawai UTK kes Atlantuya kot ?

Saadun Sulaiman berkata...

Berbahagia lah kamu wahai keluarga "HARAM JADAH" di atas penderitaan Rakyat Malaysia semahu mahu nya selagi ALLAH mengizinkan. Jangan harap kamu akan berterusan berada di dalam zon selesa kerana setiap yang bermula pasti ada kesudahan nya kerana ALLAH itu maha adil.

Lihat lah wahai mereka yang berdarah "BIRU" kerana tangan tangan kamu maka berlaku lah apa yang sedang berlaku. Teruskan lah usaha murni kamu itu dengan memberi undi kepada parti puaka yang berterusan menyusahkan kehidupan rakyat di PRU 14 nanti. Terima kasih juga di ucapkan kepada mereka yang tak mahu berfikir dengan memberi undi kepada "PARTI PUAKA" di mana pada tahun 2017 kehidupan rakyat semakin derita kerana kenaikan harga minyak.

Berbahagialah hendak nya kepada orang orang Melayu yang tak mahu kan perubahan. Ada kemungkinan di hari hari mendatang orang orang Melayu akan menjadi PATI di Negara Negara lain

Malaysiabaru berkata...

Kenapa haji hadi DIAM SERIBU BAHASA dgn oerangai jahat Najib???

Isu najib curi duit dgn anak tiri dan anak cina..

Kenapa hadi jadi setan bisu ?

Kalau Nik acis ada mesti kena marah ..

Tanpa Nama berkata...

Seronoknya jadi anak Najib... korang semua jeles tak jadi anak Perdana Menteri... tak lama nanti, akulah ganti tempat papa aku...

Tanpa Nama berkata...

PAS minum teh je kat London.. ingat pergi nak saman SR ?

daud ali berkata...

Pada siapa hendak mengadu?
Hanya pada Allah saja....dan Allah lah sebaik baik tempat mengadu....
Ya Allah, Ya Rabbi....

Tanpa Nama berkata...

Ya kalau ya pun dia layak bercuti, mengapa dalam kegawatan ekonomi ini dia tak guna pesawat commercial saja. Rakyat di suruh berhemah berbelanja sampai ikat perut.

Dan mengapa semua anak-anak dia di bawa bersama? Umur anak dah lebih 21 tahun. Apakah umur tidak di ambil kira sepertimana perlindungan insuran yang di berikan oleh syarikat kepada kakitangan.

Inikah cara nak tunjukkan ekonomi tidak ada masalah dan Malaysia banyak duit?

Pihak lain yang berkedudukan dan berkuasa baik jawatan Ketua Pengarah siasatan rasuah, baik Ketua tertinggi dalam hal undang-und, baik yang berjawatan dalam menjaga agama dan yang bertahta membantu Najib berjoli sakan.

Penjawat awam nak bonus pun kena buat muka kesian. Cikgu diberi kenaikan 3% sahaja. Yang lain-lain tak payah cakap lah teruk nya!

Islam tak suruh kita berserah begitu sahaja dan menunggu Allah tarik kuasa Najib. Walaupun di takdir Najib kekal berkuasa, sebagai manusia hambaNya kena buat sesuatu.

Tapi semua yang berkuasa kalau tidak berpengaruh hanya melepaskan tangan begitu sahaja kepada takdir.

Kepada Allah di kembalikan.

mansor berkata...

Menunggu berita gembira pesawat itu dengan isinya terhempas..

Cik Minah berkata...

Kenapa jet yang membawa Najib sekeluarga itu tidak hilang
sebagaimana MAH370..............???????
Bukankan ini akan jadi hadiah terbaik untuk kita
Rakyat Malaysia...........????
Hari-hari aku berdoa, kenapa doaku masih
belum dimakbulkan...........????
YA ALLAH, aku mohon kepadamu, lindungilah kami
daripada KELPOTKRAT lintah darat ini.

nordin Abu Bakar berkata...

Celakalah mereka dn keluarga mereka yg zalim. Semuga mereka mendpt balasan yg setimpal semasa mereka di atas muka bumi ini lg...

Tanpa Nama berkata...

YA ALLAH YA TUHAN KU KAU LAKHANATKANLAH KESELURUHAN KELUARGA NAJIB DURJANA YAHUDI LAKHANATULLAH INI DIATAS PERBUATAN NYE TERHADAP RAKYAT MALAYSIA

Tanpa Nama berkata...

Klu ketua kerajaan negara kafir bawa anak bini bercuti guna pesawat kerajaan , tak sempat balik cuti dah kena pecat. Tapi di negara islam syumul ni, pak2 lebai dan mufti2 carma biarkan salah guna kuasa ini berlaku. Diam seribu bahasa, bak kata org syaitan bisu! Cuma rakyat marhaen yg dok merungut dlm rintihan

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa najib ni dah rosak mental..rakyat ckp apa pun..dia buat x kisah..rakyat kais pagi mkn pagi..kais petang blm tentu cukup makan..ada dia kisah..hanya org gila yg x ada perasaan..sama dgn tuang punahsihat..

Tanpa Nama berkata...

Dasar keluarga penyamun bangsat..hidup dgn harta rakyat..semoga kau anak beranak mampos cepat..

Tanpa Nama berkata...

Tahniah kpd penyokong2 umngok dan walaun2 pigs..teruskan kebodohan kamu menyokong si gila nih..kamu byr gst..cukai..minyak naik lg..tp bos kamu sedap2 perabis harta rakyat kat luar negeri..dulu..kini dan selamanya bodoh dan bebal..

Tanpa Nama berkata...

Amin.

Kerana teruk nya Najib dan kerana kehidupan susahnya semakin tak masuk akal aku amin kan doakan kapal masuk laut. Berhutang dan berbelanja tak seimbang. Berseronok dan berhibur dengan keringat dan airmata rakyat.

Amin. walau pun sesiapa yang aku kenali ada dalam pesawat yang di naiki Najib. Mereka terkorban sebab Najib, bukan kerana dosa atau kejahatan mereka. Mudah-mudahan mereka di tempatkan orang yang mulia.

Ini doa terakhir dari hamba Nya yang terakhir yang minta Najib menjadi arwah.


Tanpa Nama berkata...

agak2nye apa plak org2 pas nak komen psl najib brcuti diluar negara!!
klu yg diatas tu x kluar statment..maka walaun akan diam otak dibawah sedar.
skrg ni bila tengok org pas..mesti ingat umno

Unknown berkata...

Ada tak di kalangan kita bawa keluarga semasa pergi metting jabatan atau metting kompeni dan membayar bilik tinggal bersama keluarga...?

Tanpa Nama berkata...

Nak lata apa lagi tak tau lah seorang PM dan keturunan yang tak tahu kesususahan rakyat yang memilih untuk memimpin negara , telah begitu munafik dan ujub dengan kuasa yang ada pada dia adakah dia sedar yang rakyat ketika ini sedang bertarung nyawa dengan dugaan Allah berupa banjir apakah hanya dengan melawat dan memberi sedikit kepala harimau najib berasa telah menjaga hati rakyat usahkan keluarga dia hendak menjengok bahkan penuh satu pesawat kerajaan membawa keluarga bercuti PM yang langsung tiada perasaan simpati pada rakyat kalau hendak bercuti pun patutlah setakat dalam negeri saja kalau apa-apa berlaku mudah dihubungi lepas ini sudah semestinya ada menteri dedak akan membela najib dan keluarganya dan KPN dan AG sedang menunggu arahan untuk siasat siapa pula yang buat fitnah.mahu sokong UMNO lagi ka memang bodoh sapa yang dok pi pangkah UMNO/BN.

kampong lad berkata...

kuasa pemerintahan telah diubah oleh british dari kuasa mutlak kepada rakyat melalui wakil rakyat. apabila dapat kuasa ini wakil2 rakyat transform (bertukar) jadi maharaja. kuasa rakyat hanya ujud 5 tahun sekali itu pun tak sampai 5 jam. tapi maharaja berkuasa selama 5 tahun 24 jam sehari. inikah demokrasi?

Tanpa Nama berkata...

Allah maha berkuasa..jika Allah hendak tarik nyawa dgn meletup atau terhempas kapalterbang kerana kezaliman pemimpin pun boleh terjadi bila bila masa jika Dia mengkehendakinya...rakyat hanya mendoa dan Allah yg menentukannya.

Tanpa Nama berkata...

Najib = hadi = sama2 biol mereng = semoga mamposss cepat.

Tanpa Nama berkata...

Salah siapa kalau majority melayu sokong umno+pas?

Salah siapa? Oh ya salah dap Cina kapir celaka yang hina agama

Malaysiabaru berkata...

Bukan setakat pg London...

Asraf wapuki yg kelulusan Accounting belagak mcm tahu ugama islam pulak..

Bukan dr m tapi ORG BODOH PUN TAHU PEGI HAJI GUNA WANG RIBA DUIT PINJAMAN 1mdobi ADALAH SALAH LAGI HARAM.

DUIT PEGI HAJI BUKAN DUIT KEUNTUNGAN 1MDOBI TAPI DYIT PINJAMAN DARI BOND YAHUDI...

ASRAP MINUM SIRAP BYK SGT DI LONDON DGN HADI DAN JAMIL KILL. sampai soal hukum paling bodoh pun tak reti..

Tanpa Nama berkata...

Selagi wujudnya melayu macai @ cai... tunggulah kelingkupan Malaysia. Macai @ cai inilah sebenarnya pengkhianat... sanggup 'gadai' anak bini negara untuk habuan sendiri!!!

Tanpa Nama berkata...

Rakyat Malaysia membela biawak hidup

Tanpa Nama berkata...

Puak2 walaunta gadai agama demi kepentingan diri..

gabai berkata...

RAKYAT MENDERITA MINYAK NAIK 20 SEN !!!!!

CUBA BAGI STATISTIK BERAPA JUTA RAKYAT YG MENDERITA NAK MATI KERANA MINYAK NAIK20 SEN...MACAM SIAL PENIPU

Tanpa Nama berkata...

Semasa pembentangan bajet peruntukan untuk jabatan perdana menteri dipersoalkan kerana mendapat lebih sedangkan untuk kesihatan dan pendidikan di kurangkan.

Pembangkang telah menolak bajet tersebut kecuali parti lobai yang diam BERKECUALI.

Dosa Najib bercuti dengan keluarga terpalit juga pada MP Pembangkang yang memilih untuk BERKECUALI.

Tanpa Nama berkata...

Bila harta negara dibuat macam harta sendiri...
Tunggu saatnya negara ini akan dijajah oleh kuasa luar...

Tanpa Nama berkata...

Keluarga najib mana pernah rasa susah..

Tanpa Nama berkata...

Aku haramkan walau setitik peluh ku,walau satu sen pun duit aku yg dicukai,tidak aku halalkan dunia akhirat yg digunakan olih najib dan keluarga nya.akan jadi barah menanah dlm perut mereka.

mnr 67 berkata...

Ya Allah, tunjukkanlah dgn segera pembalasan kepada pemimpin negara sekiranya dia benar-benar membohongi dan menzalimi seluruh rakyat malaysia.
Amiin..Amiin..Ya Rabbal A'lmin.

mnr 67 berkata...

Hanya dengan kesedaran rakyat sahaja yang boleh mencerna semula kestabilan dan kekukuhan negara Malaysia.
Sayangilah tanah air kita "Bumi Malaysia"

Tanpa Nama berkata...

PADAN MUKA pada penyokong2 tegar UMNO n PAS klau dpt duit sokong tak pe nie sama2 dgn penentang2 tegar nye sama2 merana ... Najib dari kapalterbang upgrade naik roket g ke bulan dan bagi penyokong2 nye yg BODOH dari naik kereta downgrade kayuh basikal...monyet dlm zoo lagi bijak

Tanpa Nama berkata...

Kisah benar : ada sorang ipar aku nie masa Najib jual tanah KTM kat Singapura betul2 marah kat aku bila aku bangkang cara Najib katanya kan bagus dijual bole buat duit .. aku kata nie tanah KTM Karetaapi Tanah Melayu bukan KTN Karetaapi TANAH NAJIB ..wah betul marah dia dan yg nie kali dia da sebok2 cakap pasal harga minyak naik baru kene kat muka sendiri kah kah kah lawak bodoh

Sasavana villa da vista berkata...

...entah la .yg pasti..hukum karma itu ada😊

Pemuda parit kings berkata...

Terima kasih kepada najib kerna naikkan harga minyak...jgn lupa naikkan gst jugak...

Tanpa Nama berkata...


Anak Najib di khabar kan menutup Instagram maka keinginan untuk menunjukkan keseronokkan bercuti tidak menjadi seronok.

Apa guna bercuti kalau tak dapat tunjukkan kegembiraan kepada orang ?

Apa pun orang kalau ambil gambar bercuti, kalau ambil gambar berbasikal akan ambil gambar penuh (pemandangan) seperti gambar Anwar Ibrahim berbasikal dengan keluarganya ketika bercuti.

Ini ambil gambar muka anak beranak. Dah lah harga barang keperluan semakin naik , tunjuk pulak muka dia yang orang menyampah.. bodoh.

Ambil gambar pukul bola golf, bukan nak bagitahu dia main golf tapi nak bagitahu di ada di Australia.

Jenis orang macam Najib dan keluarga suka menunjuk-nunjuk tapi bila tak dapat menunjuk-menunjuk rasa tak puas. Rosmah boleh pakai barang mahal tapi yang tahu orang-orang disekeliling dia sahaja. Dia tak seronok sebab tak puas, orang ramai yang tak tahu.

Begitulah dalam kehebatan manusia ada kekurangan dan kelemahan. Satu hari nanti mereka tak peduli semua ini dan mereka akan buat juga supaya mereka merasa puas.

Ini kali kedua. Sebelum ini bercuti shopping hingga ke Bangkok. Kali ketiga kalau kapal selamat balik ke KL, mereka akan tunjukkan gambar mereka bercuti di skrin tv macam Vida pengusaha komestik.

Tanpa Nama berkata...

Lintang pukang nampak fakta pengomen dlm group Greenboc (Sebenarnya Orenboc) ni. Malu jugak mengaku org Islam dgn sikap kita lebih jahil dari yg jahil, atau lebih kafir dari yg sedia kuffar. Admin sebagai batu api dgn tidak menapis kata2 jahil yg menyebelahi pihaknya sedangkan bahasa yg dipakai tidak mencerminkan seorg muslim mengikut acuan Nabi Muhammad. sungguh memalukan.

Apa yg kita marah mmg tidak blh dimaaf spt amaran SPRM "bercuti utk main golf, hentikanlah atau anda disiasat". Sila buat laporan SPRM dari kita menyalak tak tentu hala di sini wahai para muslim. Ingat, kesalahan seorg pemimpin dan perangai buruknya biar kita mengadu kepada Allah Azzawajalla. Jika Allah izin perubahan, tak perlu kita susah payah nak ngok atau nk PIGS kan org lain. Lepas tu cakap org sombong lepas kita cakap kata2 nista pada mereka. Cerminlah diri sendiri kita ini. Subuh pergi jemaah tak? Zohor kat mana? Asar tepi padang ke? Maghrib & Insyak ke mamak ke? Ini lah perangai kita yg suka jadi ejen pada iblis & syaitan bg meruntuhkan agama & masyarakat muslim. Eloklah jadi penaja mcm en SU yg berjaya punah ranahkan kawasan tertentu parti lama sblm muktamar dulu. Ini lah elemen parti PAN yg dikatakan AMANAH. PAda siapa amanah mereka ini? Punah ranahkan rmh org elok sedap declare penaja ya? ikut sgt lah walaupun lebih ramai lg pendokong yg lama dlm parti lama dari Bang Mat dan geng G18nya. Mereka yg dokong agenda Nasrani yg ada dlm parti lain utk lihat umat Isam hancur sesama sendiri. Berubahlah... Mereka tunjuk baik belum tentu mereka benar2 ikhlas. Yg salah tetap salah dan kita tentang. Bukan dari cara mereka yg jahil mengenal Allah. Tapi biar kita dihadapan. Apa mcm, Boleh tak pemimpin PAN?

Tanpa Nama berkata...

Bodoh kau tu simpan sikit..ini teori domino..minyak naik..kos pengangkutan naik..harga brg akan naik..kos sara hidup rakyat akan naik..kau blajar kat mana bengap..

Tanpa Nama berkata...

Anon 9:01 dah kantoi Tak boleh jawab isu, guna agama Pula. Kau ingat kita kempen satu negara pastikan semua orang dah solat baru kita boleh mula cerita memerangi korupsi? Bila boleh tercapai?

Tanpa Nama berkata...

Bengap kau tu simpan sikit yer..nk buat repot..silap2 kita yg kena siasat..repot di bakul sampahkan..penyamun bebas bermaharaja lela..

Tanpa Nama berkata...

Bro bengap..Allah x akan mengubah nasib sesuatu kaum..selagi kaum tu sendiri x berubah..

Tanpa Nama berkata...

Bodoh 2016, 9:01 masih banyak lagi tak habis. Tu yang 9:01 buat last stock clearance. Bodoh 2017 belum lagi mula.. hihhii

Lebih jahil dari yang jahil. Alhamdullilah. Jangan lebih syiah dari syiah.

Yang jelas Nabi Muhammad saw tak menuduh orang dengan menuduh seperti pil kuda, tak u-turn, tak bohong menipu kejap wakil kuis, kejap wakil parti.. Syiah pun tak hina Qardhawi.

Tak guna kalau bahasa ikut Nabi saw tapi keluar jugak bahasa maki hamun dan melabel orang.

Ooh. Makan rasuah kena buat lapuran. Main Golf terus siasat. Saman pun tak jalan nak buat lapuran. Kalau siasat apa-apa kes termasuk main golf, alamat kena transfer lah macam Pegawai Penyiasat SRC.

Jangan tanya orang kat mana masa maghrib ke subuh ke, yang ada pondok dan mesjid sendiri pun dah tak tentu arah. Balak haram dan perebutan tanah di Kelantan angkara siapa ? Mufti pun boleh cakap tak salah pergi Haji dengan duit haram..

Perangai buruk pemimpin mengadu lah kepada Allah swt. Buruk yang macamana ? Kalau buruk yang memberi kesan terus kepada kehidupan pada rakyat pun tunggu Allah izinkan perubahan. Macam tu nasihat pun tak payah ! Apa kata kalau PRU PAS berkecuali je ?

"Berubahlah... Mereka tunjuk baik belum tentu mereka benar2 ikhlas. " - 9:01... Kata tunggu biar Allah izinkan... 9:01 jangan lupa berdoa lah ya..


PAS di hadapan ke ? Jawapan nya, PAS terpinggir. Jauh terpinggir.

Tanpa Nama berkata...

Rezeki najib n family tiap2 tahun dpt holiday percuma..so, korang semua x payahlah nak dengki..ingat rezeki datangnya dari Allah SWT bukan dari manusia..buangkan perasaan dengki, maki hamun, dual cari kesalahan org lain etc barulah hidup kita semua diberkati dan dipermudahkan yang Maha Esa..

ADANAMA berkata...

Tak bernama 11:32 .....

mana boleh tk dengki dan tk maki hamun.

najib boleh maki org felda yg tk setuju saham dgn haram jadah.

takkan rakyat tk boleh maki balik terutama bila saham felda kecut.

dengki. mestilah dengki sebab rakyat menderita, dia hidup bermewah2. holiday free tu satu gambaran saja sedangkan kemarahan rakyat dlm byk rompakan sebelum ini sudah sedia menyala.

dan dia pun hasad dengki dgn rakyat yg mendedahkan penyelewengan. ditubuh sosma dan lain2 utk memenuhi hasad dengki dia dgn pendedahan rakyat.

tka bernama 11:32...

elok lah kau bagi nasihat itu kpd najib. kalau tknk rakyat cari kesalahan org lain (pemimpin) maka jgn jadi pemimpin yg merompak.

perompak yg merompak tiba2 kau minta mangsa rompakan jgn dengki pada perompak. jgn maki hamun perompak dan kunun akan diberkati. berkat dari ajaran agama mana kau maksudkan ini?