1 Sep 2016

Penyertaan Husam Bakal Cetus Gelombang Kedua Rakyat Sertai Amanah

Husam selamat berjuang, jangan menangis lagi oleh Mohd Sayuti Omar

Sebelum berlangsung ucapan pada majlis makan malam bersama Husam Musa malam tadi sempena pengumumannya menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH), saya sempat berjumpa dengan bekas Naib Presiden Pas itu. Beliau duduk semeja dengan Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, timbalannya Salahuddin Ayub, Naibnya Dr Hasanuddin, Setiausaha Agung Mohd Anuar Tahir, Dr Mohd Hatta Ramli, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin dan beberapa yang lain.


Turut sama merai penyertaan Husam ke dalam AMANAH ialah Ahli Parlimen Seputih Teresa Kok.

Saat bersalaman dengannya saya membisikkan kepadanya sambil bercanda; "malam ini bukan malam untuk Husam manis sekali lagi."

Husam menggengam erat tangan saya dengan tersenyum lebar sambil memerhati seluruh diri saya. Dia memahami maksud dan kata hati saya. "Sihat?" tanya beliau kepada saya cuba mengalihkan tumpuan. Saya menentang ke matanya lama-lama, begitu juga beliau, kami saling membalas senyum dan hati berbicara dengan bahasanya.

Senyuman yang dilemparkan Husam bukan sahaja untuk saya, tetapi untuk semua yang berada di situ. Senyuman dan hilai kecilnya menyakinkan semua orang; bahawa beliau benar-benar bersedia untuk mengucap selamat tinggal secara mutlak kepada Pas selepas parti itu memecatnya.

Pimpinan yang lain dimeja itu juga turut tersenyum lebar dan bangga. Demikian juga wajah-wajah yang berada di dalam restoran itu semua ceria, gembira dan bahagia. Semuanya kerana majlis malam tadi, pengistyharan Husam menyertai AMANAH. Betapa tidak sesudah kesekian lama orang ramai khasnya peminat dan pengkagumnya menunggu sosok itu akhirnya dia memenuhinya juga harapan itu. Doa awam, khasnya mereka yang kecewa dengan parti agama termakbul juga akhirnya.

Selepas bersalaman saya beralih ke meja terpojok, duduk bersama rakan-rakan lama dari Kelantan antaranya Rushdan Mustapa, Mohamad Hussein, Wan Johari dan lain yang sanggup datang dari jauh semata-mata merai dan memberi sokongan kepada Husam.

(Meja yang saya tempah tidak pula kelihatan. Mungkin dipenuhi atau pun terjual double kerana sambutan majlis makan malam tadi hangat dan meriah sekali). Semua meja dalam restoran itu penuh dengan para tetamu. Begitu juga di luar di sepanjang kaki lima, kiri kanan restoran itu penuh dengan orang ramai. Tidak cukup kerusi dan bangku disediakan orang ramai rela duduk dilantai dan berdiri.

Sekilas melihat suasana malam tadi teringat kepada peristiwa semasa Husam menjadi calon di Putrajaya dalam pilihan raya 2013 lepas, bagai mana beliau diberikan sambutan dan sokongan padu oleh anak-anak muda dan penduduk Putrajaya. Orang ramai datang berpusu-pusu dan memenuhi Putrajaya sepanjang kempen kerana memberi sokongan dan dokongan kepada Husam. Kehadiran Husam di situ waktu itu berjaya membentuk satu aura dan gelombang buat Pas Kelantan terus menguasai negeri berkenaan.

Kehadiran malam tadi di luar jangka sehinggakan makanan dan hidangan disediakan tidak mencukupi. Pihak penganjur tidak menduga majlis mendapat sambutan dan itu secara tidak langsung memberi indiktaor bahawa AMANAH sudah semakin diterima umum.

Saya tahu mereka datang bukan sangat untuk makan, tetapi menyaksikan peristiwa penting dan melihat sebuah perjalanan politik seorang maskulin bernama Husam Musa. Ternyata penyertaan Husam ke dalam AMANAH sudah ditunggu-tunggu begitu lama sangat dialu-alukan. Mereka yang mempercayai kepada kebolehan Husam yakin dengan penyertaanya AMANAH akan telah mendapat pemikir yang bakal meletakkan parti itu menjadi parti Islam progresif dan menjadi parti alternatif di hari-hari muka. Kehadiran Husam dalam parti itu melengkapkan organ kepimpinan AMANAH itu sendiri.

Husam mengambil masa agak panjang sebelum membuat keputusan bersama AMANAH. Beliau memberi masa bertenang selama empat bulan. Ketelitian Husam itu menyebabkan setengah orang sudah naik bosan dengan beliau atau hilang sabar menunggunya untuk bergabung dalam AMANAH.

Bagi sesiapa yang mengetahui denyut nadi perjuangan Putra Tuan Guru Musa ini, mungkin tidak akan berasa pelik dengan tindakannya itu. Husam bukan seorang yang tergesa-gesa dalam tindak tanduknya. Dia berbuat sesuatu dengan berfikir panjang dan penuh perhitungan. Saat rakan-rakan "sekalah" dengannya dalam muktamar Pas berhimpun, berjumpa untuk mencari resolusi bagi menentukan hala tuju perjuangan dan merangka wadah baharu AMANAH, beliau masih menompang dagu, mengimbau kepada sejarah manis dan duka berdekad bersama Pas.

Husam bukan tidak tersentuh dengan tindakan segera dan pantas kekawannya yang kesal dan kecewa dengan apa dilakukan kepada mereka oleh bekas rakan-rakan dalam Pas. Dia bukan tidak marah dan simpati atas cacian dan lemparan kata-kata kesat kepada rakan-rakan "sekalah" denganya itu. Terasa, namun beliau menahankan sabar dan gelora dalam jiwa. Husam mengambil langkah bertenang dan cuba menjadi lelaki dewasa mencari titik dan ikhtiar apakah parti yang dikashinya itu masih boleh diselamatkan.

Sayang usahanya tidak membuahkan hasil. Gelodak kemarahan dan kebencian segelintir orang dalam Pas kepadanya terus meruap. Mereka yang benci dan dengki kepadanya terus mengadu dombakan pimpinan teratas demi melihat beliau terkanjar daripada Pas. Dalam pada itu pimpinan yang diharap memberikan beliau secebis kasih sayang dan peluang untuk bersama Pas bagi meneruskan legasi murabbinya juga memandang picing kepadanya. Atas asakan dan cocokan orang-orang yang dengki dan iri kepadanya akhir Jawatankuasa Disiplin parti mengambil keputusan memecatnya secara kejam.

Di sini saya tidak mahu ulangi tindakan pemecatan bekas Exco Kanan Kerajaan Pas Kelantan itu sama ada betul atau tidak. Keputusan telah dibuat dan usaha juga telah dilakukan bagi menyelamatkan Husam agar terus kekal dalam kapal Pas, tetapi semuanya tidak berhasil. Prejudis kepada Husam yang dibajai dengan rasa kebencian dan dengki sangat menebal sekali.

Mungkin ada orang pertikai kenapa Husam tidak merayu pemecatannya itu? Husam ada jawaban dan makrifat tersendiri mengenainya. Mungkin dia sudah dapat membaca kandatipun dia merayu, rayuannya tidak diendahkan. Pemecatan itu menjadi satu pesta kepada sesetengah orang dalam Pas dan pesta itu tidak pun dikesali langsung. Keputusan memecat Husam dilaksanakan di rumah seorang pemimpin yang kesekian lama berdendam dan bersalah sangka terhadap Husam. Kenapa sampai begitu sekali? Apakah semua perbuatan dan tindakan itu terelak dari dihisab di Mahsyar?

Tindakan Husam itu perlu dihormati dan keyakinan ia dibuat setelah memikirknya semasak mungkin. Sepotong ayat Husam dalam satu kenyataanya sebelum pengistyharan dibuat boleh dijadikan renungan atau pun jawaban ke atas tindakan yang penuh dramatik itu.

Kata Husam; "Wadah yang saya harapkan dahulu seakan telah terjual. Tertambat dengan kejumudan tanpa inovasi, takwilan nas di luar revelensi, pelebelan dan syok sendiri, membelakangkan budaya argumentasi tetapi mengutamakan emosi, laungan tidak sama dengan aksi, terikat dengan umpan politik lawan dan gagal menerapkan agenda perjuangan yang luas meliputi."

Apabila dipecat daripada Pas sedangkan Husam adalah masih singa yang kuat dan tangkas berlari, dia memerlukan padang dan rimba untuk meneruskan larian kehidupan dan melakari lekuk perjuangannya. Seperti mana katanya terfikir olehnya untuk berihat terus dari berlari dalam perjuangan. Namun kerana cara itu bukan lumrah bagi sang singa raja juang, maka beliau perlu menerokai belantara dan pandang baharu. Perjuangan membela rakyat perlu diteruskan. Sikap, alqa'idun bukan baik bahkan haram bagi seorang berjiwa pejuang seperti beliau.

Dari celah kesedihan dan kekecewaaan itulah, akhirnya beliau memilih AMANAH sebagai wadah perjuangannya. Dan malam tadi bertempat di Cyberjaya, Husam dengan rasmi telah mengistyharkan dirinya sebagai anggota AMANAH di hadapan ribuan penyokongnya dengan disaksi sama oleh isterinya Rohana Abdul Rahman dan ibu mertuanya. Ertinya beliau telah menyerahkan dirinya kepada belantara dan padang AMANAH untuk sama-sama berlari dengan kekawan lain demi meneruskan perjuangan.

Iya, kalau sebelum ini orang berkeluh kesah dengan kelambatan Husam menyertai AMANAH, ada yang menyifatkan beliau sudah terlewat dan ada pula seakan tidak sabar untuk melihat Husam memegang panji AMANAH; nah, hari ini Husam sudah berada di situ. Hari ini adalah giliran mereka yang yakin kepadanya sayang kepadanya dan berasakan beliau layak dan tanggung sebagai seorang pemimpin, sokonglah Husam.

Semua orang yang menyayangi dan mempercayai perlu bertanggungjawab kepada pemilihan yang dibuatnya itu. Ingat Husam bersendirian tidak mampu mengocakkan rimba perjuangan itu atau menjejaki ke segenap padang perjuangan melainkan ianya disambut semua tangan-tangan dan diinjeak semua kaki-kaki orang yang berharapkan kepadanya, baharulah keberertian penyertaan Husam ke dalam rimba perjuangan itu bermakna.

Husam kini sudah terlepas ke dalam belantara baharu bernama AMANAH. Keterlepasan Husam itu bermakna hilanglah langkah dan kelibatnya dalam Pas walaupun jejak jasanya masih ada. Kepada orang-orang Pas sama ada yang menyesali atau marahkan Husam, redhalah dengan apa yang berlaku. Biarlah Husam berlalu tenang ke rimba baharu itu. Sama ada beliau dapat survive atau tidak, untuk sebuah kehidupan dan perjuangan ianya berada dalam ketentuan Allah Rabul Jalil. Sesungguhnya Allah adalah Tuhan seru sekalian alam maha adil dan Ianya kepunyaan semua makhluk.

Husam selamat berjuang dan jangan menangis lagi. [wm.kl.3:43 pm 31/08/16]

Kredit kepada pemilik foto-foto di atas yang mengongsikannya di media sosial

VIDEOULASAN GB

Suka atau tidak, penyertaan Datuk Husam Musa ke dalam Amanah bakal mencetuskan satu fenomena baharu khususnya di negeri Kelantan dan seluruh negara amnya. Satu gelombang kedua bakal tiba.

Di Tumpat sudah ada berita ketua-ketua cawangan PAS mengikuti jejak langkah Husam.


GB mengikuti perkembangan riaksi dan ulasan beberapa pihak di media sosial.

Rata-rata mengungkap rasa bersyukur yang amat sangat dengan langkah Husam itu, meskipun terdapat beberapa ulasan dan riaksi jelek terutama mereka dari parti sejarah (yang diketahui selama ini memang bersikap memusuhi Husam dan Amanah).

Kononnya Husam adalah sampah dan parti Amanah adalah tong tempat dimana sampah-sampah dibuang.

Cybertrooper PAS pula mengulangkan ratibnya berkali-kali untuk terus menyemarakkan rasisma dan untuk menimbulkan rasa kebencian orang Melayu dan Islam terhadap Amanah.

Satu ketika dahulu kumpulan ini menggunakan sentimen hudud untuk menolak DAP. Kononnya DAP tolak hudud, oleh itu DAP dikategorikan "kafir harbi". Kita tak tahu ilmu mana yang mereka dapat, walaupun sebelumnya mereka sendiri akui bahawa DAP dan sekalian yang bukan Islam "berhak tolak hudud".

Apabila mereka ditipu UMNO mengenai hudud, sekarang digunakan pula isu RU355 pula tetapi dengan nada dan irama yang sama.

Apa yang mereka luahkan sebenarnya menzahirkan apa yang ada di dalam hati mereka. Penuh dengan sifat-sfat mazmumah dan mereka sebenarnya kecewa amat sangat dengan tindakan Husam itu dan perkembangan terbaru Amanah yang mendapat sambutan begitu hebat dari rakyat. Itulah hakikat yang sebenarnya!

Seperti kisah sang musang bersama buah anggur. Apabila terlompat-lompat tidak dapat memetik buah anggur, lantas musang itu berkata... aaaahh anggur itu masam...

Sebelum ini juga mereka inilah yang mengambil sikap melabel, memberi gelaran-gelaran buruk seperti BROKER, BARUA, TOLOL, ANWARINAS, PENCACAI DAP, ERDOGAN, SYAITAN dan sebagainya terhadap golongan progresif.

Presiden PAS sendiri, telah menghalau kumpulan progresif keluar dari parti. Malah melalui kempen untuk mengekalkan jawatannya sebagai Presiden PAS dahulu, beliau telah menuduh dan mengecop lawannya sebagai "calon yang ditunjukkan oleh DAP".

Apabila cabaran Presiden PAS disambut oleh kumpulan progresif dengan pembentukan Gerakan Harapan Baharu, sebuah NGO yang dibentuk sebelum tertubuhnya Parti Aamanah Negara sebagai sebuah parti politik dahulu, tiba-tiba Presiden PAS menempelak mereka sebagai pengkhianat yang perlu dihapuskan.

Apatah lagi penubuhan Amanah disambut dengan sokongan dan dokongan beberapa NGO Islam yang terbesar di dalam negara seperti ABIM, IKRAM dan WADAH. Dan mereka yang tak senang duduk mula menembak Amanah kononnya kumpulan itu dan kumpulan ini hendak menguasai Amanah, kerana mereka telah terbiasa dengan perbuatan sedemikian dahulu dengan mewujudkan konspirasi melalui cai mengkehendakkan geng ulama sahaja menguasai PAS dan menyingkirkan golongan professional.

Malah disuruhnya dan ditekan mereka yang meninggalkan parti untuk mengosongkan kerusi yang dimenanginya, tetapi aneh, di Selangor mereka beriya-iya memepertahankan kedudukan PAS di dalam kerajaan negeri dengan alasan mereka menang kerusi di Selangor di atas nama Pakatan Rakyat, walhal mereka sendirilah yang bertanggungjawab membunuh Pakatan Rakyat tersebut.

Tetapi Amanah terus mekar, memperjuangkan Islam dengan cara yang lebih progresif dan peduli. Parti politik ini akan terus berpaksi kepada politik berasaakan ilmu dan akhlak, mewujudkan budaya mampu mengurus perbezaan dalam pelaksanaan prinsip hak bersuara dan tuntutan kesaksamaan seperti yang dituntut Islam dan meminjam kata-kata seorang penulis veteran, Shukur Harun, Amanah ditubuhkan untuk menebarkan Islam sebagai Rahmatan-lil-alamin.... maka itu kita yakin insha Allah, Allah meredhainya.

Tinggallah PAS dengan kaedah orthodox dan purbakalanya, mengkafirkan orang, mencaci-maki tak tentu hala, mengikut gaya dan cara yang oleh seorang pemimpin PAS sendiri menyatakan kebanyakan ulamanya masih duduk di dalam perigi buta.

Bersekongkol dengan kezaliman UMNO sehingga menyebabkan orang bukan Islam semakin menjauhi dan membenci Islam yang kini cuba diperbaiki dan dipertautkan kembali oleh Amanah.

Hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan.

Bukankah Allah sebaik-baik Hakim? (At-Tiin: 8)

FEATURED ADS


10 ulasan:

abrarmujahideen berkata...

Hidupkan kembali garis politik menolak UMNO-BN-SEKUTU (ABU). Musuh kepada musuh kita adalah kawan kita. Tolak kerajaan penindas-penzalim-sekutu mereka.Rakyat mengharapkan pemimpin yg benar hambakan diri membela seluruh rakyat..menghapuskan GST yg Zalim..akta yg menzalimi rakyat..tangkap MO1 yg mencuri duit rakyat tanpa sesal sedikitpun malahan buat muka selamba mendungukan rakyat..PRU 14..SPR berubah..Polis berubah..Mahkamah berubah..dan RAJA2...SULTAN2..merestui angin perubahan dan cakna rakyat. Kita bangunkan NEGARA MERDEKA MERAHMATI RAKYAT DAN DIREDHAI ALLAH.

Unknown berkata...

Semboyan telah berbunyi...

In Shaa Allah akan ramai lagi akan menyertai....

AMANAH, sila pastikan...program2 ke luar bandar diperhebatkan.

Tanpa Nama berkata...

Nak ingat kan PAS je..

Hari ini 1 SEPT.

Besok 2 SEPT.

Jangan tak jadi saman...

Tanpa Nama berkata...

PAS bukan musuh. Tetapi PAS akan mati dengan cara sendiri jika terus begini.

Apa pun PAS mesti ditentang dengan cara berhemah dan bijaksana berpaksikan kebenaran.

Mudah-mudahan PAS kembali kepada pengkalan jalan dan bersama-sama dengan AMANAH. Jika PAS sedar kesilapan nya, untungnya PAS ialah tidak perlu bersusah-payah dari mula kerana dengan adanya AMANAH, meringankan PAS memperbaiki keadaan yang kusut.

Sekarang ini PAS mempunyai wajah baru tetapi hodoh sangat. Jika PAS kembali pada wajah nya yang lama.. tidak ada beza antara PAS dengan AMAMAH.


Tanpa Nama berkata...

Terima kasih tuan husam...
Diharap dgn penyertaan mu akan menyemarakkan lg amanah di mata masyarakat... terutama yg masih pas umno bn tu...

Tanpa Nama berkata...

Apa aku nampak Amanah makin berkembang biarpun perlahan lama kelamaan akan sampai juga ke seluruh kwsn pendalaman.tetapi sebalik nya pkr pula makin menurun tambahan bila ada prk maka pkr akan bertikam lidah lagi terutama dgn dap..ini akan merosakkan semangat rakyat.harap tuan gb sampaikan pada pimpinan ph tlg selesaikan kemelut ini sbl pru akan datang.rakyat nk perjuangan bersungguh bukan tarik tali mcm ni pkr perlu jelas prinsip sama ada mau bsama ph atau pigs(pas ikatan gagasan sejahtera)..kami dah bosan dgn cara pkr mengendalikan masalah..jangan sampai rakyat tolak pkr next pru

Tanpa Nama berkata...

Saya mohon kpd pemimpin AMANAH semua. Anda mmg hebat dgn perjuangan anda, cuma 1 perkara cukup elok kita jaga. BERJUANG HAL MENGURANGKAN BERPERUT BOYOT.

Berperut boyot laksana hamil 8 bulan ini x payahlah sebut xdak masalah. Nak tidur, nak berjalan, bernafas, dan berbagai lagi. Hentikan segera pimpinan parti berperut boyot.

Caranya terpulang kepada diri sendiri. Carilah kaedah atau berubat untuk perut tidak boyot.

Implikasi boyot sebagai pemimpin ini amatlah hodoh. Ramai pimpinan kita dahulu, tidak berperut boyot dan apa yang mereka usahakan dulu, kesannya amat mendalam utk rakyat kini dan masa depan.

Lihat saja Ustaz Fadhil Noor, TGNA dan ramai lagi. Penampilan tidak berperut boyot ini sudah tentu untuk kelangsungan parti AMANAH sendiri.

Saya x nak ulas panjang2 pasal perut boyot ni dari segi agama mahupun fizikal. Terutama dari segi sifat AMANAH.

Tolonglah jangan berperut boyot lagi.

Tanpa Nama berkata...

Seronok nya dan rasa syukur nya .. 10 kali lebih dari seronok nya dan rasa syukur nya Khir Toyo..

Syabas Husam. Bila Husam ambil tindakan untuk tuntut duit 1MDB, rasa hampa sebab Husam belum putuskan bersama AMANAH. Dengar pulak khabar mungkin Husam bersama Bersatu.. jauh hati di buat nya..


Unknown berkata...

Takdir umat islam akhir zaman..perpecahan yg terjadi.
..meyebabkan berantakan sesama islam..pemerintah zalim terus berkuasa..

Tanpa Nama berkata...

Seronok nya dan rasa syukur nya .. 10 kali lebih dari seronok nya dan rasa syukur nya Khir Toyo..

Syabas Husam. Bila Husam ambil tindakan untuk tuntut duit 1MDB, rasa hampa sebab Husam belum putuskan bersama AMANAH ketika itu. Dengar pulak khabar mungkin Husam bersama Bersatu.. jauh hati di buat nya..