26 Jan 2016

Ust Ab Ghani Jawab Tuduhan & Fitnah Jahat Terhadapnya

Ustaz muda perlu elak tulisan sensasi berbaur fitnah Oleh ABDUL GHANI SHAMSUDDIN

Menulis sesuatu berita atau kenyataan pada masa ini memerlukan ketelitian dari sudut kebenaran, keperluan dan lebih-lebih lagi kepada implikasi penulisan berkenaan kepada pihak yang terlibat.

Kecenderungan politik dan watak seseorang banyak mencorakkan bentuk dan cara penulisan. Penulis yang menulis dengan kesedaran yang tinggi tentang keperluan suasana islah dan damai berbeza dengan mereka yang kurang peka dan hanya mahu mencemar atau merendahkan martabat seseorang.


Setelah berlaku kunjungan dari berbagai kumpulan dan sahabat ke Doha, kita mendapat kesan bahawa pendirian pimpinan utama Kesatuan Ulamak Sedunia (KUMS), walaupun di peringkat awal agak gusar tentang politik di Malaysia tetapi setelah mendapat maklumat lanjut - adalah berkecuali; berlandaskan kaedah warga tempatan lebih tahu tentang selok belok (politik) negara mereka.

Juga setelah mendapat penjelasan tentang asas-asas syar'ie penubuhan parti Amanah. Malah ada pengakuan pihak KUMS untuk mengusahakan pertemuan antara dua kumpulan jamaah atau parti yang bertikai; iaitu antara Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan Parti Amanah Negara (Amanah) di Malaysia.

Dalam pertemuan saya dengan Syaikh Ali Qaradaghi di Hotel Westin, Kuala Lumpur pada awal bulan November 2015 lalu, beliau antara lain telah menegaskan bahawa, tidak ada fatwa bertulis oleh Syaikh Yusuf Al Qaradhawi tentang pengharaman parti Amanah Negara di Malaysia seperti yang diwar-warkan oleh orang-orang tertentu.

Dakwaan mengenai nama Syaikh Qaradaghi dan Syaikh Qaradhawi sudah diputar belit dan dikatakan menyokong parti Amanah adalah tidak benar sama sekali kerana bagaimana wakil Amanah boleh memutar belit sedangkan beberapa hari sebelum kunjungan kami melawat Doha telah diisytiharkan oleh pemimpin PAS kepada orang ramai di Malaysia bahawa Syaikh Qaradhawi mengeluarkan fatwa bertulis mengharamkan parti Amanah. Tapi ternyata dakwaan itu kemudiannya adalah palsu.


Tentang dakwaan Syaikh Ali bahawa wakil Amanah mewar-warkan dengan gambar beliau bersama wakil Amanah yang disiar; bahawa Syaikh Ali adalah menyokong parti Amanah adalah dakwaan yang tidak benar dan fitnah semata mata. Tidak ada perkhabaran sedemikian rupa.

Kalau ada kami menuntut bukti, di facebook mana atau halaman web mana dakwaan berkenaan disiarkan. Sila beri pautan urlnya atau blognya sebagai bukti.

Sementelahan pula bergambar dengan seorang ulama seperti beliau adalah suatu penghormatan kepada rakyat Malaysia yang juga adalah pemimpin politik terkenal. Apakah penghinaan yang berlaku kepada Syaikh berkenaan dengan gambar demikian sehingga mereka hendak dihukum sebagai pengkhianat.

Kalaupun penyiaran gambar itu berlainan dari kehendak beliau mamun kami tidak fikir bahawa Syaikh berkenaan begitu kejam dan bersikap keras sehingga menuduh tetamu dan sahabatnya sebagai pengkhianat.

Setahu kami beliau dan Syaikh Yusuf Al Qaradhawi adalah seorang yang sangat bertimbang rasa, mesra dan pemaaf yang tidak mungkin membuat tuduhan buruk dengan hanya bergambar dengan saudara seagama yang sebelumnya tidak pernah berjumpa dengan beliau. Tuduhan pengkhianat ini memang lumrah di kalangan golongan fanatik parti lama kami dahulu, dengan kebencian mereka yang meluap.

Lebih meragukan lagi apabila wujud semacam tuduhan tidak langsung dalam tulisan berkenaan bahawa pimpinan Amanah adalah cenderung kepada Syiah dan bahawa saya kononnya telah disingkir dari menjadi pengerusi KUMS Cawangan Malaysia kerana bayangan itu.


Setahu kami Syaikh Qaradaghi dan Syaikh Yusuf Al Qaradhawi adalah seorang yang sangat berhati hati untuk menuduh sesiapa sebagai Syiah atau berkecenderungan Syiah. Penulisan yang serampangan merosakkan imej diri dan Syaikh itu sangat-sangat kita kesali, meskipun atas dakwaan menyampaikan amanah.

Dalam hadith riwayat Abu Hurairah Rasulullah bersabda:

كفى بالمرء كذبا ان يحدث بكل ما سمع
"Cukuplah bohongnya seseorang itu apabila ia menceritakan semua apa yang didengarnya."

Pegawai muda Asian Finance Bank itu sewajarnya mendapatkan maklumat yang lebih jelas melalui pertanyaan langsung dengan saya atau pimpinan parti Amanah yang lain sebelum menyiarkan penulisan seperti itu dan mengelakkan diri dari terjebak dengan trend politik negatif yang mengeruhkan hubungan antara sesama ulama dan rakyat dengan tulisan yang menimbulkan prasangka dan fitnah seperti yang telah diterangkan.

Tulisan berunsur ghibah

Tulisan yang berunsur ghibah (mengumpat), lamz, merendahkan nama baik seseorang wajar dielak.

Penamatan tugas saya sebagai wakil Kesatuan Ulama Sedunia Cawangan Malaysia tidak ada kena mengena dengan dakwaan fahaman Syiah seperti mana yang tersurat atau tersirat dalam surat KUMS berkenaan. Alasan yang dinyatakan adalah kerana Kesatuan Ulama Sedunia tidak mahu dilibatkan dengan politik tempatan.

"Memandangkan Ust Abdul Ghani sudah terlibat aktif dalam politik (Parti Amanah Negara) maka tempat beliau akan diganti oleh mereka yang tidak bersifat demikian."

Ini tidak menjejaskan peranan saya sebagai Ahli Pemegang Amanah KUMS yang tempohnya tamat pada tahun 2018; di mana akan diadakan Muktamar Sesi Kelima KUMS kelak.

Oleh itu saya boleh terus berperanan atas nama Ahli Jawatankuasa Pemegang Amanah KUMS seperti yang dinyatakan oleh surat Setiausaha Agung KUMS kepada saya. Tidak timbul soal tersingkir atau disingkir seperti yang terbayang dalam benak penulis.


Semoga tulisan Saudara Wan Norhaziki yang menimbulkan banyak persepsi negatif seperti ini tidak berulang lagi dari penulis berkenaan pada masa-masa yang akan datang.

Saya menyeru beliau agar sama-sama bersikap waspada dengan firman Allah dalam surah Al Humazah:

وَيْلٌ لِّكُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ

"Neraka Wail untuk setiap penghina dan yang suka merendah-rendahkan orang lain."

Juga firman Allah dalam surah (Al Hujurat ayat 11):

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِّن قَوْمٍ عَسَىٰ أَن يَكُونُوا خَيْرًا مِّنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِّن نِّسَاءٍ عَسَىٰ أَن يَكُنَّ خَيْرًا مِّنْهُنَّ وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ وَمَن لَّمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu golongan lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan golongan yang lain, (kerana) kemungkinan golongan yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu kumpulan perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan kumpulan perempuan yang lain, (kerana) ada kumungkinan kumpulan yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka yang mencemuh.

"Seterusnya janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengah yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk gelaran dan nama ialah fasik sesudah beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan buruk tersebut) maka merekalah orang-orang yang zalim."

Jabir meriwayatkan dari Rasulullah sabda baginda:

الشيطان قد يئس ان يعبده المصلون في جزيرة العرب ولكن في التحريش بينهم (رواه مسلم) والتحريش اي الافساد وتغيير قلوبهم وتعاطفهم

"Sebenarnya syaitan sudah berputus asa untuk disembah oleh orang yang bersembahyang di Jazirah Arab. Namun dia masih tidak berputus asa untuk merosakkan hubungan sesama mereka (manusia)."

Oleh itu marilah kita beramal dengan firman Allah (Al An'am: 152):

وًاذا قلتم فاعدلوا ولو كان ذا قربى

"Jika kamu berkata (bertutur atau menulis) berkatalah dengan adil walaupun terhadap kaum kerabat."

Pesanan Allah dalam surah Al Isra' ayat 53:

وقل لعبادي يقولوا التي هي احسن

"Katakanlah kepada para hamba-Ku agar mereka berkata dengan perkataan yang terbaik."

Juga pesanan Allah dalam surah (Al Hujurat ayat 10):

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah kalangan (pihak-pihak) saudara kamu (yang bertelingkah); dan bertakwalah kepada Allah, mudah-mudahan kamu mendapat rahmat."

* Ustaz Abdul Ghani Samsudin ialah Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia Tenggara (Shura) dan Ahli Majlis Pemegang Amanah Kesatuan Ulama Sedunia (KUMS).

4 ulasan:

Abdul Said berkata...

Setelah membaca penjelasan Ustaz Abdul Ghani Shamsudin maka kita berasa kasihan kepada sesiapa juga yang menulis seperti yang diperkatakan. Hendak menjadi terkenal, dan berani tidak perlu menulis dengan penuh benci, fitnah, dan sebagainya. Kalau dari usia muda sudah pandai dan suka perangai begitu, maka sehingga mati juga akan begitu dan boleh juga menjadi penlis upahan untuk sesuatu pihak yang berkuasa dan berduit!! Kerana tujuan menulis adalah nama dan duit!!

Awanama berkata...

kerana trlibat dgn politik..bagaimana hj hadi?

Unknown berkata...

As salam,"Ya Allah berilah petunjuk kepada mereka yg sentiasa mengadu-domba,memfitnah,memaki-hamun, mengherdik tidak kira apa taraf mereka sekalipun,sebab kami percaya "Manusia yg takut kepadamu dan juga kekasihmu itulah Ulamak yang sejati".. mereka menggunakan ayat2mu untuk merenggangkan tali persaudaraan,semoga penulis tersebut bertaubat minta maaf kepada ust.Abd Ghani,ingat!!Dosa dengan Allah,Allah pasti akan ampunkan Tapi dosa dengan manusia kamu kene pergi berjumpa dengan tuan punya Badan.Adakah ini perangai seorang Islam Yg kamu bawak dan ingin org lain ikut menjadi contoh?Adakah mereka semua tidak takut akan MATI? Mereka membaca Hadis2/Dalil2 tentang Azab Neraka tapi perangai mereka seolah-olah seperti bakal Ahli Neraka Layaknya..

Awanama berkata...

Sepatutnya TGHD la yg terlebih awal dipecat kerana menjadi president PAS... Emmmmmmmm