17 Mac 2014

Najib Ditegur Kerana Tuduh Juruterbang Larikan Pesawat


Tiada fakta salahkan juruterbang MH370, kata wartawan portal

Penyiasatan terhadap pesawat MH370 yang hilang masih belum dapat membuktikan juruterbang sengaja membawa pesawat Boeing 777-200ER itu ke satu destinasi lain, lapor portal Daily Beast.

Dalam satu artikel bertajuk "The baseless rush to blame the pilots of Flight 370", wartawan portal Clive Irving berkata terdapat sedikit maklumat yang dicemari oleh prestasi pihak berkuasa Malaysia.

"Mereka seperti sekumpulan anggota polis di tempat kejadian yang mendakwa apa yang mereka temui dan apa yang tidak bagi mendapat perhatian.

"Menyedihkan perdana menteri sendiri mengeluarkan teori tidak berasas: juruterbang yang melakukannya," katanya.


Unit perisikan Amerika Syarikat (AS) dan kerajaan Malaysia mendakwa seseorang dalam kokpit sengaja mengubah haluan pesawat selepas ia gagal dikesan radar pada 8 Mac sewaktu pesawat yang membawa 239 penumpang dan anak kapal itu dalam perjalanan menuju ke Beijing.

Namun pesawat yang dinanti itu tidak pulang selepas 10 hari berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Irving berkata, terdapat dua bukti kukuh dalam kehilangan pesawat milik MAS itu.

“Selepas pertukaran rutin terakhirnya dengan menara kawalan, juruterbang tidak menghantar isyarat Mayday atau kecemasan. Kata-kata akhir yang diucapkan juga tenang dan normal: ‘Baik, selamat malam.’

“Transponder yang menghubungkan pesawat dengan dunia luar melalui penghantaran dan penerimaan maklumat melalui kedudukannya, dimatikan.

“Ringkasnya, dua faktor ini menyebabkan Boeing 777 boleh hilang. Kemungkinan atas sebab reka bentuk, gangguan manusia atau kegagalan teknikal,” katanya.

Artikel tersebut turut menyebut dua kaedah bagi pesawat secara automatik melaporkan perkembangannya dan satu daripadanya melalui Sistem Laporan dan Komunikasi pesawat (ACARS).

“Dalam kes pesawat MH370, tiada mesej yang dihantar ke Boeing dan pembuat enjin Rolls Royce bagi menyatakan masalah,” katanya.

Katanya, seminggu kemudian didapati Boeing 777 turut dihubungkan ke sistem satelit yang beroperasi di London oleh Inmarsat.

“Untuk beberapa jam selepas sistem komunikasi lain terhenti, pesawat menghantar isyarat ‘ping’ kepada satelit,” katanya.

Irving juga membangkitkan berkaitan isu kebolehan pesawat memantau dan melapor keadaan namun jumlah dan kualiti maklumat mungkin berbeza jika MH370 merupakan pesawat Airbus dan bukan Boeing.

“Kokpit pesawat Boeing dan Airbus berbeza daripada segi bagaimana pesawat itu diarahkan. Boeing 777 berpegang kepada idea tradisional di mana juruterbang berkuasa kepada pesawat.

“Manakala, Airbus lebih meletakkan kepercayaan kepada sistem pengurusan penerbangan berkomputer kerana ingin mengurangkan kesilapan manusia.

“Tiada laporan keselamatan mana-mana syarikat mendakwa lebih baik daripada pesaing,” katanya.

Beliau turut mengkritik penganalisis di televisyen yang mengeksploitasi fakta simulator kapten di rumahnya bagi mempraktikkan belok kiri.

“Kapten Zaharie Ahmad Shah merupakan salah seorang juruterbang paling lama dengan 18,000 jam di dalam kokpit. Beliau tidak perlu berlatih untuk membelok kerana sudah banyak kali melakukannya.

“Simulator mungkin digunakannya bagi membolehkannya terbiasa dengan perisian baru sistem 777. Juruterbang biasa menggunakan simulator bagi menambah kepakaran,” katanya.


Katanya, hasil penyiasatan hanya akan dapat diperoleh selepas bertahun-tahun ia dijalankan.

“Sekarang pelbagai kemahiran diperlukan seperti saintifik, forensik, pengurusan, ketenteraan, undang-undang dan politik. Ia melibatkan perbezaan bahasa dan budaya.

“Kerja penyiasatan yang dijalankan setakat ini tidak memberangsangkan,” katanya.

Beliau mengulas Putrajaya yang memohon bantuan 25 negara bagi meluaskan operasi pencarian.

“Kini, kebanyakan negara diminta memeriksa rekod radar sama ada melintasi koridor udara antarabangsa atau ketenteraan,” katanya. -TMI

The Baseless Rush to Blame the Pilots of Flight 370


Malaysian leaders have turned the airmen into scapegoats without a single persuasive fact. Meanwhile, the government’s culpability in the loss of 239 people grows.

Commercial aviation has never faced a crisis as grave as the one presented by Malaysia Airlines Flight MH 370. At a time when flying has never been safer airplanes just don’t go missing without trace. And yet one has, taking 239 people with it. Vanished.

Public confidence in the governance of international air travel is shaken. The reputation of two world-esteemed companies, Boeing and Rolls Royce, is at stake. Not only that, but the whole technical hubris of the age of super-connectivity has been rendered hollow by the discovery that, in fact, we are not being watched all of the time wherever we are on the planet. There are, it turns out, vast voids as little watched over as the moon.

This sad drama has been compounded by an engulfing fog of speculation, frequently reaching a tone of hysteria. People are spooked. They want information that nobody is able to provide. We have come to expect quick enlightenment. That isn’t possible. We demand transparency and coherence. They’re not happening.

What little evidence there is has been contaminated by the performance of the Malaysian authorities. They resemble a bunch of dumb cops blundering over a crime scene, arguing over what it reveals and what it does not and competing for attention. In a sadly familiar ploy of the pursued, the prime minister himself was put up to float a theory so far lacking in any persuasive facts: the pilots did it. Dead men have no defense.


In a sadly familiar ploy of the pursued, the prime minister himself was put up to float a theory so far lacking in any persuasive facts: the pilots did it.

So, after nine days, what can really be understood about the forensics of this tragedy?

There are two apparently solid facts that condition everything else:

After their last routine exchange with controllers the pilots never sent any Mayday or distress message. The captain’s last reported words were calm and normal: “All right, good night.”

The transponders – the airplane’s continual link with the outside world, receiving and sending information about its position, were turned off.

Essentially, these two triggers ensured that the Boeing 777 would disappear. That could be either by design, by deliberate human intervention, or as a result of a technical failure.

There were two other ways for the airplane to automatically report its progress. All modern jets have computers constantly monitoring their systems and, in a limited way, able to send status reports to flight control centers on the ground. The 777 was equipped with Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS). In the case of Flight 370, no messages sent to Boeing and engine-maker Rolls Royce indicated a problem.

After a whole week went by, it emerged that the 777 was also linked to a satellite system operated from London by Inmarsat. For some hours after all other communications stopped, the airplane was sending a “ping” recording its presence to a satellite. (The Financial Times reported that Malaysian Airlines had not paid for the service, and the pinging was “an empty signal” – the minimum remaining after a deactivated automatic data link.)

What is interesting about this ability of the airplane to monitor and report its health, or otherwise, is that if Flight 370 had been an Airbus, and not a Boeing, the volume and quality of the information would have been different.

The cockpits of Boeing and Airbus airliners reflect a fundamental difference in the philosophy of how an airplane is commanded. Boeing, in designing the 777, held to its traditional idea that a pilot should always have the ultimate authority over the machine. Airbus, on the other hand, believes that more authority should be placed in the computerized flight management system because it is less likely to make mistakes than a human. There is nothing in the safety record of either company to claim that one is better than the other.

However, when Air France Flight 447 disappeared over the South Atlantic in 2009, investigators had telling clues to its condition within hours. This was because the Airbus A330 had sent 24 so-called fault messages via satellite to a maintenance base in Paris. These were as a result of its Electronic Centralized Aircraft Monitoring system (ECAM), which itself reflects the precedence given by Airbus to automated flight controls.

It turned out that these messages described an incremental shutdown of the airplane’s flight control computers, requiring the pilots to take over. The computers were being fed anomalous data because of a failed air speed gauge. The pilots, poorly trained, bungled the hand over, and lost control.

Had the Malaysian 777 been able to transmit such a detailed record of its behavior before disappearing, we would have been more able to discount or pursue possible and imminent mechanical failure – like, for example, any gradual loss of cabin pressure because of a leak in the fuselage structure or a problem in the cargo hold.

What was happening in the cockpit of Flight 370? Turning off the transponders was a simple step for the crew, just a matter of a few twists to the left of a dial placed between the two pilots—not accessing some circuit breaker above. That would be a very strange thing for them to do. It would, however, be the first thing a hijacker who got access to the cockpit would want to do.

Yet why would any hijacker direct an airplane out into the great void beyond surveillance and without making demands for the safe release of the passengers?

A suicide pact by the crew has been raised, but in the two most recent suicidal crashes the pilots pushed down the nose and dived to the water instantly. This was the case with an Egypt Air Boeing 767 soon after leaving JFK airport in 1999 and a Silk Air Boeing 737 flying from Jakarta to Singapore in 1997. A suicidal pilot does not prolong the agony.

When it comes the psychological behavior of pilots, the Malaysians are doing the reverse of what the Egyptian and Indonesian authorities did in those two crashes. In each case the idea of suicide was anathema to the national cultures. The authorities contested the verdicts of the crash investigators and, instead, asserted (without credibility) that the crashes were caused by mechanical failure.

The Malaysian authorities are doing the opposite: impugning the aircrew without any tangible evidence. First with the prime minister’s assertions of deliberate actions, and then by staging police raids on the captain’s home.

One TV so-called analyst extrapolated from the fact that the captain had a self-built flight simulator in his home that he might have been practicing left turns. Captain Zaharie Ahmad Shah was one of the airline’s longest serving pilots, logging 18,000 hours in the cockpit. He didn’t need to rehearse any turns; he had made many thousands of them. The simulator was probably used to keep him current with software updates to the 777’s systems. Pilots often use simulators to keep their airmanship sharp – in these days of automated flight decks there is a danger of losing some of the old “seat of the pants” reflexes that can be crucial in an emergency.

Some sources have reported with a straight face that the Boeing 777 soared to a height of 45,000 feet as whoever was in control deliberately sought to disable passengers. First, at that height the airplane would be way beyond its operational ceiling and uncontrollable. Second, at this early stage in its flight it was loaded with fuel that would have made it a struggle to reach even 38,000 feet.

How safe is the 777? There was a brief flurry of alarm when it emerged that the Federal Aviation Administration had issued an Airworthiness Directive after inspectors found corrosion in one model of the 777 that could have led to a structural failure and loss of cabin pressure. It turned out that the Malaysian 777 was of a model not affected. In any case, Airworthiness Directives are issued all the time – they are the direct result of experience with the daily operations of airplanes, and they are the front line that ensures that prospective problems are detected early.

The 777’s safety record is exceptional. One way of illustrating this is to compare it to the much smaller 737. Since it first entered airline service in 1968 more than 4,200 people have been killed in 737 crashes. Until last summer the 777, which entered service in 1995, had not killed a single passenger. (Last year’s crash in San Francisco was caused by pilot error.)

For fairness and clarity, this comparison must be qualified. The 737 is a world-wide daily workhorse on domestic routes, sometimes making as many as seven flights a day. Ten thousand 737s have been either delivered or ordered, and the accident statistics are influenced by the fact that many older 737s fly in regions like Africa with lax safety oversight and where crashes are too frequent.

More than 1,170 777s have been delivered and they fly long routes with far fewer flights being made per day, a less punishing regime. Nonetheless, the 777 is of a far later generation in its technology than the 737 and consequently benefits from advances made in its structure.

In the case of the Malaysian 777, was there a problem in the cargo hold? Last week, the National Transportation Safety Board discovered that there was an unusually large consignment of lithium-ion batteries on the cargo manifest. This technology is more recently known as the cause of fires that led to the grounding of the Boeing 787 fleet, but lithium-ion batteries for personal electronic devices have been a frequent cause of emergencies in cargo holds and baggage handling.

They are prone to overheating and combustion. The FAA’s Office of Security and Hazardous Materials Safety records many of these incidents in the U.S., including a fire caused by a battery on a self-propelled surf board on a FedEx airplane.

If there had been a battery-induced fire in the cargo hold of Flight 370, automatic smoke warnings would have alerted the pilots and they surely would have had time to report an emergency.

There is, however, a relevant example of a large airplane being lost over the Indian Ocean after a cargo fire. In 1987, a South African Airways 747 with a 159 people aboard suffered an uncontrollable cargo fire that began with computers packed in polystyrene. The airplane fell into a deep part of the ocean east of Mauritius.

Although the searchers had what they regard as the single most important aid to an undersea mission—a starting point based off the airplane’s last known position—it took two years to recover the flight recorder from depths as great as 15,000 feet.

To be sure, the technology of submersibles and of deep water searches, driven largely by trophy and treasure hunters, has improved immensely since the 1980s, as the successful locating and recovery of the wreck of Flight 447, also after two years, shows. The search now being conducted for Flight 370 includes the far reaches of the Indian Ocean where the depth can reach 20,000 feet. In that case the challenge of finding it will be unprecedented.

It will probably take years before the investigation reaches an outcome. Right now it requires a skillful combination of dedicated people working with many different disciplines, scientific, forensic, managerial, informational, humanitarian, military, legal, and political. It will involve different languages and cultures. Commercial interests have to be reconciled with the public need for clarity and integrity.

So far the way this task has been handled is not encouraging. The Malaysians have asked for the help of 25 countries in the expanded search. Now nations are being asked to check their radar records, which is strange since if anything as large as a 777 had been flying rogue through busy international air corridors and over militarily sensitive sites would have triggered alarms instantly.
-Daily Beast






IKLAN BERBAYAR


JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH

Jom kawan-kawan...Jana income dengan hanya bermodalkan RM100 Tuan/Puan, drpd kita berfb @ berwechat @ whtsapp tak dapat hasil.. apa kata sambil-sambil tu kita buat income? Saya nak kongsi 1 program tempatan yang boleh buat income sampingan.

Tiada tipu muslihat, Tak perlu cari org.. tak perlu beli atau jual barang. Syarat kelayakan: Anda ada fb @ whtsapp @ wechat dan tau guna komputer sikit2. Apa saja termasuk twitter dan laman sosial lain. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Apa lagi, anda copy link anda sendiri dan copy ayat-ayat saya ni dan paste kat fb, twitter dan sebagainya. Modal anda dapat semula pada hari pertama lagi bila ada org yg buka link anda dan daftar. Mudahkan? Duit anda akan dimasukkan terus ke bank anda. Hari pertama saja saya sudah peroleh RM350. Memang berbaloi. Klik link di bawah ini.


KLIK SINI


28 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Nampaknya negara kita sudah hilang kredibilti. Seakan2 tenggelam punca atau sengaja dicelaru birukan. Tohmah situ tohmah sini. Andaian begitu andaian begini. Apa sebenarnya semua ni.
Keluarga mangsa menangis siang malam. Keadaan mangsa jika masih hidup entah mcm mana. Awak yg tiada ahli keluarga dlm MH370 Boleh cakap macam2.
Tolonglah cari dulu mangsa sampai jumpa. Lepas tu tumpukanlah mencari bukti berlakunya tragedi tsbt.

Rkharudin Razak berkata...

Najis tuduh juruterbang tu bukan kerana fakta...sebab juruterbang tu ahli pkr....dia nak spin issue ke DSAI

Tanpa Nama berkata...

Amat memalukan bila pemimpin negara tidak matang , ber bicara bagai pekerja DBKL.... Bukti kelemahan sudah jelas dengan 52% tidak setuju pemerintahan sekarang.

Tanpa Nama berkata...

Tu lah kalau dah PM KANGKUNG.....ckp x guna otak

Tanpa Nama berkata...

Patutnya Najib puji pilot tu sebab rajin belajar walaupun dah cukup pengelaman. Tapi apapun 'kambing mongolia' mesti dicari.Kalau tidak nanti macam mana bingung kan orang ramai.

Tanpa Nama berkata...

najib jgn sampai org tu u punya plot utk burukkan PR.

sebagai seorg yg dedikasi, pilot memang patut ada simulator utk berlatih. kira mcm buat homework utk sentiasa mahir.

mcm jg bomoh tu, sudah tentu berlatih naik karpet sebelum pi klia. supaya mahir menggunakan karpet dgn betul.

syehcool berkata...

Sudah menjadi perangai dan tabiat manusia manapun, apabila terjadi sesuatu yang baik, mendabek dada "akulah yang menjayakannya" tetapi jika berlaku sesuatu yang buruk, mulalah jari telunjuk menuding ke arah orang lain.

Tanpa Nama berkata...

Mat monggol ni patut letak jawatan aje...berambus dari putrajaya.

Kenapa aku tengok muka nya stress dan birat semacam masa press conference ?

Jeng 3x

Tanpa Nama berkata...

Apakah Malaysia bersekutu dgn Amerika dalam melarikan pesawat MH370 yang mana majoriti didalam pesawat itu adalah cerdik pandai org cina. Kenapa Amerika begitu pantas menghantar bantuan untuk SAR di Laut Cina Selatan, sedangkan Malaysia dan Amerika telah sedia maklum pesawat itu telah menghala ke Selat Melaka. Kita lihat selepas ini siapa yg kena................
Apakah nasihat CIA dan FBI kepada pemimpin Malaysia dan cara membuat kenyataan akhbar. Benarkah Malaysia mengikuti telunjuk Amerika dalam kes MH370 ini......
Kenapa fokus kepada Kapten MH370 bukan kepada yang mengarahkan supaya beliau mengambilalih penerbangan tersebut..........

Tanpa Nama berkata...

sangat malang kalau Malaysia bercakap sebagai burung kakak tua Amerika...

semasa 9/11 dulu ..Amerika cakap pasport dan ID perampas dijumpai di kawasaan "ground zero" yang semua benda termasuk besi pun lebur cair...tu pun majoriti orang percaya

Tanpa Nama berkata...

kalau juruterbang tu tak salah..jawab la kat padang mahsyar esok sbb buat tuduhan melulu

Tanpa Nama berkata...

Ros BN tak luluskan pakatan rakyat, UMNO nak jadikan modal untuk haramkan Paktan Rakyat

Tanpa Nama berkata...

alkisahh seorang kapten telah menyembunyikan 239orang penumpang d sebuah tempat..tak masuk akal lgsung

Tanpa Nama berkata...

BN untung, Yahudi APCO untung, najib altantuya untung, semoga allah hancurkan BN

Roza berkata...

Usahlah Najib putar cerita, sedangkan kapten Zahari sedang bercuti & dipanggil tergesa2.Apa...pembantu juru terbang
boleh tengok saja...ia bukan macam pemandu bas boleh gilir2 tidur.Atau ada agenda tersembunyi... yg akhirnya hanya rosmah yg dpt menolongnya....

Tanpa Nama berkata...

Seorang kapten yg bercuti d pggl dgn tergesa2 utk kemudi mh370 dgn alasan araha pihak atasan. Kemahirannya landing short runway cukup d tagih. Maka itu dia pilihan terbaik. Seorang kapten yg di dakwa kecewa dgn mahkamah sanggup lencongkan 777-200 ntah ke mana. Al banggang sekali apabila tudm mendakwa kehadiran blip asing di primary radar tp tiada tinjauan terhadap flight x dkenali. Ma Lie Sia ckp bahaya membiarkan aircraft xkenali memasuki airspace Ma Lie Sia.. Berbalik kpd kapten. Mampukah dia seorang menjaga tebusan seramai 238 org berbekalkan dua penumbuk dan penendang dua telur dan satu batang... Bagaimana pulak 777-200 dpt d sembunyikan. Adakah tebusan turut sama meyembunyikan boing 777? Bagaimana hendak memguruskan tebusan yg rata2 bapak2 budak bkn budak2...semua gagah2 perkasa mcm saiful bontot... Melainkan ada tangan ajaib yg turut serta dlm misi ni...kan???

Tanpa Nama berkata...

Terbaik. Kita tunggu pengumuman & tindaKan menggeledah rumah individu yg mengarahkan Cpt. Zaharie yg sedang bercuti memandu MH370 secara tergesa2. Dedahkan kepada media wahai KPN. Siasatlah dgn telus.

Tanpa Nama berkata...

Mamat kangkung ni bukan boleh dengar nama PKR terlibat.. Mengelabah terus.. Spin mana yg sempat.. Apalagi dengar nama Anuar Ibrahim.. Terus mcm beruk kena belacan..

marwan mad Zin berkata...

terbaik komen kt ats ni..najib dengan bomoh kelape tu same je..ckp tak gune otak..

tausuo berkata...

rata2 penulis mencerca/menghina najib & istri, padahal telah terbukti mereka tidak terkesan dengan cacian walaupun di sokong dgn hujjah yg bernas atau munasabah. lantaran itu pendekatan baru mungkin diperlukan. marilah kita memohon kpd Allah s.w.t. spaya membri kita kekuatan, kesobaran, petunjuk & hidayah untuk menyampaikan pendapat dgn lebih berkesan, agar dapat memecah tembok kekebalan & kebebalan yg dihadapi.

Tanpa Nama berkata...

Orang atas yg mengarah Capt Zaharie yg sedang bercuti memandu MH370 sama spt Musa Safri yg mengarah Azilah n Sirul membunuh Altantuya.

Siasat jgn tak siasat.

Jeng 3x

Tanpa Nama berkata...

Jeng 3×.... kite tgk sape yg kena.... Jgn lawan kuasa tuhan najib ooiii.... pikiran cam lembab nk jd pm lgu mana??... tgk profail najib pun tau dah ni sume mestiada kait mgait ngn die.
.mcm isu lahad datu...berapevramai yg terbunuh angkara nk sekamat politik pribafi najibul mampus ini...

Tanpa Nama berkata...

Selagi dok ada pelahap perasuah pemfitnah gila kuasa gila harta gila nama gila betina gila pujian gila kedudukan dalam menguruskan negara selagi itulah akan berlaku perkara pelik2.. tak kira dia parti mana pun..
Bala akan turun bila2 masa selagi golongan ini tak dihapuskan dari atau dinyahkan dari jwatan mereka...
Mereka inilah yg menyebabkan melayu merempat di negara sendiri dan terkorbannya bijakpandai kita dan org beriman..

Tanpa Nama berkata...

He told us not to make speculations but he's the one doing it now..

Tanpa Nama berkata...

mungkin orang Shi'ah Iran yang 2 orang tu yang di upah kerana sebab tertentu.

Tanpa Nama berkata...

Apa hairan sangat pilot ada simulator? Banyak sangat game ada flight simulator. Apa salahnay?

Apa salah pakai baju "democracy is dead"? Baju tu tak marah siapa, tak sebut nama siapa, tak burukan siapa pun.

Apa salahnya pilot tu ahli PRK? Bukan kongsi gelap bukan gangster jahat? Kalau takut sangat ahli pkr jadi pilot, adakah nanti semua bn kena Tanya apahkah parti politic jika naik texi, bas, jumpa doctor, makan gerai?

Dulu Tanya apa cxna manu, sekarang apa macam?

Tanpa Nama berkata...

NAJIB MAT KANGKUNG TU TERSENTAP SEBAB ORANG YANG HEBAT DAN BUKAN CALANG-CALANG ORANG MACAM KAPTEN ZAHARIE NI PI SOKONG PKR DAN ANWAR.... ORANG YANG SOKONG DIA CUMA ORANG-ORANG BODOH MACAM ORANG YANG JUAL NASI LEMAK DEPAN RUMAH AKU NI.

noor berkata...

Smga Allah berikan pembalasan yg setimpal kpd mereka yg menuduh dn melakukan fitnah kpd zahari dn farid. Mereka2 ni mmg x tahu takut dgn hukuman Allah......mcm dh banyak buat pahala kat dunia ni. Saya mmg doakan sgt2 semua yg fitnah zahari dn farid dgn cerita bukan2 dihukum Allah dgn hukuman setimpal...........saya bukanlah ahli keluarga pilot dn co-pilot tp sedih mendengar dn membaca fitnah dan makian yg ditujukan pd zahari dn farid oleh org2 yg x berakal tu semua........x kiralah dr yg atasan atau yg org biasa2 tu.......melampau betul. Kalau Allah tarik semua nikmat yg dh Allah bagi kat diaorg , baru sedar kot.