27 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : Saksi Tidak Dengar Pergaduhan Teoh dan Tan Boon Hwa - Inkues

Inkues kematian Teoh beng Hock hari ini menyaksikan pegawai yang menyiasat Beng Hock, Mohd Najeib Ahmad Walad dipanggil ke kandang saksi. Mohd Najeib berkata beliau tidak mendengar apa-apa pergaduhan semasa beliau meninggalkan SPRM sekitar jam 2.30 pagi hari kejadian.

Kenyataan Najeib bertentangan dengan keterangan saksi Mohd Anuar Ismail semalam, yang membuat kejutan menyatakan beliau diberitahu oleh seorang pegawai penyiasat SPRM bernama Bulkini bahawa beliau terdengar pergaduhan diantara Teoh dan Tan Boon Hwa di tandas.

Keterengan Najieb hari ini mencabar usaha SPRM untuk menyatakan wujud pergaduhan di antara Teoh Beng Hock dan Tan Boon Hwa.

Di dalam perkembangan berkaitan, Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah menafikan tuduhan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia bahawa beliau dan Teoh Beng bergaduh sebelum setiausaha kepada exco Selangor itu ditemui mati.

Boon Wah berkata pegawai SPRM yang dikatakan mendengar 'pertelingkahan' antara dia dan mangsa telah merekacipta cerita dalam akuannya kepada jawatankuasa siasatan semalam.

Beliau, antara saksi yang dipanggil SPRM dalam operasi besar-besaran agensi itu terhadap kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor, berkata demikian sebagai respon kepada dakwaan pegawai penyiasat SPRM, Mohd Anuar Ismail semalam.

Anuar dalam akuannya ke hadapan koroner Azmil Muntapha Abbas berkata dia diberitahu oleh seorang lagi pegawai penyiasat SPRM, iaitu Bulkini Paharuddin bahawa Boon Wah dan Beng Hock bertengkar dalam tandas ibupejabat SPRM Selangor sekitar jam 2 pagi, sebelum Beng Hock ditemui mati.

Boon Wah berkata pertelingkahan itu tidak mungkin berlaku kerana beliau tidak berada di tandas SPRM pada jam itu.

Boon Wah berkata dirinya disoal-siasat dari jam 10 malam hingga 2 pagi tanpa henti. Selepas soal-siasat tamat, dia dibawa ke pantri untuk minum, sebelum membuat panggilan kepada keluarganya. Semasa panggilan dibuat, jam menunjukkan waktu 2.30 pagi, dan sepanjang waktu, dia diiring seorang pegawai SPRM.

Semalam Kelab GB telah mengulas isu pergaduhan yang dibangkitkan dan kami mempersoalkan kebenarannya.


Sudah pasti peguam-peguam dan pegawai penyiasat SPRM bernama Mohd Anuar ini telah melakukan sesuatu "framing" yang berkemungkinannya mengikut satu "grand design" oleh satu pihak yang lebih tinggi dari mereka.

Kini, perbuatan jenayah itu hendak dialihkan kepada orang lain, hendak di tunjukkan bahawa Teoh dan Tan Boon Wah kononnya bergaduh pada pukul 2 pagi. Siapa pegawai SPRM yang menunggu sampai 2 pagi. Bagaimana beliau boleh berada di situ? Bagaimana pegawai itu tahu mereka bergaduh? Apa bahasa yang digunakan oleh kedua-dua orang itu jika benar mereka berada ditandas? Bahasa Melayu? Bhasa Inggeris? Bahasa Mandarin? Apa butir pertuturannya? Apakah Bulkini ingat dan faham apa juga buttir percakapnnya sehingga menyatakan ia satu pergaduhan? Apakah ada berlaku kejadian tumbuk menumbuk? Apakah ada saksi lain selain Bulkini yang dilaporkan mendengar pergaduhan itu?

Teoh Bergaduh, Satu Teori Nakal Untuk Pesongkan Kebenaran
Tiada ulasan: