28 Jul 2009

Era Najib Altantuya : Rakyat Terkejut Bila Polis Klassifikasikan Teoh Mati Mengejut

Rakyat rata-rata terkejut dengan kenyataan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang membuat kenyataan bahawa kes kematian Teoh Beng Hock di bangunan SPRM minggu lalu diklasifikasikan sebagai kematian mengejut sekalipun katanya ia boleh dipinda jika ada penemuan baru.

"Benar-benar sudah diramalkan bahawa akan berlaku cover-up untuk kes ini sepertimana polis yang sama melakukan ke atas kes A. Kugan," kata seorang pemerhati politik.

"Jika demikianlah sikap dan hasil siasatan polis, tiada siapa lagi mahu percaya kepada polis dan tiada siapa lagi mahu bekerjasama dengan pihak polis di masa akan datang," ujarnya tegas.

Sementara itu prosiding inkues Teoh Beng Hock, setiausaha politik seorang anggota exco kerajaan Selangor, akan bermula esok di Mahkamah Shah Alam bagi mengetahui punca kematiannya.

Teoh, 30, ditemui mati terjatuh dari bangunan yang menempatkan pejabat Surhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) cawangan Selangor di Shah Alam, selepas dia dipanggil memberi keterangan dalam siasatan dakwaan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor.

Peguam Gobind Singh Deo, bagi pihak keluarga Teoh, ketika dihubungi Bernama berkata, pihaknya akan mengemukakan permohonan bagi mendapatkan beberapa dokumen termasuk laporan bedah siasat sebelum prosiding inkues bermula.

Keterangan dari 77 saksi yang dipanggil akan menjadi tumpuan. Koroner Azmil Muntapha Abas dijangka mendengar kes itu selama 15 hari.

Antara yang dijangka dipanggil ialah 28 pegawai SPRM, ahli kimia dan patologi serta beberapa teman rapat Teoh.

Teoh, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam di sini, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Pada 22 Julai lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan satu inkues yang diketuai oleh seorang majistret akan dijalankan bagi menentukan punca kematian Teoh.

Seksyen 337 Kanun Acara Jenayah memperuntukkan kuasa kepada koroner untuk menyiasat bila, di mana dan bagaimana seseorang itu mati, dan sama ada mana-mana orang terlibat secara jenayah yang menyebabkan kematian itu.

Selain Gobind, keluarga Teoh turut diwakili peguam Karpal Singh, manakala peguam Malik Imtiaz Sarwar akan bertindak sebagai peguam pemerhati bagi kerajaan negeri Selangor.

Pejabat Peguam Negara masih merahsiakan siapa yang akan mengendalikan kes itu tetapi dipercayai ia dibarisi beberapa Timbalan Pendakwa Raya berpengalaman.

Tinjauan Bernama di Mahkamah Majistret 5 Shah Alam hari ini mendapati beberapa petugas sedang sibuk membuat persiapan memasang tiga skrin untuk memaparkan segala keterangan yang direkod sepanjang prosiding inkues itu nanti.

Para petugas media dijangka berada di mahkamah seawal 6 pagi esok bagi mendapat tempat duduk di galeri awam memandangkan ruang mahkamah itu hanya mampu menampung sekitar 60 orang.2 ulasan:

Awanama berkata...

memang betul! monyet pun terkejut beruk! jangan tipu rakyat.

Awanama berkata...

Orang hidup boleh cakap apa apa pun! Orang yang sudah mati tak boleh cakap apa-apa. Orang ramai boleh guna otak yang ada untuk buat keputusan.