1 Nov 2013

[BERGAMBAR] Sejarah Tercipta Di Turki, 4 Ahli Parlimen Wanitanya Memakai Tudung

Empat orang ahli parlimen wanita dari parti pemerintah Islam Turki memakai tudung kepala Islam di Parlimen pada hari Khamis lalu dalam cabaran kepada tradisi sekular di negara ini.

Parti lawan sekularis hanya mampu sekadar membuat bantahan lemah dan tidak bermaya,jauh dari kejadian huru-hara pada tahun 1999, kali terakhir MP wanita memakai tudung kepala di parlimen. Gambar: Nurcan Dalbudak.

Tudung kepala adalah simbol emosi di Turki, dilihat oleh golongan sekular sebagai lambang politik Islam dan rupa gaya dalam kehidupan awam sebagai satu penghinaan kepada Turki asas sekular Republik itu yang ditubuhkan oleh pengasas bapa sekular Mustafa Kemal Ataturk.

Tiada sekatan tertentu pada memakai tudung kepala di Parlimen. Tetapi tentangan dari golongan sekular serta larangan dalam institusi negeri yang lain, yang telah ditarik balik pada bulan ini, pernah menghalang wanita daripada memakai mereka.

"Kita akan menyaksikan permulaan era yang penting dan kami akan memainkan peranan utama, kita akan menjadi standard - pembawa, ini adalah amat penting," Nurcan Dalbudak, kata salah seorang daripada empat ahli parlimen AKP, sebelum menghadiri Parlimen.

Pembangkang utama Turki dan Parti sekular Rakyat Republikan (CHP ), berkata ia akan membuat tentangan dan bantahan.

Tindakan penggubal undang-undang ' berlaku hanya beberapa minggu selepas AKP mengangkat larangan dekad - lama di wanita yang memakai tudung kepala di institusi kerajaan sebagai sebahagian daripada pakej pembaharuan kerajaan mengatakan adalah bertujuan untuk meningkatkan demokrasi.

Tetapi perdebatan pergi ke tengah-tengah ketegangan antara golongan elit agama dan sekular, satu garis salah dalam kehidupan masyarakat Turki.

Sekatan ke atas tudung kepala di universiti-universiti telah pun turun di bawah AKP dan pengkritik Perdana Menteri Tayyip Erdogan ketika ini dan dasar-dasar lain - seperti sekatan ke atas penjualan alkohol - sebagai bukti parti itu sedang berusaha untuk menghakis perintah sekular republik dibina di atas runtuhan teokrasi Uthmaniyyah oleh Ataturk pada tahun 1923.

Penyokong Erdogan, yang isterinya juga memakai tudung kepala, berkata pemimpin Turki hanya membetulkan imbangan dan mengembalikan kebebasan bersuara agama kepada majoriti Muslim.

Tetapi pihak lawan menuduh AKP menggunakan tudung kepala bagi kepentingan politik dan untuk mendapatkan sokongan menjelang kitaran pilihan raya.

"Anda hanya mempunyai satu aset dan kita tidak akan membenarkan anda menggunakan ini untuk memainkan mangsa," Muharrem Ince, timbalan CHP memberitahu perhimpunan itu, berkata empat wanita tidak pernah berdiri sebelum di Parlimen untuk mempertahankan hak-hak wanita lain.

Dalbudak menolak tuduhan, berkata keputusan itu telah semata-mata berdasarkan kepercayaan peribadi.

"Saya amat gembira dan bangga kerana saya melengkapkan salah satu tugas utama yang diperlukan daripada saya. Saya mengalami ketenangan jiwa kerana ini ... Ini tidak ada kena mengena dengan pelaburan dalam pilihan raya."

Tindakan mereka juga merupakan tanda perubahan masa ditetapkan terhadap tabir terkawal tahun 1999, apabila Merve Kavakci, seorang Ahli Parlimen dari Parti Kebaikan Islam, pelopor kepada AKP, memakai tudung kepala untuk majlis angkat sumpah.

Perdana Menteri Turkey ketika itu Bulent Ecevit memberitahu perhimpunan itu: " Ini bukan tempat untuk mencabar negeri Memaklumkan wanita ini had itu!" Separuh ruang berdiri menjerit: " HALAU DIA ... HALAU DIA ... HALAU DIA

Perhimpunan ini telah ditangguhkan dan Kavakci terpaksa meninggalkan dewan itu tanpa mengangkat sumpah. Beliau kemudiannya dilucutkan kewarganegaraan Turki selepas dia didapati telah mengambil kerakyatan Amerika tanpa memaklumkan kepada pihak berkuasa.

Parti Kebaikan ditutup pada tahun 2001 kerana melanggar artikel sekular perlembagaan dan beberapa penggubal undang-undang , termasuk Kavakci, telah diharamkan daripada politik selama lima tahun.

Nazli Ilicak , ahli Kebaikan rakan ahli parlimen Parti yang duduk bersebelahan dengan Kavakci di parlimen sebelum dia dipecat, mengalu-alukan tindakan Ahli Parlimen AKP '.

"Ini adalah satu perkembangan yang positif. Rakyat kini sedikit malu mengenai apa yang mereka lakukan pada masa lalu".

2 ulasan:

Awanama berkata...

Bagusnya Turki ni isteri2 presiden & PM tunjuk contoh pakai tudung. mereka ni org bijak pandai belaka. Kek msia?

Awanama berkata...

Pembangkang Turki masih lagi menyanjung Mustafa Kamal kena laknat tu...