13 Dis 2011

Benarkah Minyak Masak Paket Tidak Selamat?

Jangan Guna Minyak Masak Lebih Dari Sekali

PETALING JAYA: Pusat Racun Negara memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.

Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

"Kebanyakan pengguna tidak membuang minyak yang telah digunakan. Mereka menyimpannya di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang" katanya ketika dihubungi The Star.

Pertubuhan Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Unipeq Sdn Bhd yang menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak masak dalam bungkusan 1 kilogram.

"Berdasarkan piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, minyak masak itu tidak sihat,"
kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Siti Noor Baiyah Abdul Malek.

Ulasan GB

Kementerian Kesihatan perlu keluarkan kenyataan rasmi mengenai hal di atas.

2 ulasan:

  1. Dicadangkan pihak kementerian yang bertanggungjawab menyenaraikan semua jenama minyak masak dalam peket yang tidak selamat digunakan supaya pengguna mendapat maklumat yang telus.

    BalasPadam
  2. kesimpulannya selamat ke xselamat nih? adehh

    BalasPadam

Oleh kerana terlalu ramai yang menyalahgunakan ruangan komen untuk tujuan mengeluarkan kata-kata kesat, mencarut, maki hamun dan bahasa yang tidak murni, semua komen akan disemak dahulu sebelum dilulusterbitkan.